
Hoewel de winters meestal wit, somber en druilerig zijn, hoeft het niet zo te zijn. Je kunt met een paar vroege bloeiers in januari wat kleur in je tuin aanbrengen.
Ja, er zijn planten die in het midden van de winter bloeien. En ik heb het niet alleen over sneeuwklokjes en krokussen!
Er zijn veel andere bollen, bomen, eenjarige en vaste planten die in de winter zullen bloeien. Hier zijn enkele opties die je wintertuin tot leven brengen.
Laten we beginnen!
9 planten die in januari bloeien
1. Vroegbloeiende bomen

De meeste bomen bloeien niet vroeg in het seizoen, maar er zijn er een paar die je wintertuin kunnen sieren.
De toverhazelaar en winterzoet kunnen in januari bloeien, vooral als je verder naar het zuiden woont.
Ze hebben niet de meest dramatische bloemen, maar ze zullen een echt middelpunt van je wintertuin zijn. Vergeet niet dat de meeste andere bomen niet zo vroeg in het seizoen bloeien!
PS: de toverhazelaar staat op de lijst van planten die in de koudste maanden zullen bloeien. Zorg ervoor dat je er goed voor zorgt, en het zal je tuin met schattige gele bloemen versieren.
2. Vroegbloeiende lentebollen

Er zijn veel in de herfst geplante bollen die in januari kunnen bloeien. Dit is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden.
Als je ver in het noorden woont, dan is de kans groot dat je zo vroeg geen bloemen ziet.
Krokussen en sneeuwklokjes zijn enkele van de vroegst bloeiende bolgewassen die er zijn. Je kunt ze in januari en begin februari zien.
Sneeuwklokjes zijn zelfs enkele van de beste voorjaarsbollen om in de herfst mee te beginnen. Ze worden in Europa vaak gezien, maak maar een wandeling in de buurt van een kreek of bosgordel en je zult ze zeker zien.

Eindelijk is er winterakoniet. Deze gele schoonheid komt minder vaak voor dan krokussen en sneeuwklokjes, maar je kunt ze in kwekerijen vinden.
Ze zijn iets veeleisender dan krokussen en sneeuwklokjes (je hoeft deze bijna alleen maar te planten en ze zullen prima groeien).
Winterakonieten doen het het beste in goed doorlatende grond. Geef ze niet te vaak water en ze zouden klaar moeten zijn om te gaan.
PS: al deze bollen gedijen goed in de volle zon. Geef ze dat, dan zul je geen problemen hebben om ze te laten groeien.
3. Scheefbloem

Scheefbloem is een van de rotstuinplanten die als alles goed gaat in januari zal bloeien. Maar je zou tegen een muur kunnen lopen als je ze alleen in tuincentra zoekt. Je kunt ze echter online vinden. Het internet is een veel betere plek om te zoeken.
Het slechte nieuws is dat ze moeilijk op te starten zijn. Het kost een beetje vallen en opstaan, dus je kunt bij je eerste poging met niets eindigen.
Toch zien ze er in rotstuinen en als bodembedekker geweldig uit. Zodra ze zich hebben gevestigd, hebben ze alleen tijdens droge periodes irrigatie nodig. Bescherm ze tegen naaktslakken en slakken en mulch ze in de winter.
4. Camellia

Als je op zoek bent naar ideeën voor schaduwrijke bostuinen, dan zijn camelia’s er om je te helpen. Sommigen vinden ze zelfs beter dan rozen. Ze zien er vergelijkbaar uit, maar gedijen onder minder gunstige omstandigheden.
Ze kunnen ook in de eerste maanden – zelfs in januari – voor een uitbarsting van kleur zorgen.
Over het algemeen hebben tuincentra maar een paar variëteiten bij de hand. Zoek naar online retailers, zoals Camellia Forest Nursery, Wilson Bros Gardens of Camellia Shop.
Er zijn talloze camelliasoorten. Licht of levendig gekleurd; bonte, enkele, halfdubbele, formele dubbele of volledig dubbele bloemen; struiken of kleine bomen.

Er zijn twee hoofdcategorieën: C. japonica en C. sasanqua. De eerste is groter (2,5 – 3 meter lang of groter) en het zorgt voor een uitstekende haag. Je kunt hem ook in een kleine boom vormen. C. sasanqua wordt meestal 1,20 – 1,80 meter hoog en vertegenwoordigt een perfecte struik.
Of je kunt proberen om C. sinensis te kweken. Je kunt de bladeren van deze camelia tot een heerlijke thee zetten. En het ziet er in landschappen prachtig uit!

Gebruik je camelia’s om meer kleur aan de schaduwrijke delen van je tuin toe te voegen.
Snoei je camelia’s naar wens. Heggen, struiken, kleine bomen – ze zien er in elke vorm geweldig uit!
5. Nieskruid of helleborus

Nieskruid is een prachtige plant die in milde winters bloeit. Laat niet nog een jaar voorbijgaan zonder ze te planten.
Er zijn zoveel cultivars. En je kunt ze zonder problemen vinden. Ze zijn overal! Internet, lokale kwekerijen en tuincentra – noem maar op!
Je kunt Helleborus niger (ook bekend als kerstroos) krijgen die rond Kerstmis bloeit. Of je kunt Helleborus orientalis (ook bekend als Vastenroos) proberen die rond Pasen bloeit.

Het goede nieuws is dat er veel hybriden op de markt zijn, waarvan sommige al in januari kunnen bloeien. Helleborus x ericsmithii is een van hen en bloeit van januari tot maart.
De ‘Shooting Star’ cultivar van nieskruid is geweldig. Het draagt talloze witte bloesems. Het kan echter niet zo goed tegen transplantatie. Dus plant hem vanaf het begin op zijn vaste locatie en dat is het dan.

Hybride helleborussen bieden veel meer kleur. Roze, magenta, paars en gele combinaties zijn behoorlijk verbluffend. Kies voor enkelbloemige of dubbelbloemige variëteiten. Ik hou van de eenvoud van enkele bloemblaadjes, maar ieder zijn ding.
Tot slot, wat ik het leukst vind aan helleborussen is dat velen van hen groenblijvend zijn. Zelfs als ze niet in bloei staan, vinden ze nog steeds een manier om interesse in je tuin te wekken!
6. Tuinviooltjes

Als je vorstbestendige planten wilt die in je tuin passen, dan hoef je niet verder te zoeken dan viooltjes. Deze eenjarigen brengen een explosie van kleur en beëindigen de sombere winter.
Combineer ze met andere viooltjes om het nog boeiender te maken en geniet ervan. Beide planten gedijen in direct ochtendzonlicht.
Ze zullen een vleugje kleur geven, vooral als ze in groepjes worden geplant.
En ze zijn zeker niet saai! Viooltjes zijn er in verschillende kleuren. Zoek naar veelkleurige paarse, oranje of gele tinten. Plant ze met vroege voorjaarsbollen en geniet ervan!