Skip to Content

Zie Hoe Je Lepelplant Gedijt Met Dit Waterdichte Bemestingsplan Voor Prachtige Bloemen

Lepelplanten stelen al eeuwenlang harten met hun prachtige gebladerte en gedurfde bloemen. Ze zijn bovendien supergemakkelijk tevreden te houden (wat zon en water geven is voldoende).

Maar het geheim om die bloemen als nooit tevoren te laten bloeien en gedijen, is om ze een kleine boost met voedingsstoffen te geven.

Ik ga helemaal eerlijk zijn (en helemaal niet bescheiden) als ik zeg dat ik een lepelplantfluisteraar ben (serieus, ik spreek praktisch hun taal). In mijn ervaring is het bemesten van deze schatjes het geheim om hun volledige potentieel te ontsluiten.

Het toevoegen van een vleugje kleur aan elke hoek van je leefruimte lijkt geen slecht idee, heb ik gelijk? Met de juiste bemestingstechnieken kun jij het ook laten gebeuren!

Bemestingsplan voor je lepelplant

1. Wacht tot de timing goed is

Voordat we in het plezier van bemesten duiken, laten we over timing praten, want weten wanneer je je lepelplant die extra boost moet geven, is de sleutel!

Als algemene regel van groene vingers, wacht dan met bemesten totdat je plant in de volledige groeimodus staat. Geloof me, je wilt niet het risico lopen dat de grond oververzadigd raakt en je lepelplant gaat hangen of geel wordt.

Deze mooie plant zal tijdens het groeiseizoen (van lente tot herfst) elke vier tot zes weken met een meststofboost gedijen.

Maar als de winter in aantocht is, dan verdient je plant een pauze – dus dan heb je geen extra kunstmest nodig!

2. Kies de juiste soort meststof

Het kiezen van de juiste meststof is belangrijk bij het voeden van je lepelplant.

Als je wilt dat je lepelplanten beter dan ooit gedijen, dan kun je voor een 2-2-2-meststof kiezen die biologisch of bloemspecifiek is.

Vermijd het gebruik van meststoffen met een stikstofrijke formule (ze concentreren zich alleen op de bladgroei in plaats van op bloemen).

Let goed op de meststofaantallen en NPK-verhoudingen om een uitgebalanceerd dieet voor je plant te garanderen.

Of je nu vloeibare voeding of een ander substraat gebruikt, je moet het rechtstreeks op de grond rond de basis van je lepelplant aanbrengen, waar het de wortels kan bereiken. Ik raad altijd aan om voor de juiste dosering de instructies op de verpakking te volgen.

3. Last but not least, volg de juiste nazorg

Het is na de bemesting tijd voor wat verwennerij om ze gezond te houden!

Begin met ze goed water te geven, maar pas op dat je ze niet verdrinkt (ze houden niet van doorweekte wortels!).

Let dan goed op tekenen van stress, zoals verwelkende of vergelende bladeren. Raak niet in paniek als je plant begint op te spelen! Pas je bemestingsroutine dienovereenkomstig aan.

En onthoud, consistentie is de sleutel! Houd je aan een regelmatig bemestingsschema, maar geef je planten tijdens de wintermaanden een pauze om ze te laten rusten en op te laden.