
Lieveheersbeestjes worden als superhelden beschouwd, naast andere insecten en ongedierte die vaak onze gewassen en tuinen bezoeken. Hoewel deze prachtige wezens klein en onbeduidend lijken, spelen ze een cruciale rol bij het handhaven van het delicate evenwicht van onze ecosystemen.
Lieveheersbeestjes worden niet alleen om hun levendige kleuren en mooie uiterlijk bewonderd, maar ook om hun opmerkelijke vermogen om van bladluizen, wolluizen en andere tuinplagen af te komen.
Maar wist je dat er een charmante legende in verband staat met de naamgeving van lieveheersbeestjes?
De legende gaat dat tijdens de middeleeuwen een groep boeren door een overweldigende bladluizenplaag met een aanzienlijke bedreiging voor hun gewassen werd geconfronteerd. Ze baden tot de Maagd Maria om hulp, en kort daarna zwermden lieveheersbeestjes hun velden in en verslonden ze de schadelijke bladluizen!
Om hun dankbaarheid te tonen, noemden boeren deze kevers “lieveheersbeestjes” als een eerbetoon aan de Maagd Maria. Tegenwoordig worden lieveheersbeestjes vaak als symbolen van geluk, bescherming en goddelijke interventie gezien.
En het is zeker waar dat ze bescherming symboliseren – deze kleine kevers kunnen je planten tegen vervelende bladluizen en ongedierte beschermen die ze anders volledig zouden verslinden. Een enkel lieveheersbeestje kan op één dag tot 50 of 60 bladluizen opeten [2].

Door voor ongediertebestrijding op lieveheersbeestjes te vertrouwen, kunnen we ons gebruik van schadelijke chemische pesticiden verminderen. Lieveheersbeestjes bieden een milieuvriendelijk alternatief dat helpt om nuttige insecten te behouden en de negatieve impact van pesticiden op ons milieu te minimaliseren.
Lieveheersbeestjes spelen ook een rol bij de bestuiving. Hoewel het geen primaire bestuivers zijn zoals bijen, kunnen ze stuifmeel tussen bloemen overbrengen, terwijl ze door de tuin bewegen. Deze incidentele bestuiving draagt bij aan de voortplanting en diversiteit van planten [3].
Aangezien deze kleine wezens ook een voedselbron voor andere insecten, vogels en kleine zoogdieren zijn, kunnen ze de biodiversiteit aanzienlijk verbeteren en aan het ecosysteem in je omgeving bijdragen.
Helaas is de afnemende populatie van lieveheersbeestjes, met name sommige inheemse soorten zoals twee- en negenvlekkenkevers, de afgelopen jaren een punt van zorg geworden.
Habitatverlies, klimaatverandering, gebruik van pesticiden en vervuiling hebben allemaal aan de vermindering van populaties lieveheersbeestjes bijgedragen. Hun voortplanting wordt bijvoorbeeld verstoord door hittegolven en stijgende temperaturen [4].
Omdat ze zo’n cruciale rol spelen in het milieu, kan hun achteruitgang schadelijke effecten op ecosystemen, landbouw en biodiversiteit hebben. Daarom moeten we dit probleem aanpakken en het bewustzijn vergroten over het belang van het behoud van lieveheersbeestjes en hun habitats.

Initiatieven zoals het creëren van lieveheersbeestjesvriendelijke habitats, het verminderen van het gebruik van pesticiden en het bevorderen van biologische tuinierpraktijken worden aangemoedigd om het verlies van lieveheersbeestjes te voorkomen.
Er worden ook tal van onderzoeken uitgevoerd om lieveheersbeestjes te helpen redden, zodat ze onze gewassen tegen vervelende plagen kunnen beschermen en tegelijkertijd onze omgeving kunnen verbeteren.
Referenties:
1. Bay N. (2016). Ladybird Beetles: A Brief History Behind the Name “Lady”
2. Stevens. Ladybugs are natural predators. Buglogical
3. Hodek, I., van Emden, H. F., & Honěk, A. (2012). Ecology and Behaviour of the Ladybird Beetles (Coccinellidae). John Wiley & Sons
4. Soares, A. O., Haelewaters, D., Ameixa, O. M., Borges, I., Brown, P. M., Cardoso, P., … & Losey, J. E. (2023). A roadmap for ladybird conservation and recovery. Conservation Biology, 37(1), e13965.