Skip to Content

Krijg Met Deze Tips Voor Bemesten De Grootste Tomaten

Als je de beste tomatenoogst ooit wilt hebben, dan is de oplossing eenvoudig: bemest ze.

De juiste voeding zorgt voor een hoge opbrengst aan volle, sappige tomaten.

Maak je geen zorgen, ik zal je alles laten zien over het bemesten van tomatenplanten, inclusief hun voedingsbehoeften, de beste tijd om ze te voeden, het type meststof dat je moet gebruiken en de toepassingsmethoden.

Laten we meteen beginnen!

Zijn tomatenplanten zware voeders?

Je hebt vast al gehoord dat tomaten zware voeders zijn.

Het zijn zeer op voedingsstoffen beluste planten.

Het is belangrijk om iets over dit kenmerk van tomaten te begrijpen. Als we zeggen dat een specifieke plant een zware voeder-/voedselhonger heeft, dan bedoelen we het hoge aantal voedingsstoffen dat de plant uit de grond opneemt. Dit is precies wat tomaten doen.

Het probleem is dat veel tuinders, vooral beginners, de term vaak verkeerd interpreteren en met overbemestte planten eindigen, wat een nadelig effect kan hebben.

Als een plant als een zware voeder wordt beschouwd, dan betekent dit dat hij tijdens het groeiseizoen meer dan eens moet worden gevoed.

Het voeden van tomatenplanten met meer dan de aanbevolen hoeveelheid kan de wortels verbranden en de tomatengroei ernstig remmen, dus laten we eerst eens kijken wanneer we deze planten moeten voeden.

Wanneer tomaten te voeden

Bemesten zorgt ervoor dat je meer tomatenplanten krijgt, maar alleen als je ze voedt wanneer dat nodig is.

Het beste bemestingsschema voor deze groenten is het voeden na het planten en voor het vruchtdragen.

Je hebt misschien gehoord of gezien dat sommige kwekers de voedingswaarde in de grond verhogen tijdens het verplanten van de tomatenzaailingen. Hoewel dit een succesvolle techniek kan zijn, moeten er een paar dingen worden overwogen.

Bij deze methode voegen kwekers kunstmest toe aan de bodem van de grond of mengen ze het in, wat het risico op verbranding door kunstmest verhoogt.

Het grootste probleem is dat pas getransplanteerde planten, waaronder tomaten, wat tijd nodig hebben om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen. Door ze te voeden, vergroot je de kans op een transplantatieschok.

Sommige meststoffen zijn bovendien te sterk en ze zullen de delicate tomatenwortels beschadigen.

Als je tomatenzaailingen wilt voeden, dan is het het beste om organische meststoffen te gebruiken, zoals compost, beendermeel of wormgietstukken.

Ik raad je ten zeerste aan om tot ongeveer een maand na het planten te wachten. Tomaten zijn op dit moment nog steeds zwak, maar niet zo erg als dat ze onmiddellijk na de transplantatie waren.

Zoals gezegd, moet de tweede toepassing vóór het vruchtdragen worden gedaan. Dit zorgt voor groter en gezonder fruit.

Wacht nooit te lang met het aanbrengen van de tweede ronde meststof. Als je tomatenplanten zwaar vrucht dragen, dan kan kunstmest de vrucht beschadigen.

De beste meststof voor tomatenplanten

Er zijn verschillende soorten meststoffen, maar er zijn ook verschillende soorten kwekers. Sommigen kiezen voor in de winkel gekochte meststoffen, terwijl anderen graag hun eigen meststoffen maken.

Welke soort je ook gebruikt, je moet de voedingsverhouding van elke meststof begrijpen. Drie belangrijke voedingsstoffen – fosfor, stikstof en kalium – spelen een cruciale rol bij de groei van planten, dus je moet eerst de verhouding van deze macronutriënten controleren voordat je de meststof kiest.

Tomaten zullen ook baat hebben bij micronutriënten zoals calcium en magnesium, die de gezonde ontwikkeling van alle plantendelen stimuleren.

Meststof voor de eerste ronde

In de eerste groeifasen, vooral wanneer tomaten vegetatieve groei vertonen, hebben ze meer stikstof nodig.

Een bodemtest is nu je beste vriend. Als het een tekort aan stikstof in de grond vertoont, gebruik dan meststoffen met een NPK-verhouding van 10-5-5.

Als de stikstofconcentratie in de bodem voldoende is, dan kun je een uitgebalanceerde meststof gebruiken, zoals triple 10.

Meststof voor de tweede ronde

Zodra je tomaten in de vroege fruitgroeifase komen, moet je ze meer fosfor geven.

Stikstof is op dit moment niet zo belangrijk, omdat tomaten hun energie op fruit moeten richten in plaats van op de bladproductie.

De beste NPK-verhouding voor de tweede meststofronde is 5-10-10 omdat het rijk is aan fosfor en kalium, die verantwoordelijk zijn voor de vruchtontwikkeling.

Je moet je tomaten regelmatig inspecteren om te zien of er tekenen zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Zo kun je op tijd handelen en de grond met de juiste voedingsstoffen aanvullen.

Als je tomaten een gebrek aan calcium hebben, dan kun je eierschalen als bodemverbeteraar gebruiken. Epsomzout kan het magnesiumgehalte in de grond verhogen.

Voer altijd een bodemtest uit voordat je de bodem aanvult! Overbemesting veroorzaakt veel meer problemen dan een gebrek aan specifieke voedingsstoffen.

Hoe kunstmest aan te brengen

Er zijn twee hoofdtypen kunstmest op de markt: vloeibaar en korrels. De methode die je kiest, bepaalt de toepassingsmethode. Voor het aanbrengen moet de grond altijd worden geïrrigeerd om te voorkomen dat de wortels de voedingsstoffen te snel opnemen.

Als je een vloeibaar type gebruikt, dan moet je het verdunnen en dan over de grond rond de plantbasis van de tomaten gieten. Zorg ervoor dat je wat ruimte vrijlaat tussen de stengel en het gebied waar je meststof aanbrengt.

Je kunt ook korrels (ook wel droge meststoffen genoemd) gebruiken, die meestal langzaam vrijkomen. Dit betekent in feite dat ze geleidelijk voedingsstoffen afgeven.

De bemestingsfrequentie is afhankelijk van drie belangrijke factoren: de bodemgesteldheid, het type meststof en de algehele gezondheid van de plant.

Breng nooit kunstmest aan totdat je zeker weet dat je tomaten het echt nodig hebben. Voer een bodemtest uit en inspecteer de groei regelmatig, want tomaten zullen je vertellen of er iets mis is.

Voer je tomaten volgens deze richtlijnen en er zal een overvloedige oogst voor de deur staan!