Skip to Content

11 Redenen Waarom Je Graslelie Doodgaat (En Hoe Je Het Kunt Oplossen)

“Waarom gaat mijn graslelie dood?” is een vraag die me al geruime tijd dwarszit. De meest voorkomende redenen zijn verkeerd water geven en verlichting, maar wat als dat niet het geval is?

Ik besloot de zaak een beetje verder te onderzoeken en was echt verrast door het aantal dingen dat mis kan gaan, vooral omdat een graslelie niet het meest delicate ding op aarde is.

Voordat we meer te weten komen over de dingen die mis kunnen gaan met deze kamerplanten, laten we eens naar hun belangrijkste informatie kijken:

Wetenschappelijke naam:           Chlorophytum comosum

Inheemse habitat:           kustgebieden van Zuid-Afrika

Groeisnelheid:    snelgroeiend

Maat:     30 – 38 cm hoog

Toxiciteit:            niet giftig

De onderstaande secties zullen de belangrijkste oorzaken van een stervende graslelie bespreken, evenals oplossingen voor die problemen. Preventie is echter de beste remedie, dus probeer deze dingen te vermijden.

Laten we beginnen!

Waarom gaat mijn graslelie dood? Redenen en oplossingen

Hoewel de verzorgingsgids van de paarse graslelie (en de verzorgingsgidsen van veel andere graslelies) eenvoudig is en deze planten veel aankunnen, hebben ze nog steeds hun grenzen en als je ze eenmaal bent overgestoken, is er geen weg meer terug.

Eigenlijk is die er wel, maar het is een nogal pijnlijk proces dat vermeden kan worden door aan de behoeften van je plant te voldoen.

Soms raken we echter gewoon in onze eigen problemen verstrikt en vergeten we onze planten te controleren, en dan doen er zich problemen voor!

Je graslelie kan eruitzien alsof hij sterft als gevolg van onjuist water geven, verkeerde verlichting en bemesting, maar er zijn andere problemen zoals kleine potten en omgevingsstressoren die je plant ook kunnen schaden.

Het is handig om al deze oorzaken te kennen, zodat je ze kunt proberen te vermijden. Deze secties zullen je echter ook oplossingen voor deze problemen bieden als jij en je plant in de penarie zitten.

Laten we eens kijken wat deze graslelies voor ons in petto hebben!

1. Te veel water geven

Te veel water geven is het belangrijkste probleem van een stervende graslelie. Deze kamerplant heeft niet al te veel water nodig, vooral niet in de winter als hij slaapt.

Nieuwe kwekers hebben echter vaak een vast besproeiingsschema dat ze ijverig volgen zonder te luisteren naar wat hun plant zegt.

Je plant zal niet sterven als je hem een of twee keer te veel water geeft, maar als je dit te vaak doet, dan zal het water zich in de grond ophopen. Het probleem wordt nog erger als je geen pot met afvoergaten hebt, omdat het water dan niet goed kan weglopen.

Te veel water leidt tot wortelrot, een schimmelziekte die je plant kan doden als hij niet wordt behandeld. Geïnfecteerde bladeren kunnen geen voedingsstoffen en zuurstof uit de grond opnemen, waardoor je plant de essentiële hulpbronnen verliest die hij nodig heeft om te overleven.

Graslelies die te veel water hebben gekregen, kunnen bruine bladpunten of vlekken hebben en het gebladerte kan geel worden. Het gebeurt ook vaak om verschrompelde, verwelkte en gekrulde bladeren te zien. In ernstige gevallen kun je zelfs een onaangename geur uit de pot, een verrotte plantenbasis en papperige bladeren opmerken.

Oplossing voor te veel water geven

Het is niet allemaal voorbij als je plant de diagnose te veel water en wortelrot krijgt; er zijn nog steeds enkele dingen die je kunt doen om hem te redden.

Het eerste wat je moet doen is je plant verpotten met verse, goed doorlatende grond en een bak met wat gaten in de bodem, zodat het overtollige water weg kan lopen.

Bekijk de wortels en als ze er donker, bruin of zwart, en doorweekt en papperig uitzien, dan moet je ze verwijderen. Snijd alle geïnfecteerde wortels weg zodat de infectie zich niet verspreidt, behandel de plant met een fungicide en verpot je plant vervolgens in een nieuwe pot met verse grond.

Als te veel water een nieuw probleem is, dan hoef je niet alle moeite te doen om je plant te verplanten. Je kunt het water geven eenvoudig verminderen en je plant alleen water geven als de bovengrond droog is.

De juiste techniek is om je plant te irrigeren, totdat je merkt dat het water zich in de schotel begint op te hopen. Laat het overtollige water uitlekken en verwijder het binnen een half uur van de schotel.

2. Te weinig water geven

Te weinig water is een ander dodelijk probleem, maar het is veel minder beangstigend en veel gemakkelijker te genezen dan te veel water geven.

Deze planten zijn veel toleranter voor omstandigheden met weinig water, maar ze hebben nog steeds genoeg vocht nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zonder water kunnen graslelies de voedingsstoffen niet uit de grond opnemen die ze nodig hebben om gezond te groeien.

Zowel te veel als te weinig water staan bekend als waterstress en hebben meer kans om te gebeuren in de veranderende seizoenen wanneer je plant ofwel wakker wordt uit de rust of gaat slapen.

Het is noodzakelijk om de frequentie van water geven aan te passen aan de behoeften van je plant; geef hem meer water in het voorjaar en de zomer en minder in de herfst en winter.

Droge grond en hangende, verwelkende planten zijn veel voorkomende symptomen van te weinig water. De bladeren van de graslelie kunnen ook vervagen en hun aantrekkelijke kleuren verliezen, dus zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft!

Oplossingen voor te weinig water

De oplossing voor dit probleem is vrij eenvoudig – geef je plant regelmatig water en wanneer hij het nodig heeft!

Je moet altijd de grond controleren voordat je graslelies water geeft, omdat je ze ook niet te veel water wilt geven, maar over het algemeen moet je deze plant tijdens het groeiseizoen eenmaal per week water geven en eenmaal om de week wanneer hij in de rustperiode komt.

3. Slechte waterkwaliteit

Geloof het of niet, er bestaat zoiets als het beste water voor planten. Kraanwater is niet de beste keuze vanwege het hoge chloor- en fluoridegehalte, en hoewel het voor ons veilig is om te drinken, kan het schadelijk zijn voor je planten.

Deze chemicaliën kunnen zich in je planten ophopen en ze echt beschadigen. Van fluoride is bekend dat het de kieming en fotosynthese van zaden beïnvloedt en de opname van calcium verstoort. Chloor doodt de nuttige bacteriën en microben in de grond die voedingsstoffen aan het substraat leveren.

Je kunt chloor- en fluoridevergiftiging aan verschroeide bladeren herkennen. Het gebladerte zal ook kleiner zijn, omdat het niet goed kan fotosynthetiseren en voedingsstoffen kan opnemen. Oudere bladeren krijgen vaak bruine punten en vlekken, terwijl het hele blad er bijna gebleekt uit begint te zien en de jongere bladeren heel snel geel worden.

Oplossing voor slechte waterkwaliteit

Helaas kunnen aangetaste en verkleurde bladeren niet weer gezond worden, dus je moet ze snoeien, zodat ze de energie van je plant niet verspillen, die naar de productie van nieuwe bladeren kan worden omgeleid.

Je moet je tot gedestilleerd water wenden, dat zuiver en vrij is van alle chemicaliën in leidingwater die je plant kunnen schaden.

4. Lage luchtvochtigheid

Een andere oorzaak van een graslelie die doodgaat, is een lage luchtvochtigheid. Deze plant is onderhoudsarm, maar je moet nog steeds aan de basisbehoeften voldoen, waaronder een hoge luchtvochtigheid.

Planten verliezen veel vocht door transpiratie en als de luchtvochtigheid hoger is, dan is de transpiratiesnelheid lager.

De luchtvochtigheid is in de winter meestal lager als de kachels aan staan en het buiten koud is, maar airconditioning kan ook de luchtvochtigheid aanzienlijk verlagen. Wind en tocht maken de lucht ook droger, dus houdt hier rekening mee wanneer je besluit waar je je graslelie wilt plaatsen.

Bladeren die droog en bruin worden is een veel voorkomend verschijnsel als je graslelie niet de luchtvochtigheid krijgt die het nodig heeft, maar er zijn enkele dingen die je kunt doen om dit te voorkomen.

Oplossingen voor een lage luchtvochtigheid

De beste oplossing voor een lage luchtvochtigheid is in een betrouwbare luchtbevochtiger investeren. Er zijn een aantal geweldige aanbiedingen op Amazon, maar je kunt vrijwel overal een goede luchtbevochtiger krijgen.

Het zijn echter niet de enige dingen die met vocht helpen. Je kunt een uitstekende verzorging van graslelies bieden door hem naar een kamer met meer vochtigheid te verplaatsen, zoals een badkamer of keuken.

Er is gespeculeerd over of kiezelbakken echt werken, en hoewel ze de luchtvochtigheid een beetje kunnen verhogen, is het misschien niet genoeg als je in een bijzonder droog klimaat woont.

Je kunt je planten altijd van tijd tot tijd besproeien of ze groeperen om de hoeveelheid vocht die ze verliezen te verminderen.

Helaas kan droog en bruin gebladerte niet meer terug worden gedraaid naar wat het ooit was, dus je moet ze snoeien om meer ruimte voor nieuwe groei te maken.

5. Onjuiste verlichting

Graslelies hebben fel indirect licht nodig om te gedijen, hoewel ze ook een aantal niveaus bij weinig licht kunnen verdragen.

Deze planten kunnen echter niet in het donker groeien, omdat ze natuurlijk licht (of groeilampen) nodig hebben om te fotosynthetiseren. Graslelies die geen licht hebben, hebben de neiging om langbenig te worden en hun bladeren verkleuren vaak.

Een ander gevolg van omstandigheden met weinig licht is verwelken en hangen. Planten hebben gewoon niet de kracht om hun langwerpige stengels vast te houden, dus gaan ze naar de zijkant hangen.

Laat de lichtvereisten je niet voor de gek houden! Graslelies kunnen ook niet tegen direct zonlicht, omdat het hun bladeren zal verbranden en tot bruine randen en toppen van de bladeren zal leiden.

Je moet ervoor zorgen dat je je graslelie ergens plaatst met veel indirect zonlicht, maar waar de zonnestralen hem niet direct kunnen bereiken. Op een paar meter afstand van een raam op het zuiden of westen zou ideaal zijn.

Deze planten houden echter wel van de ochtendzon, dus je kunt ze bij een raam op het oosten houden en ze zullen prima in orde zijn.

Oplossing voor onjuiste verlichting

De eenvoudigste oplossing voor te weinig of te veel zonlicht is het veranderen van de locatie van je plant.

Als je echter van plan bent om je plant van omstandigheden met weinig licht naar een zonnige plek te verplaatsen, dan moet je hem uitharden voordat je dit doet, omdat de zon, hoewel indirect, zijn bladeren kan verbranden.

Doe dit door je plant een paar uur naar een lichte plek te verplaatsen en hem vervolgens terug te brengen naar zijn gebruikelijke plek. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid tijd die hij elke dag in het licht doorbrengt, totdat je plant niet langer naar het donker hoeft te worden teruggebracht.

Aan de andere kant, als je plant te veel zonlicht krijgt, dan moet je hem naar een meer afgelegen plek verplaatsen waar hij niet verbrandt.

6. Hoge temperatuur

Veel licht resulteert in een ander probleem dat tot een stervende graslelie kan leiden – hoge temperatuur.

Deze planten hebben geen hekel aan de hitte en kunnen bij temperaturen tussen 21 – 32 °C gedijen. Als de temperaturen echter boven de 32 °C komen, dan zal de plant meer transpireren en als de luchtvochtigheid niet hoog is, dan zal je graslelie te veel water verliezen, wat in een hangende en verwelkende plant resulteert.

Een lage temperatuur kan ook een probleem zijn, hoewel het alleen maar de groei van je plant zal belemmeren. Graslelies kunnen temperaturen tot 2° C verdragen, maar je zult niet veel groei zien als de temperatuur onder de 16 °C daalt.

Oplossing voor hoge temperaturen

Gelukkig is het probleem van hoge (of lage) temperatuur gemakkelijk op te lossen – verplaats je plant gewoon naar een warmere of koelere omgeving en zorg ervoor dat hij een vochtige omgeving heeft die overmatig vochtverlies voorkomt.

Zet hem echter niet in de buurt van kachels of airco’s, omdat ze de lucht uitdrogen en alleen maar tot meer problemen leiden. Vermijd tot slot plotselinge temperatuurveranderingen, omdat ze je plant echt kunnen belasten.

7. Overbemesting

Overbemesting is geen probleem om mee te spotten. Overtollige kunstmest kan tot zoutophoping en mestverbranding leiden en is meestal het gevolg van het gebruik van te veel kunstmest of het te vaak gebruiken ervan.

Je herkent dit probleem aan een letterlijke witte knapperige ophoping van kunstmest op de grond. Dit is echter niet het enige gevolg; de bladeren van je plant kunnen bruin worden en als de meststof ze raakt, dan kan hij ze zelfs verbranden.

Gelukkig zijn er veel oplossingen voor overbemestte graslelies, en je kunt er in het onderstaande gedeelte alles over lezen.

Oplossingen voor overbemesting

Het belangrijkste is om te stoppen met het gebruik van frequente en sterke meststoffen. Je kunt meststoffen met langzame afgifte gebruiken of meststoffen die onmiddellijk werken. De sterkte en frequentie van het gebruik van meststoffen zijn echter van hun type afhankelijk.

Als je de voorkeur geeft aan meststoffen met langzame afgifte, dan moet je ze twee keer per jaar gebruiken – een keer in het vroege voorjaar en opnieuw in de late zomer. Als je echter van vloeibare meststoffen houdt, dan kun je ze afhankelijk van de bodemkwaliteit elke 2 – 4 weken gebruiken.

Toch moet je deze meststof tot ten minste de helft van de sterkte oplossen om de ophoping van zouten te voorkomen.

Als dit gebeurt, dan zijn er enkele dingen die je kunt doen om je planten te helpen. Het gemakkelijkste is om je plant gewoon in een verse potmix te verpotten en minder te bemesten.

Spoelen van de grond

Als je je plant onlangs hebt verpot en deze niet wilt storen, dan is er nog iets wat je kunt doen – doorspoelen van de grond. Deze methode vereist drainagegaten en als je pot ze niet heeft, dan moet je de plant verpotten om hem te redden.

Breng je potplant naar een gootsteen, badkuip of een bak die diep genoeg is en giet langzaam water in de grond. Je moet vier keer zoveel water gebruiken als het volume van de pot.

Nadat je klaar bent, laat je het water volledig weglopen en breng je je graslelie terug naar zijn gebruikelijke plaats.

De onderstaande video bevat enkele geweldige tips voor het spoelen van de grond:

8. Voedingstekort

Overbemesting is niet het enige bodemprobleem dat je planten kunnen ervaren. Een tekort aan voedingsstoffen is een heel ander, maar even gevaarlijk probleem dat van invloed kan zijn op je plant.

De graslelie heeft, net als elke andere plant, voedingsstoffen zoals stikstof, kalium, fosfor, ijzer, magnesium en zink nodig om te gedijen en te overleven.

Als je potgrond echter niet van de vereiste kwaliteit is, of als je hem een tijdje niet hebt vervangen, dan heeft je plant misschien alles opgebruikt en heeft hij nieuwe grond nodig.

Graslelies houden ook van vochtige, goed doorlatende groeimediums met een pH tussen 6,1 en 6,5 (dus licht zuur). Als de grond niet vochtig is of als de pH-waarde alkalisch is, dan zal je plant niet in staat zijn om de voedingsstoffen uit het substraat te absorberen, wat in een tekort aan voedingsstoffen resulteert.

Je kunt zand voor tuinieren gebruiken om de drainage te vergroten of met materialen experimenteren die de drainage verbeteren, zoals perliet, vermiculiet en kokosvezel, om de mix te vinden die het beste bij de behoeften van je plant past.

Hoe een tekort aan voedingsstoffen te herkennen

Een tekort aan voedingsstoffen kan zich op vele manieren manifesteren, zoals het verliezen van kleur of bladeren die geel worden. Als je plant zijn kleur verliest, dan is dit hoogstwaarschijnlijk aan een ijzertekort te wijten, dus je moet een meststof gebruiken die onder andere ijzer bevat.

Aan de andere kant, als het oudere gebladerte van je plant er chlorotisch uit gaat zien en geel tot oranje vlekken tussen de bladaders ontwikkelt, dan kan dit een teken van magnesiumtekort zijn.

Het belangrijkste is om te controleren wat je plant je vertelt: als hij zijn levendige groene kleur verliest, dan kan dit een teken zijn van ijzer- of stikstoftekort.

Fosfortekort manifesteert zich meestal in donkergele of groene bladeren met bruine, bruinrode of zelfs blauwe vlekken die beginnen te krullen en dikker worden.

Ten slotte veroorzaakt een gebrek aan kalium gele of bruine, verbrande uiteinden en randen die er zelfs chlorotisch kunnen uitzien.

Oplossing voor een tekort aan voedingsstoffen

De eenvoudigste oplossing voor een tekort aan voedingsstoffen is om je graslelie te bemesten. Je moet echter bepalen welke micro- of macronutriënt hij nodig heeft. Gelukkig zijn er enkele geweldige bodemtests die ook de voedingsniveaus aflezen.

Je kunt deze plant ook één keer per jaar verpotten, omdat verse grond veel voedingsstoffen bevat.

9. Plagen en ziekten

Ongedierte en ziekten zijn behoorlijk wreed en ze kunnen de wortels, bladeren en stengels van je plant aanvallen.

De meest voorkomende insecten die de graslelie teisteren zijn motluizen, wolluizen, bladluizen en spintmijten.

Ze knagen aan je plant en drinken het sap ervan, dus je kunt veel gebeten bladeren en zelfs verwelking van de plant zien.

Er zijn ook veel ziekten die deze plant aantasten, en we hebben het al over wortelrot gehad. Een andere veel voorkomende ziekte die je graslelie kan infecteren, is schimmelbladrot. Deze schimmel gedijt in warme en vochtige omgevingen en de infectie manifesteert zich als verkleuring op de bladeren en bruine vlekken.

Oplossing voor plagen en ziekten

Zodra je een plaag of infectie opmerkt, moet je de aangetaste plant van de rest scheiden, zodat de ziekte of plaag zich niet verspreidt.

Je kunt van ongedierte afkomen door ze één voor één te verwijderen met een wattenstaafje gedrenkt in ontsmettingsalcohol als er niet te veel zijn, maar voor grotere plagen moet je een pesticide zoals neemolie gebruiken.

Om bladrot te voorkomen, moet je de luchtcirculatie verhogen en stoppen met het bevochtigen van de bladeren. Je moet stoppen met ze te besproeien, totdat ze beter worden en ze dan pas besproeien als de bladeren volledig zijn opgedroogd.

Als je kamerplant echter al geïnfecteerd is, dan moet je de zieke bladeren verwijderen en de plant met wat fungicide behandelen.

10. Omgevingsstress

Omgevingsstress is niet iets dat lichtvaardig moet worden opgevat. Je plant kan gestrest raken door constant te bewegen of verkeerd te gebruiken en vergelen en verwelken.

Omgevingsstress kan verschillende dingen zijn, waaronder verkeerd behandelen en constant bewegen, zoals we al zeiden, maar ook een verandering in het bewateringsregime, de vochtigheidsgraad en zelfs het klimaat.

Je plant reageert misschien niet goed op de verandering van omgeving, dus je moet heel voorzichtig zijn bij het kiezen van een nieuwe plek.

Oplossingen voor omgevingsstress

Verhard je plant altijd voordat je hem naar een nieuwe plaats verplaatst, zodat hij zich er beter aan kan aanpassen. Stel het geleidelijk aan nieuwe omstandigheden bloot en als je er zeker van bent dat het in dat gebied kan overleven, breng het dan voorgoed over.

Je moet voorzichtig zijn bij het verplaatsen van deze plant, omdat deze delicaat is en gewond kan raken als hij ergens aan vast komt te zitten.

Zorg er ook voor dat het water-, vochtigheids- en lichtniveau constant is, en als je ze moet veranderen, doe dit dan geleidelijk, zodat je plant de verandering niet als een schok ervaart.

11. Wortelgebonden planten

Je plant kan wortellam worden als je hem niet verpot wanneer dat nodig is. Je zult wortels uit de pot zien komen en je plant verliest zijn vermogen om voedingsstoffen uit de grond te halen.

Het probleem dat je plant wortellam wordt, neemt alleen maar toe wanneer hij plantjes (kleine uitlopers) ontwikkelt, omdat ze de belangrijkste plant aan energie en voedingsstoffen uitputten die hij nodig heeft om te overleven. Dot probleem kan bovendien escaleren en tot een echt tekort aan voedingsstoffen leiden dat je plant doodt.

Er zijn echter enkele eenvoudige oplossingen om je paarse graslelie te redden die je hieronder kunt leren.

Oplossing voor wortelgebonden planten

Het eerste wat je moet doen als je wortels uit de bak ziet komen, is om je graslelie in een grotere pot te planten.

Gebruik een vers groeimedium en geef hem grondig water om de schok van het verpotten te verminderen. Verpot je planten altijd tijdens hun groeiseizoen (voor deze plant is het in het voorjaar en de zomer), want dan groeien ze actief en kunnen ze voedingsstoffen uit de grond opnemen om ze kracht te geven om de winter te overleven.

Een ander ding dat je kan helpen om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen en je plant meer tijd te geven, is het afsnijden van de uitlopers die aan de zijkanten hangen. Je hoeft ze echter niet weg te gooien.

Je kunt deze plantjes gebruiken voor de voortplanting om meer van deze opmerkelijke planten te kweken, en je kunt ze aan je vrienden en familie geven of ze gebruiken om je hele huis mee te versieren. Je graslelie zal bossiger zijn als je veel stekken in dezelfde pot plant.

Hier zijn enkele goede tips voor het vermeerderen van graslelies:

Samenvattend

Nu je alles weet wat tot vergeling of bruining van je plant, vlekken, verwelking en hangende groei en groeiachterstand kan leiden, kun je de oorzaken van deze problemen vermijden.

We hebben ook oplossingen voor elk van deze problemen opgenomen, zodat je je plant kunt redden als het ooit zover komt.

Veel succes en tot een volgende keer!

Vind je dit bericht leuk? Deel of pin het dan voor later!