
Is er iets mooiers dan een bloembed vol viooltjes die in volle bloei staat? Deze planten voor in het koele seizoen fleuren in de herfst en het voorjaar onze tuinen op, wanneer veel andere planten slapen. Maar als ze eenmaal klaar zijn met bloeien, vragen veel telers zich af “zijn viooltjes vaste planten die na de winter terugkomen?”
Als je een van deze kwekers bent, dan ben je op de juiste plek, want ik sta op het punt om je het antwoord te geven!
Laten we eens kijken of viooltjes vaste planten zijn!
Zijn viooltjes vaste planten?

Deze prachtige bloeiende soorten worden vaak als kortlevende vaste planten aangeduid. Ze kunnen goed overleven met nachtvorst, maar in koelere gebieden zullen ze het gewoon niet redden.
In de VS worden ze bijvoorbeeld het vaakst als eenjarige verbouwd. In regio’s met milde winters en koele zomers kweken tuinders viooltjes als tweejarige planten.
De kans is groot dat deze schoonheden je tuin niet elk jaar zullen sieren, tenzij je voor zelfzaaiende variëteiten kiest.
Het punt is dat viooltjes die in kwekerijen of tuincentra worden verkocht voornamelijk hybriden zijn, en zelfs als ze zelf zaaien, zullen ze niet hetzelfde als de moederplant zijn.
Soorten viooltjes

Deze vroege voorjaarsbloeiers staan om hun kleurrijke bloemen bekend die vaak met strepen of vlekken zijn versierd.
Er zijn tegenwoordig veel soorten viooltjes beschikbaar en sommige hebben nog grotere bloemen. De bloemen kunnen enkel, halfdubbel of dubbel zijn en ze zijn er in verschillende tinten, zoals bordeaux, perzik, geel en blauw.
Viooltjes worden vaak met viola’s verward en de namen worden door elkaar gebruikt. Nou, deze soorten zijn verwant, maar ze zijn niet hetzelfde.
Er zijn enkele soorten viola’s die als vaste planten worden geclassificeerd. Als je wat viooltjesachtige bloemen wilt toevoegen die elk jaar terugkomen, dan moet je proberen om meerjarige viola’s te kweken.
Maarts viooltje en labradorviooltje zijn vaste planten onder viooltjes die een uitstekende aanvulling op je buitenruimte zijn.
Wanneer te planten

Deze bloeiende planten worden in tuincentra meestal per 4 of 6 stuks verkocht. De perfecte tijd om ze te planten is in warmere gebieden in de herfst. Als je in een koelere regio woont, dan is het een beter idee om in het voorjaar viooltjes te planten.
Natuurlijk moet je je viooltjes niet planten totdat de grond werkbaar is. Dit zijn vorstbestendige planten, maar van harde vorst onmiddellijk na het planten gaan ze waarschijnlijk dood.
Zorg er bij het selecteren van een locatie voor je viooltjes voor dat het zonnig genoeg is en dat de grond goed doorlatend is.
Meng er compost door, belucht de aarde en maak plantgaten die overeenkomen met de diepte van de originele potten voor je planten.
Doe je viooltjes in de voorbereide gaten, druk de grond eromheen goed aan en irrigeer. Het wordt ook aanbevolen om op dit moment een laag mulch toe te voegen om onkruidgroei te voorkomen en de grond te helpen vocht vast te houden.
Hoe je viooltjes uit zaad kunt laten groeien

De meest voorkomende manier om viooltjes te kweken is via transplantaties die in tuincentra zijn gekocht. Nou, deze planten kunnen van zaden worden gemaakt en je zult blij zijn om te weten dat dit geen ingewikkelde taak is.
Deze manier om viooltjes te starten geeft je de mogelijkheid om unieke soorten te kweken die je waarschijnlijk niet in tuincentra zult zien.
Je moet met viooltjeszaden echter geduld hebben, omdat ze enige tijd nodig hebben om te ontkiemen. Zorg ervoor dat je de onderstaande stappen volgt.
1. Neem een paar kleinere trays en vul ze met een vooraf bevochtigde, hoogwaardige zaadstartmix.
2. Plaats de zaden ongeveer 10-12 weken voor de laatste verwachte vorst in de grond. Druk je viooltjeszaden lichtjes in het groeisubstraat.
Het binnenshuis starten van viooltjeszaden geeft ons de mogelijkheid om de ideale omstandigheden te garanderen en onze planten een geweldige voorsprong te geven.
3. Neem een paar vellen krant en bedek de trays met de viooltjes. Zorg ervoor dat je de bakken op een donkere plek plaatst; onthoud dat de zaden niet zullen ontkiemen als het licht ze bereikt.
Controleer het groeisubstraat zo nu en dan om te zien of het meer vocht nodig heeft.
4. De zaailingen moeten binnen ongeveer 2-3 weken verschijnen. Stel je viooltjes vervolgens aan fel indirect licht bloot.
5. Je moet waarschijnlijk kunstlicht installeren, omdat een zonnig raam de viooltjes meestal niet genoeg licht geeft en de zaailingen langbenig kunnen worden.
6. Zodra de zaailingen van het viooltje robuust zijn en de buitenomstandigheden geschikt zijn, verplant je ze naar de geselecteerde locatie.
Viooltjes zijn misschien kortlevende vaste planten, maar hun schoonheid is de reden waarom deze planten het verdienen om jaar na jaar geplant te worden. Volg onze beproefde tips en geniet van de etherische schoonheid van viooltjes!