Skip to Content

Laat Met Deze 5 Briljante Methoden Je Sansevieria Bloeien

Een boeiend uiterlijk en lage zorgvereisten hebben de sansevieria tot een van de meest gekozen planten voor binnenomgevingen gemaakt.

De sansevieria, ook bekend als de vrouwentong, heeft vlezige, structurele bladeren die vaak met gele randen of strepen zijn versierd.

Maar deze plant heeft één unieke eigenschap die veel kwekers niet kennen: ze kan en zal bloemen produceren. Dit gebeurt echter vooral als je de bloeiende variëteit hebt en voor de beste omstandigheden zorgt.

In dit artikel zal ik je laten zien hoe je je sansevieria in bloei kunt krijgen!

Laten we beginnen!

Meer over bloemen van de sansevieria

Het kweken van sansevieria’s is relatief eenvoudig en je kunt met weinig moeite een bloeiende plant krijgen. Ze zien bloeien is echter heel, heel zeldzaam.

Als je voor de ideale omstandigheden zorgt die ik hieronder beschrijf, zul je merken dat er zich op een langbloeiende stengel kleine toppen zullen ontwikkelen. Deze stengel wordt meestal 90 cm lang en kan zich in sommige gevallen tot boven de toppen van de bladeren uitstrekken.

De vrouwentong zal meestal niet meer dan één stengel genereren. Je zult talloze kleine buisvormige bloemen opmerken die dunne bloemblaadjes hebben die zich tot clusters ontwikkelen.

Lelies en kamperfoelie produceren vergelijkbare bloemen. Sommige soorten sansevieria’s genereren geen bloeiende stengels, maar vertonen aan de basis clusters van bloesems.

De kleur van de bloesems is ook afhankelijk van de variëteit; je kunt witte, romige, groen-witte of gele bloemen krijgen.

Deze vetplant ziet er gewoon adembenemend uit als ze bloemen produceert; als een extra bonus geven deze bloemen een sterke geur af.

Als alles goed gaat, kun je deze bloesems in de lente verwachten en ze kunnen een paar weken aanhouden. Aan het einde van hun cyclus vormen de bloemen bessen.

Gelukkig sterft de vrouwentong niet na de bloei; als je haar laat bloeien, dan blijft ze elk jaar bloemen genereren.

Soms zullen er geen bloesems verschijnen, zelfs niet als je voor de best mogelijke omstandigheden zorgt. Niemand kan deze vreemde functie echt uitleggen, dus volg de onderstaande richtlijnen en hoop op het beste.

Hoe een sansevieria te laten bloeien

De sansevieria zal gedijen en bloesems genereren als ze voldoende licht en water krijgt, en als ze in een geschikte grondsoort en bij de juiste temperaturen groeit.

Laten we deze vereisten in detail bespreken.

Zorg voor voldoende licht

Kwekers bewaren hun sansevieria’s in kelders, slaapkamers, kantoren of in de buurt van vensterbanken. De belangrijkste reden waarom je deze plant op zoveel locaties kunt zien, is de tolerantie voor verschillende lichtniveaus; zowel lage als hoge blootstelling aan de zon werken goed voor deze vetplanten.

Als je haar echter wilt laten bloeien, dan moet je haar aan fel, maar indirect zonlicht blootstellen.

Planten hebben over het algemeen veel licht nodig om bloesems te genereren, maar de volle zon kan de bladeren verschroeien, dus het is beter om aan de veilige kant te blijven en voor indirect licht te zorgen.

Hoewel dit een perfecte plant is voor kelders en andere locaties met weinig licht, zal ze onder dergelijke omstandigheden geen bloemen produceren.

Het beste idee zou zijn om de vrouwentongplant in de buurt van een zonnig raam te zetten. Als harde zonnestralen de bladeren bereiken, hang dan doorzichtige gordijnen voor de ramen.

Water geven

Net als bij alle andere vetplanten, moet je je sansevieria aan de drogere kant houden. Vergeet niet dat de vlezige bladeren van deze soort water kunnen opslaan om langere perioden van droogte te overleven.

Natuurlijk moet je je sansevieria niet te lang zonder water laten zitten; uitdroging kan bij deze planten tot ernstige problemen leiden.

Maar nog gevaarlijker is te veel water geven, wat de nummer 1 oorzaak van een stervende sansevieria is.

Wat te doen? Een vuistregel is om de vrouwentongplanten water te geven wanneer hun grond volledig droog is. Meestal hebben deze planten tijdens de warmere maanden, dat wil zeggen het groeiseizoen, twee keer per maand water nodig.

Tijdens de koudere maanden wordt de waterbehoefte nog lager, omdat de plant slapend is en geen nieuwe groei vertoont, wat betekent dat ze niet veel energie nodig heeft.

Kwekers stressen hun sansevieria’s vaak door het water geven zoveel mogelijk uit te stellen. Naar mijn mening werkt deze methode niet om je sansevieria in bloei te krijgen.

Te weinig water geven zetten kan bij sansevieria’s een groeiachterstand veroorzaken, wat het tegenovergestelde is van wat we willen bereiken.

Kies het beste grondtype

Het juiste type grond zal je sansevieria aanmoedigen om nieuwe groei te vertonen en bloesems te produceren. Deze planten zijn erg gevoelig voor een hoog vochtgehalte in het groeimedium, dus vrij doorlatende grond is de sleutel tot een gezonde groei.

Je doel is om de drainage en beluchting in de grond van de sansevieria te verbeteren door deze met goed doorlatende materialen aan te passen, zoals tuinbouwzand, perliet, puimsteen of kokosvezel.

Het mooie van deze planten is dat ze voor een gezonde ontwikkeling meestal geen aanvullende voeding nodig hebben.

Als je de bloei echter wilt aanmoedigen, dan raad ik aan om een kleine dosis fosforrijke meststof toe te voegen. Zorg ervoor dat je niet overbemest, omdat dit tot een onbalans in voedingsstoffen zal leiden, wat tot een slechte groei zal leiden.

Temperaturen aanpassen

De temperatuurtolerantie van de sansevieria is voornamelijk aan haar natuurlijke habitat gerelateerd. Ze komen oorspronkelijk uit tropische omgevingen en het laagste dat ze kunnen weerstaan is 10 graden.

.Als je in een koeler klimaat woont, dan is het het beste om je sansevieria naar binnen te halen om te overwinteren.

Lage temperatuurstress kan deze plant aanmoedigen om bloesems te genereren, maar onthoud dat te lage temperaturen haar kunnen doden.

Als je voor de stressmethode kiest, dan is het beter om je sansevieria aan hogere temperaturen bloot te stellen.

Zorg dat je sansevieria wortelgebonden is

Mijn mede-sansevieria houders vragen me vaak of sansevieria’s in alle groeifasen bloeien. Nou, het is heel, heel zeldzaam voor een jonge sansevieria om bloemen te produceren.

Hoe meer je plant gevestigd is, hoe groter de kans op bloei; natuurlijk onder de optimale omstandigheden.

Volwassen sansevieria’s die veel licht krijgen, worden sneller aan de wortels gebonden. Hun wortels strekken zich snel uit en de plant neemt alle ruimte in de pot in.

In plaats van je sansevieria te verpotten, kun je hem een tijdje wortelgebonden laten zitten. Dit soort stress kan hem ook helpen om te bloeien. Het gebruikt de energie niet voor wortelontwikkeling vanwege ruimtegebrek, maar hij richt zich dan eerder op de productie van bloemen.

Hoewel het zeldzaam is voor de sansevieria om bloesems te produceren, is het niet onmogelijk. Ik moet je waarschuwen dat het veel tijd en geduld kost om dit te bereiken, maar de schoonheid en geur van de bloesems zijn het waard!