Skip to Content

Volledige Groeigids Voor Hortensia’s (alles Wat Je Moet Weten)

Vertel op! Wie wil er niet genieten van hortensiabloemen?

Hun unieke vermogen om hun hele leven van kleur te veranderen of puur wit te blijven, is slechts één reden waarom we deze bloemen in onze achtertuin willen hebben.

Maar hoe zit het met hun zorg? Is het te veeleisend voor beginnende of drukke tuinders?

Niet echt! Je zult ze regelmatig water moeten geven, ze af en toe moeten bemesten en af en toe moeten snoeien om ze mooi en in vorm te houden, maar dat is het wel.

Natuurlijk zijn er nog enkele andere dingen die je moet weten, zoals waar en wanneer je ze moet planten, hoeveel blootstelling aan de zon ze vereisen, enz. Ik zal zelfs enkele tips introduceren die de zorg voor hortensia’s een eitje zullen maken, dus mis het niet.

Waarom zou je hortensia’s kweken?

De redenen om hortensia’s te kweken zijn talrijk, inclusief geweldige voordelen voor je tuin.

• De bloemkoppen zien er in elke omgeving prachtig uit en ze geven je tuin een geheel nieuwe dimensie.

• Laat klimvariëteiten lelijke hekken, pilaren en andere lelijke delen van je tuin verbergen.

• Een van mijn favoriete dingen aan hortensia’s is dat ze niet vaak het slachtoffer worden van plagen.

• Sommige soorten hortensia’s, zoals de grote hortensia, klimhortensia, pluimhortensia en Annabelle hortensia’s, kunnen bijen en andere bestuivers aantrekken.

• Hortensia’s zijn onderhoudsarme tuinplanten die perfect zijn voor beginnende kwekers. Ze hoeven niet uitgebreid te worden gesnoeid en de enige afdeling waar je meer moeite voor moet doen, is water geven.

• Een andere reden om hortensia’s aan je tuin toe te voegen, is het feit dat je bij bepaalde soorten een kleurverandering kunt beïnvloeden. Het kan een interessant experiment zijn voor degenen wiens eerste liefde scheikunde was, en het kan je een genuanceerde tuin geven zonder al te veel planten te introduceren.

• Dit geslacht is enorm, dus je zult zeker een variëteit of cultivar vinden die in de volle zon, in de halfschaduw of zelfs in de volle schaduw gedijt.

• Je kunt hortensia’s gebruiken om je landschap te definiëren en bepaalde delen van je tuin uit elkaar te houden. Laat een paar van deze struiken groeien en creëer een prachtige haag die je pad van de rest van je tuin scheidt.

Verzorgingsgids voor hortensia’s

Verschillende soorten hortensia’s hebben verschillende eisen. Popsterhortensia’s doen het bijvoorbeeld het beste in gefilterde schaduw, terwijl andere variëteiten de voorkeur geven aan vol zonlicht.

Je lokale omstandigheden hebben ook invloed op de hoeveelheid licht en water die je deze struiken moet geven, en je kunt hier in de volgende secties alles over leren.

Lichtbehoefte voor hortensia’s

Er zijn hortensia’s die volle zon, halfschaduw of volle schaduw kunnen verdragen, maar ze gedijen meestal in gedeeltelijke zon.

Dit is echter afhankelijk van de regio waarin je woont. Als je op de noordelijke breedtegraad woont, geef je hortensia’s dan ongeveer 6 uur direct zonlicht. En als je op een zuidelijke breedtegraad woont, dan kun je misschien wegkomen met slechts 3 uur direct licht per dag.

Enkele van de beste hortensia’s voor schaduw zijn:

• Grote blauwe hortensia

• Tara hortensia

• Annabelle

• Incrediball

Enkele van de beste hortensia’s voor schaduw zijn:

• Vanilla fraise

• Fire Light

• Little Lime Punch pluimhortensia

• Little Hottie tuinhortensia

Tip voor experts: bij het kiezen van welke soort je wilt krijgen, kijk dan naar de gewenste blootstelling aan de zon en kies degenen die op basis van deze functie in je tuin kunnen gedijen.

Water en vochtigheid voor hortensia’s

Het is het beste om de waterbehoefte aan te passen aan elke hortensia cultivar die je krijgt. De algemene vuistregel is echter om deze planten ongeveer 2,5 centimeter water per week te geven.

En als je het geluk hebt om in een regenachtig gebied te wonen, dan regelt de neerslag dit voor je. Zorg ervoor dat je het water aanvult als er niet genoeg regen is gevallen.

Als je hortensia’s water geeft, geef dan altijd vocht op de grond en vermijd het bevochtigen van bladeren en bloemen, omdat dat tot schimmelziekten kan leiden (als de druppels niet kunnen uitdrogen en je dat de hele tijd doet).

Hortensia’s zullen in de hitte van de zomermiddagen verwelken, maar als je ze genoeg water geeft, wacht dan tot de volgende ochtend om te zien of ze weer opfleuren.

Zo niet, geef ze dan diep water, mulch ze om ze te helpen meer vocht vast te houden en hun wortels koel te houden, en overweeg ze met een schaduwdoek te bedekken.

Bodem en meststof voor hortensia’s

De perfecte grond voor hortensia’s is rijk aan voedingsstoffen, los en leemachtig. Deze planten hebben de voorkeur om hun medium aan de vochtige kant te hebben, maar ze hebben voldoende drainage nodig om wortelrot te voorkomen.

Ze zullen ook in kleigrond groeien, maar je zult het moeten aanpassen met wat compost en soortgelijke materialen om het meer doorlatend te maken.

In tegenstelling tot veel andere planten kunnen hortensia’s in zure en alkalische substraten groeien, maar de pH-waarde beïnvloedt hun bloemkleur. (Ze worden blauw in zure en roze in alkalische bodems).

Kunstmest voor hortensia’s

Het bemesten van hortensia’s is een ander belangrijk onderdeel van de verzorging ervan. Het goede nieuws is dat deze planten winterhard zijn en in het begin niet zoveel voedsel nodig hebben, vooral als je de grond voor het planten met compost hebt aangepast.

Maar als je hun prachtige bloemen aan je buren wilt laten zien, dan kun je elke 1-2 weken van de zomer tot de herfst een specifieke hortensia-meststof gebruiken om je plant voor te bereiden op de bloei van volgend jaar.

Je kunt ook goed uitgebalanceerde meststoffen gebruiken, zoals triple 10, en organisch materiaal zoals compost om je hortensia’s te voeden.

De frequentie en sterkte van het plantenvoedsel is echt afhankelijk van het type hortensia dat je hebt.

Klimhortensia’s, pluimhortensia’s, grote hortensia’s en Annabelle gedijen bijvoorbeeld allemaal op goed uitgebalanceerde kunstmest die in het voorjaar begint. De frequentie van het aanbrengen verschilt echter van plant tot plant, dus zorg ervoor dat je al je hortensia’s individueel aanpast.

Grote en berghortensia’s hebben aan de andere kant baat bij fosforrijke plantenvoeding die in het voorjaar wordt toegepast.

P.S. Geef deze struiken na het voeden diep water om de meststof op te lossen en de voedingsstoffen beter beschikbaar te maken.

Mulchen voor hortensia’s

Ik vind het heerlijk om organische mulch, zoals compost, dennennaalden, stro, houtsnippers, enz., op mijn hortensiastruiken aan te brengen. Dit voorkomt dat er onkruid om hen heen komt, houdt de grond langer vochtig en handhaaft koelere temperaturen tijdens hete periodes.

En omdat de mulch organisch is, zal het na verloop van tijd ontbinden, waardoor de grond met voedingsstoffen wordt verrijkt en de noodzaak voor het aanbrengen van veel kunstmest wordt verminderd. Mulch alleen niet helemaal tot aan de stengels, want dat kan tot rotten leiden.

Zorg ervoor dat het 5-10 cm dik is, anders zal het onkruid er dwars doorheen duwen. En vergeet niet om het jaarlijks te controleren, omdat sommige materialen snel zullen ontbinden en je ze moet aanvullen.

Steun voor hortensia’s met staken

Het is niet nodig om alle soorten hortensia’s te ondersteunen, maar sommige profiteren van deze praktijk, vooral in regenachtige en winderige gebieden.

Klimvariëteiten zijn perfect voor hekwerken en staan zelfs op de lijst van de beste planten om hekken te bedekken, dus je moet ze met staken helpen.

Andere variëteiten die ondersteund moeten worden met staken, zijn die met grote bloemkoppen, zoals de grote hortensia. Ze gaan hangen als het regent of op een andere manier waait.

Duw bij het staken van hortensia’s grote palen ongeveer 10-15 centimeter diep in de grond en zorg ervoor dat ze stevig staan. Wees gewoon voorzichtig, want zoiets in de grond steken kan de wortels beschadigen.

Bind de stengels aan het latwerk, maar overbelast de bloemkoppen niet, anders kun je de luchtstroom verminderen en het risico op schimmelziekten vergroten.

Snoeien en verwelkte bloemen verwijderen

Het goede nieuws is dat hortensia’s geen snoei junkies zijn, wat betekent dat je dit karwei tot een minimum kunt beperken.

Als je een variëteit hebt die op nieuw hout bloeit (grote en pluimhortensia’s), dan kun je ze in het vroege voorjaar een lichte snoeibeurt geven voordat ze nieuwe toppen krijgen.

En om deze soorten in vorm te houden, snoei je gewoon het uiteinde van elke tak.

Je kunt deze hortensia-variëteiten ook een agressieve snoeibeurt geven voordat hun groeiseizoen begint als je ze wilt verjongen. Trim tot ongeveer 30 cm van de grond in de late winter en ze zullen datzelfde jaar bloeien. Zorg ervoor dat je niet meer dan 1/3 van de plant verwijdert.

Als je hortensia’s hebt die op oud hout bloeien (grootbladig, pluim en klimmend), dan moet je ze onmiddellijk na de bloei snoeien.

Deze variëteiten zetten hun bloemknoppen in de herfst en als je ze dan of in het vroege voorjaar snoeit, dan verwijder je alle knoppen en krijg je een struik zonder bloemen.

Verwelkte bloemen verwijderen

Er zijn een paar redenen waarom je je hortensia’s misschien van de verwelkte bloemen wilt ontdoen.

1. De bloemen zien er niet netjes uit. Je kunt ze verwijderen en je struik en hele tuin een netter uiterlijk geven.

2. Verwelkte bloemkoppen gaan zaden en je kunt er hier een paar van achterlaten. Verwijder echter de meeste van hen, zodat je plant zijn energie voor andere processen kan gebruiken.

3. Het verwijderen van verwelkte bloemen maakt ruimte voor nieuwe bloemen als je een herbloeiende hortensia hebt.

En het beste deel van deze techniek is dat het vrij eenvoudig is om te doen. Neem gewoon een bloemhoofd en knip deze tussen het bovenste gebladerte. Al snel ziet je struik er netjes uit en beginnen herbloeiende variëteiten nieuwe bloemen te produceren.

Voortplanting

Je kunt nieuwe hortensia’s kopen bij je plaatselijke kwekerij of tuincentrum, of je kunt je eigen hortensia’s kweken.

Er zijn veel plantvermeerderingsmethoden, maar we zullen overwegen om hortensia’s uit zaden en stekken te kweken en de volwassen planten te verdelen.

Vanuit zaden

Je kunt gemakkelijk hortensia’s uit zaad kweken, dus waarom zou je het niet zelf proberen?

Stap 1. Verzamel de zaden door een papieren zak om de uitgebloeide bloemkop te binden. Wacht tot de bloei is uitgedroogd en schud dan de zak om de zaden uit hun capsules vrij te geven.

Nu kun je de zaden op een droge en koele plaats bewaren of je kunt ze meteen starten.

Stap 2. Vul een kweekpot of probeer het met een zaadstartmix.

Stap 3. Strooi de zaden erover en bedek ze niet met aarde, omdat ze licht nodig hebben om te ontkiemen.

Stap 4. Plaats de kweekpot of het kweekblad op een warme plek met veel direct zonlicht of gebruik kweeklampen om ze te laten ontkiemen.

Stap 5. Gebruik een sproeier om de zaden water te geven. Door er water overheen te gieten, worden ze waarschijnlijk weggespoeld of met aarde bedekt. Houd de grond vochtig en in ongeveer 2 weken moeten de zaden ontkiemen.

Stap 6. Wanneer je plant een beetje groeit, moet je hem beginnen af te harden voordat je hem verplant om de schok van het verpotten te verlichten. Breng hem naar een beschutte locatie en laat hem daar ongeveer een uur staan voordat je hem weer naar binnen brengt.

Blijf dit elke dag doen en verhoog de hoeveelheid tijd die je plant buiten doorbrengt totdat hij op zijn uiteindelijke locatie een hele dag en nacht buiten kan blijven staan.

Stap 7. Nadat je je hortensia hebt verhard, kun je hem naar zijn nieuwe thuis verplanten, of het nu in de grond of in een bak is.

Stap 8. Vergeet niet om je nieuw geplante hortensia’s goed gehydrateerd te houden totdat ze zich vestigen.

Pro-tip: bedek de zaden bij het ontkiemen met een vochtigheidskoepel of een plasticfolie om vocht binnen te houden en te voorkomen dat de grond uitdroogt. Als dat gebeurt, dan zal het ontkiemen niet lukken. En vergeet niet om ze om de paar dagen bloot te leggen om wat lucht naar binnen te laten.

Van stekken

Als je niet kunt wachten tot de zaden zich ontwikkelen, dan kun je altijd wat hortensia stekken nemen en je plant op deze manier vermeerderen.

Stap 1. Neem een grote snede en snijd deze in een paar kleinere zodat elk deel ten minste één bladknoop heeft.

Stap 2. Laat slechts één blad per stek over en snijd het doormidden (ze vallen er later toch af).

Stap 3. Plaats je stekken ongeveer een half uur in water voordat je ze in de grond plant.

Stap 4. Dompel ze in wortelhormoon of een antischimmelpoeder om te voorkomen dat ze ziekten ontwikkelen.

Stap 5. Vul kweekpotten met een zaadstartmix en plant je stekken, één in elke plantenbak.

Stap 6. Geef de stekken diep water, houd ze vochtig totdat je nieuwe groei opmerkt en verplaats ze naar een warme plek uit de buurt van direct zonlicht.

* Ik vind dat ze bedekken met een plastic zak of vochtigheidskoepel uitstekend werkt om vocht op te zoeken en te voorkomen dat ze uitdrogen. Zorg ervoor dat de bladeren de zak niet raken, omdat dit tot rotten kan leiden.

Stap 7. Binnen ongeveer 2 weken zou je moeten merken dat er nieuwe bladeren ontwikkelen en oude eraf vallen, wat het teken is dat je planten wortel hebben geschoten.

Stap 8. Binnen een paar weken zou je hortensia nog meer moeten groeien, meer blad moeten ontwikkelen en zelfs bloemknoppen moeten produceren. Verplant hem naar een grotere container of verhard hem en verplaats hem naar buiten.

Hier vind je meer tips en ontdek je waarom het belangrijk is om de stekken te allen tijde vochtig te houden:

Door deling

Het verdelen van hortensia’s is een andere geweldige manier om ze te vermeerderen. Je kunt de hele plant opgraven en de wortels verdelen of je kunt gewoon wat scheuten verwijderen die je aan de rand van je struik vindt.

De hele plant verdelen

Stap 1. Irrigeer je hortensiastruik grondig een dag voordat je hem verdeelt om de grond los te maken en het proces iets gemakkelijker te maken.

Stap 2. Plan hoe je hem gaat verdelen voordat je gaat graven. Je ziet stengels gegroepeerd zitten, zodat je ze kunt vastbinden om te graven en het een fluitje van een cent te maken.

Stap 3. Graaf met een spade een grote cirkel rond je struik om beschadiging van de wortels te voorkomen. Je moet minstens 30-45 centimeter diep graven voordat je de plant kunt ontwortelen.

Stap 4. Duw de spade onder de wortels en wrik ze omhoog. Probeer het wortelsysteem niet te beschadigen, maar als het niet mogelijk is, dan kun je de hardnekkige wortels afsnijden.

Stap 5. Verwijder het vuil rond de kluit en gebruik je handen om het te verdelen. Je zult een aantal knooppunten vinden waar je insnijdingen kunt maken en de hortensia kunt scheiden. Gebruik een bijl als de wortels echt hard zijn.

Stap 6. Verplant de verdeelde planten op een plek die je voor hen hebt gekozen en zorg ervoor dat je ze consistent vochtig houdt totdat ze zich vestigen.

Soms nemen hortensia’s hun tijd om te herstellen van deze invasie en zie je ze misschien niet binnen hetzelfde jaar bloeien.

Dit is jouw teken om niet in paniek te raken en op het volgende seizoen te wachten. Zodra de struik een goed wortelstelsel heeft ontwikkeld, zal hij zijn energie gebruiken om bloemknoppen te produceren.

De scheuten verwijderen

Stap 1. Zoek naar jonge scheuten aan de buitenkant van je hortensiastruik.

Stap 2. Gebruik een troffel om rond de scheut te graven om de wortels te onthullen.

Stap 3. Nadat je de plant hebt opgegraven en het wortelsysteem hebt onthuld, kun je de wortels afsnijden en de scheut van de moederplant scheiden.

Stap 4. Vul de grond rond de oorspronkelijke hortensia en verplant de nieuwe op de aangewezen plek.

Een van de voordelen van deze aanpak is dat je niet de hele plant hoeft op te graven, dus het is niet zo arbeidsintensief als het verdelen van de hele struik.

Het zal ook minder stress aan je hortensia’s geven, wat altijd een goede zaak is.

Hortensia’s planten

De perfecte tijd om je hortensia-struiken te planten is in de herfst, hoewel je dit ook in het vroege voorjaar kunt doen. Herfstbeplanting geeft je struiken voldoende tijd om een sterk wortelsysteem te ontwikkelen voordat ze bloeien.

Je kunt deze planten in plantenbakken of in de grond laten groeien, en ik zal beide planttechnieken in de volgende secties bespreken.

In plantenbakken

Het kweken van hortensia’s in potten is vrij eenvoudig, of je ze nu uit zaad of uit kwekerijplanten kweekt.

Zodra de plant stevig en sterk genoeg is om de transplantatie aan te kunnen, kun je je hortensia in een grote bak verpotten.

Stap 1. De eerste stap om hortensia’s in plantenbakken te laten groeien, is er een te vinden met een diameter van minstens 45 cm, omdat deze planten veel ruimte nodig hebben om te groeien. Grotere plantenbakken houden ook meer water vast, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je hortensia uitdroogt.

Een ander ding om te overwegen is om een plantenbak met afvoergaten te kopen. Hoewel deze planten van vocht houden, hebben ze nog steeds een goede afvoer nodig, zodat ze niet helemaal verstopt raken en vatbaar zijn voor wortelrot.

Ik gebruik graag bloembakkarren voor mijn pothortensia’s, omdat ik ze met deze uitvinding gemakkelijk kan verplaatsen wanneer ik maar wil. Ze zijn in het begin misschien niet zo zwaar, maar geef ze wat tijd en kijk wat er gebeurt.

Stap 2. Zodra je een geschikte plantenbak hebt gevonden, vul je deze met een humusrijke, losse en goed gedraineerde potmix.

Stap 3. Maak een gat en plaats je hortensia erin, vul hem helemaal met meer groeimedium en geef hem diep water.

Vergeet niet om je hortensia regelmatig te irrigeren totdat hij zich vestigt, of beter gezegd totdat je merkt dat hij nieuwe groei heeft.

P.S. Zelfs enorme potten drogen sneller uit dan de grond, dus zorg ervoor dat je je pothortensia’s iets vaker water geeft dan je in de grond.

In de grond

Het planten van hortensia’s in de grond lijkt erg op het planten in plantenbakken, hoewel je met nog een paar variabelen rekening moet houden.

Stap 1. Het eerste wat je moet doen is een perfecte locatie voor je hortensia vinden. Houd rekening met de lichtvereisten en ga van daaruit verder.

Stap 2. Pas de grond aan met compost omdat deze struiken van vruchtbare substraten houden. Dit materiaal helpt ook bij de drainage, wat belangrijk is voor hortensia’s.

Op dit punt kun je de pH-waarde van de grond aanpassen als je hortensia’s hebt die van kleur veranderen. Door wat verzurend middel toe te voegen, worden de bloemen blauw, terwijl limoen de bloemen van deze struiken roze maakt.

Stap 3. Graaf gaten diep genoeg om het hele wortelsysteem te huisvesten en twee keer breder dan de hele kluit.

Stap 4. Plaats de hortensia’s in gaten en vul ze halverwege met aarde.

Stap 5. Geef de plant diep water, wacht tot het substraat het opzuigt en bezinkt en vul dan de resterende grond opnieuw.

Stap 6. Geef je planten diep water.

Zorg ervoor dat je je struiken een beetje extra water geeft totdat ze zich vestigen en schakel dan over naar je normale routine.

Veelvoorkomende plagen en ziekten voor hortensia’s

Enkele van de meest voorkomende hortensia-ziekten zijn verwelking, meeldauw, ongedierte en bladvlekken, en je kunt ze allemaal vermijden door je plant voldoende luchtstroom te geven.

Als je er een opmerkt, verwijder dan de geïnfecteerde delen en gooi ze weg (composteer ze niet of ze kunnen je andere planten infecteren) en introduceer meer luchtcirculatie door te snoeien en te veel water  geven te vermijden.

Je hebt misschien ook te maken met verwelking als gevolg van milieuproblemen, maar er zijn eenvoudige manieren om verwelkte en hangende hortensia’s nieuw leven in te blazen.

Het goede nieuws is dat hortensia’s over het algemeen niet het slachtoffer worden van ongedierte, maar als de plant zwak is als gevolg van een transplantatieschok, ziekten of een of andere omgevingsoorzaak, dan kunnen deze overlast hem besmetten.

Enkele van de meest voorkomende plagen die deze struik aanvallen, zijn spintmijten, bladluizen, hortensia-bladlagen, Japanse kevers, rozenkevers, taxuskevers, enz.

Je kunt ze van ze afkomen met tuinbouwoliën of natuurlijke pesticiden.

Slakken, naaktslakken, herten en konijnen kunnen bovendien ook schade aanrichten aan je hortensia’s, dus zorg ervoor dat je wat vallen zet en planten laat groeien die ze afstoten.

Meer over hortensiabloemen

Hortensia’s bloeien meestal in het voorjaar en de zomer, maar je zult variëteiten vinden met een langere bloeiperiode die zich tot in de herfst uitstrekt.

Hun bloemen houden meestal een paar weken aan. En als je het niet leuk vindt om deze struiken leeg te zien, koop dan een herbloeiende variëteit die je later in het seizoen met nog een flush zal belonen.

Een andere manier om het bloeiseizoen te verlengen, is door hortensia’s met verschillende bloeitijden te planten, zodat je het hele seizoen een kleurrijke tuin hebt.

Veranderende kleuren voor hortensia’s

Wist je dat je de kleuren van hortensia’s kunt veranderen van blauw naar paars, roze of zelfs rood? Natuurlijk kunnen niet alle soorten dit, maar als je grote hortensia’s en boerenhortensia’s hebt, dan kun je hiermee experimenteren.

Zure bodems maken deze soorten blauw, en hoe meer alkalisch de grond, hoe warmer hun toon wordt, die veranderd van paars naar roze en misschien zelfs rood.

Waarom gebeurt dit?

Door aluminium. Dit element is mobieler in zure bodems en reageert met de plant, waardoor het blauw wordt. (1)

Dit is welke kleur je kunt verwachten bij bepaalde pH-waarden van de bodem:

4,5 pH: blauw

5,5 pH: koel paars

6,0 pH: warmer paars

6,8 pH: roze

7,0 pH: rood

Maak de grond daarom zuurder door wat aluminiumsulfaat toe te voegen om je hortensia’s blauw te maken of verhoog de alkaliteit door wat kalk te strooien om ze paars, roze of rood te maken.

Je moet er echter rekening mee houden dat de kleur niet altijd uniform zal zijn, dus je kunt verwachten dat je blauwe, paarse en roze bloemblaadjes in je hortensia’s zult vinden.

Populaire variëteiten voor hortensia’s

Er zijn veel soorten hortensia’s die je in je tuin kunt kweken, en het hangt allemaal af van de omstandigheden waarmee je moet werken.

Kies voor volle zon, halfschaduw of volledige schaduw, afhankelijk van je blootstelling aan licht, en ga van daaruit verder.

Hier zijn enkele opties:

Little Lime – deze dwergvariëteit is perfect voor plantenbakken omdat hij niet zo groot wordt. Donkergroen gebladerte onthult de hele zomer lichtgroene bloemen.

Sundae Fraise – Deze pluimhortensia cultivar komt met roze-witte bloemen en is bestand tegen de volle zon, dus het is perfect voor warmere klimaten.

Berghortensia – Deze lila bloeiende variëteit groeit het beste in halfschaduw, hoewel het volle zon kan verdragen als je het te allen tijde vochtig houdt. Te veel zonlicht kan het gebladerte echter verbranden en slap maken, dus wees voorzichtig.

Vanilla fraise – De bloemen van deze hortensia zijn ideaal als je op zoek bent naar een centraal punt in je tuin. De bloemen met donkere en lichtroze tinten bedekt met wat wit zijn perfect om tussen grassen of in meerjarige bloembedden te groeien.

En met zijn 1,80 meter hoogte, kan het je alle privacy geven die je wenst.

Bobo – Nog een dwergpluimhortensia, alleen deze kleedt zich in puur witte bloemen in de lente. Plant hem in bakken of in met rotsen versierde bloembedden en zorg ervoor dat hij volle zon of halfschaduw krijgt.

Klimhortensia’s – Deze planten zijn perfect om elk lelijk deel van je tuin te verbergen. En je zult blij zijn om te horen dat ze zelfs volledige schaduwomstandigheden kunnen verdragen, hoewel hun kleuren niet zo levendig zullen zijn. Houd ze gedeeltelijk in de zon voor de beste weergave.

Nikko Blue – Ooit gedroomd van diepblauwe hortensia’s? Probeer deze cultivar en houd hem in de halfschaduw (of in de volle zon als je in een koeler klimaat woont).

Peegee hortensia – Geef de Peegee hortensia elke dag minimaal 4 uur direct zonlicht en hij zal je belonen met sneeuwwitte bloemen die roze worden naarmate ze ouder worden. Deze 5 meter hoge variëteit verandert gemakkelijk in een privacyscherm.

Double Down – Als je van dubbele bloemen houdt, dan is deze hortensia-variëteit perfect. Deze specifieke plant heeft een lang bloeiseizoen, dat zich uitstrekt van de zomer tot de herfst, en hij zal je tuin met roze of blauwe bloemen versieren.

Tiny Tuff Stuff – Deze cultivar neigt naar een blauwe tint, maar hij kan je verrassen met roze en witte bloemen. Het is perfect voor potten en heeft getopte bloemkoppen in plaats van klassieke afgeronde.

Quick Fire – De Quick Fire hortensia begint als wit en wordt rood tijdens het rijpen en houdt die kleur gedurende perioden van vorst. Voeg het toe aan je bakkentuin, gebruik het als een haag of plant het in massa voor een unieke ervaring.

Tips voor tuinieren met hortensia’s

Je kunt hortensia’s gemakkelijk in elk landschap verwerken, of het nu een modern voortuinontwerp of een natuurlijke tuin is.

Hier zijn enkele ideeën!

Padranden. Grote en kleurrijke hortensia’s zijn perfect voor het bekleden van looppaden. Plant ze aan beide kanten van je pad en geniet van hun kleuren terwijl je door je tuin loopt.

Afrastering. Kweek klimhortensia’s om je lelijke hekken te bedekken of plant een struikvariëteit om de schoonheid van je tuin te accentueren.

Aantrekkingskracht. Hortensia’s zullen echt je aandacht trekken van de straat, dus waarom zou je de waarde van je huis niet verhogen door hier en daar een paar struiken te planten? Ze zullen potentiële kopers aantrekken en je huis de uitstraling geven die het verdient.

Planten in bakken. Deze plant is een uitstekende keuze voor potten omdat hij niet zo groot wordt en snel wat kleur in je tuin of terras kan brengen. En je kunt het verplaatsen als je er een betere plek voor vindt.

Bankframe. Geef je tuin de romantische uitstraling die het verdient en plant een paar hortensiastruiken rond banken. Het zal van elke bank een ontspannend toevluchtsoord maken en je ook wat privacy geven.

Samen planten

Er zijn nogal wat hortensia-metgezelplanten, en hier zijn enkele adembenemende combinaties die je kunt proberen.

Amerikaans buxus – Maak een unieke haag door Amerikaans buxus met hortensia’s te combineren. Samen geven ze je tuin een wilde uitstraling en zorgen ze voor een perfect privacyscherm.

Azalea’s – Deze struik is een perfecte metgezel voor blauwe hortensia’s, omdat ze allebei van zure en vochtige grond houden. En hun blauwe en roze tinten zullen elkaar mooi begeleiden.

Purperklokje – Een andere plant die van zure grond en blauwe hortensia’s houdt, zijn de purperklokjes. Combineer ze met varens en azalea’s en je krijgt een sprookjesachtige tuin die een thuis voor bijen en vlinders kan worden.

Kornoelje – Zowel kornoelje als hortensia’s hebben vergelijkbare lichtvereisten, dus je kunt deze twee struiken samen laten groeien. Roze en witte kornoelje bloemen vormen een elegant contrast met de blauwe hortensia’s, omdat beide planten in zure omstandigheden gedijen.

Varens – Groenblijvende varens, zoals de Japanse varen en steenbreekvaren, zijn perfecte metgezellen voor hortensia’s. Combineer de eerste met blauw en de tweede met roze hortensia’s en geniet van deze unieke combinatie.

Siergrassen – Japanese forest grass, pennisetum, Chinees zilvergras – dit zijn allemaal geschikte opties die je met je hortensia’s kunt kweken en ze van een schilderachtig frame kunt voorzien.

Referenties:

1. Schreiber, H. (2017). Curious Chemistry Guides Hydrangea Colors. American Scientist.