
Geraniums zijn winterharde bloeiende vaste planten die boeiende bloemen creëren. Hoewel ze bekend staan om hun vermogen om in slechte groeiomstandigheden overvloedig te bloeien, kunnen er nog steeds enkele problemen zijn waardoor ze helemaal niet bloeien!
Maak je geen zorgen, we gaan je allerlei tips en trucs geven om je geraniums in bloei te houden. Lees dus verder om meer te weten te komen over wat ervoor kan zorgen dat ze stoppen met bloeien en hoe je dit kunt voorkomen.
Laten we beginnen!
De reden waarom geraniums niet bloeien
Geraniums produceren kleurrijke bloemen die elke tuin er vrolijker uit kunnen laten zien. Maar wat gebeurt er als je geraniums geen bloemen produceren?
Nou, er is waarschijnlijk iets dat niet goed bij je geraniums past, daarom weigeren ze om overvloedig te bloeien.
De meest voorkomende redenen waarom je geraniums niet bloeien, zijn slechte bodemomstandigheden, lage temperaturen, te veel stikstofrijke meststof en gebrek aan blootstelling aan de zon. Gelukkig kunnen al deze dingen gemakkelijk worden opgelost!
Je kunt ook kiezen voor langbloeiende geranium cultivars zoals ‘Orion’ met blauwe bloemen, ‘Ballerina’ met roze bloemen en ‘Tiny Monster’ met magenta bloemen.
Hoe te zorgen dat geraniums blijven bloeien
Het is belangrijk om het probleem tot op de bodem uit te zoeken en uit te vogelen wat ervoor zorgt dat je geraniums niet kunnen bloeien. We hebben de meest voorkomende redenen al genoemd en nu gaan we het hebben over manieren om deze problemen op te lossen.
Laten we beginnen!
1. Zorg voor een goede bodem

Geraniums zijn vaste planten die het beste in grond groeien die goed afvoert. Vermijd dus elk type compacte grond dat gemakkelijk doordrenkt kan raken.
Je kunt wat organisch materiaal toevoegen om de voedingsstoffen te verbeteren, maar ook enkele materialen zoals perliet of veenmos om de drainage te verbeteren. Het helpt ook om wat geranium metgezelplanten in de buurt te kweken die vergelijkbare bodemvereisten hebben.
2. Houd ze in de zon

Als je geraniums overdag niet minstens 4 uur direct zonlicht krijgen, dan zullen ze niet effectief bloemen produceren. Idealiter zouden ze gedurende de dag ongeveer 6 tot 7 uur zonlicht moeten ontvangen.
Hoewel ze in halfschaduw kunnen groeien, zullen geraniums niet zoveel bloemen produceren.
3. Verdeel je geraniums

Oudere planten moeten worden gedeeld, dus als je al een tijdje geraniums kweekt, dan moet je ze misschien verdelen.
Begin met de oorspronkelijke plant – het enige wat je hoeft te doen is je plant in de herfst of zomer uit te graven als hij doodgaat of net is begonnen met groeien.
De klomp moet worden gebroken en je kunt een handvork gebruiken om de houtachtige kroon in stukken te scheiden, en ervoor te zorgen dat elk wortels en twee tot drie takken heeft.
Vervolgens moet je deze fragmenten opnieuw planten en ze grondig water geven. Ze kunnen ook baat hebben bij een aantal meststoffen. Vanaf nu kun je van meer bloeiende geraniums genieten!
4. Probeer te snoeien en verwelkte bloemen te verwijderen

Snoeien en toppen kan tot een continue bloei leiden. Je kunt de plant met een derde snoeien en na de eerste bloei van de lente de uitgebloeide bloemen verwijderen.
Verwijder eenvoudig lange stengels met minder bladeren en bloemen, maar verwijder ook alle gebruikte bloemen of beschadigde bladeren. Op deze manier zal je plant gezondere bladeren produceren en nieuwe bloeiende toppen ontwikkelen.
5. Gebruik meststoffen

Onze laatste tip is bemesten. Hoewel geraniums geen zware voeders zijn, kunnen ze nog steeds baat hebben bij enkele extra voedingsstoffen. Je kunt tijdens het groeiseizoen eenmaal een uitgebalanceerde meststof gebruiken.
Blijf uit de buurt van meststoffen met een hoog stikstofgehalte omdat ze de bladproductie induceren. Gebruik oplosbare meststoffen op halve sterkte om beschadiging en verbranding van de plant te voorkomen.
Je kunt ook direct na het planten van je geraniums wat vloeibare meststof gebruiken. Volg gewoon de instructies op de verpakking en je geraniums zullen er beter uitzien dan ooit!