
Ben je klaar om iets unieks aan je tuin toe te voegen? Zeg vaarwel tegen onaantrekkelijke metalen constructies en hallo tegen een geweldige milieuvriendelijke optie – een gevlochten omheining van takken!
Ze worden al sinds de oudheid gebruikt, zijn een uitstekende keuze voor het omheinen van tuinen en ze geven een rustiek tintje aan je landschap.
Ik zal je alles over een gevlochten omheining van takken vertellen, van het gebruik ervan tot een stapsgewijze handleiding om ze met takken te maken.
Rol je mouwen op en laten we een gevlochten omheining van takken maken!
Meer over een gevlochten omheining

Deze lichtgewicht constructie wordt al sinds de oudheid gebruikt, met name in het Neolithicum.
Je kunt deze constructies op de Britse eilanden, in Ierland en in andere Europese landen vinden.
Dus, waar verwijst een hek van gevlochten takken naar? Het is een eenvoudige techniek om dunne takken tussen palen te weven om een geweven rooster te creëren.
Deze structuur werd lang geleden voor omheiningspanelen gebruikt, d.w.z. draagbare heksecties die het meest werden gebruikt voor dieren- en landbeheer.
Het werd ook als constructie in oude gebouwen gebruikt. Je kunt het tegenwoordig nog steeds in sommige delen van de wereld zien.
Omdat dit een milieuvriendelijke optie is, gebruiken veel bouwers het tegenwoordig voor hun huizen.
We zullen ons op het maken van een gevlochten omheining concentreren, dat wil zeggen een structuur die verbonden is met palen in de grond.
Het gebruik van een gevlochten omheining
Voordat we met ons project beginnen, laten we eens naar enkele redenen kijken om deze hekken te maken. Hier zijn 7 veelvoorkomende manieren om een gevlochten omheining in landschapsarchitectuur te gebruiken.
1. Het definiëren van de grenzen van je tuin.
2. De tuin in secties verdelen voor eenvoudige navigatie.
3. Bescherming van kwetsbare planten en erosiepreventie tegen wind.
4. Natuurlijk privacyscherm voor patio’s en balkons.
5. Veeverblijf.
6. Decoratie in landschappen perfect voor evenementen.
7. Een stevig hek om beestjes op afstand te houden.
Laten we naar het eerste deel van het project gaan: houtselectie.
Welk hout te kiezen

Het is belangrijk om een geschikte houtsoort te kiezen, omdat deze de stevigheid van het hek bepaalt. De meest gebruikte houtsoorten zijn hazelaar, els en wilg.
Het goede nieuws is dat je niet tot dit hout beperkt bent. Esboomtakken, takken van pruim- en appelbomen zijn ook geschikt om deze constructie te maken.
Het belangrijkste is dat het hout robuust is, daarom kiezen veel bouwers voor hardhout.
Je moet weten dat sommige hekken, zoals die van wilgenhout, onderhoud nodig hebben, omdat ze wortels vormen. In dit geval is snoeien nodig om de vorm van het hek te behouden.
Wanneer je besluit welk hout je wilt, dan moet je het type voor de wevers kiezen. Aangezien je ze tussen de palen gaat weven, moeten ze zeer flexibel zijn.
Bouwers gebruiken vaak hele takken, maar je kunt voor gesplitste porties gaan. Het nadeel van de laatste optie is dat het veel tijd kost, maar het voordeel is dat het lichtgewicht is.
Ik raad aan om groen hout te gebruiken, omdat het flexibeler is en gemakkelijker tussen de palen kan worden geweven.
Ontwerp
Het tweede deel van het project is om het ontwerp te kiezen, d.w.z. waar je het hek gaat plaatsen en hoe lang of hoog het zal zijn.
Als je bijvoorbeeld besluit om hekdecoraties te gebruiken, dan hoef je je niet zo veel zorgen te maken over de stevigheid als wanneer je het als een dierenverblijf zou gebruiken.
Je kunt dunne takken gebruiken voor het eerste doel, maar kies dikke takken als je het hek voor vee nodig hebt.
Als je de voorkeur geeft aan een gebogen ontwerp, dan moeten de takken dunner en flexibeler zijn.
Voordat je takken gaat gebruiken, kun je de schors verwijderen om een nette look te creëren of de schors laten zitten om een meer rustieke uitstraling te krijgen.
Hoe een gevlochten omheining te bouwen

Nu komt het leuke deel. Nadat je het gebruik en het ontwerp van je gevlochten omheining en de houtsoort hebt gekozen, is het tijd om de structuur te bouwen.
Maak je geen zorgen als je geen ervaren bouwer bent – dit is geen moeilijke taak, maar houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren om te bouwen. Je kent het gezegde: “een vriend in nood is inderdaad een vriend”, dus het zou geweldig zijn als je wat hulp had.
Voordat je met de constructie begint, zijn hier enkele gereedschappen die je nodig hebt:
• Een houtzaag
• Takkenschaar
• Snoeischaar (er zijn een aantal uitstekende snoeischaren voor artritis handen op de markt als je dit probleem hebt)
• Een rubberen hamer of hamer
• Bindgaren of draad (optioneel)
Zoals je kunt zien, is er geen elektrisch gereedschap nodig. Natuurlijk kun je ze gebruiken als ze al in je gereedschapscollectie zitten.
Vind een locatie
Het eerste wat je moet doen is de positie markeren waar je van plan bent om je gevlochten omheining te installeren, rekening houdend met factoren zoals blootstelling aan de zon en wind.
Je kunt verschillende materialen gebruiken voor het markeren, zoals touw, of je kunt een lijn maken met bloem of een dun touwtje.
Dit is voornamelijk op je persoonlijke voorkeur gebaseerd, dus gebruik materialen die gemakkelijk te hanteren zijn.
Je moet ook het gebied van puin of andere vegetatie schoonmaken die de structuur zou kunnen verstoren.
Spullen verzamelen
Het is nu tijd om palen en wevers te verzamelen. Het aantal van beide hangt af van de lengte en hoogte van je gevlochten omheining.
Plan eerst hoe ver je de palen uit elkaar plaatst om je te helpen het aantal te bepalen.
Zodra je de palen hebt verzameld, moet je ze op de nodige hoogte zagen en een handzaag gebruiken om eventuele zijtakken of twijgen te verwijderen.
Houd er rekening mee dat één deel van de paal onder de grondlijn gaat, dus zaag het iets langer.
De volgende stap is om de takken te verzamelen. Ze moeten lang en flexibel zijn, zodat je ze gemakkelijk tussen de palen kunt weven.
Er is geen bepaald aantal takken om te verzamelen; hoe meer hoe beter. Je hebt afhankelijk van het ontwerp dat je kiest minder dikke en meer dunne takken nodig.
Als je ze strak wilt weven om uniformiteit te krijgen, dan is het beter om voor veel dunne, lange takken te gaan.
Maak je geen zorgen over het aantal takken. Als je tijdens het bouwen van het hek zonder komt te zitten, dan kun je er meer gaan verzamelen.
Plaats de palen van de gevlochten omheining
Voordat je de palen plaatst, controleer je het bodemtype waar je ze gaat plaatsen. Als het te compact is, dan is het het beste om de uiteinden van de palen tot een punt te scherpen. Met deze techniek kun je de palen gemakkelijk in de grond duwen en voor een betere stabiliteit zorgen.
Je kunt deze stap overslaan als de grond los en gemakkelijk te beheren is.
Graaf de gaten en plaats de palen erin, zorg ervoor dat ze recht en rechtop staan. Als je een perfectionist bent, dan kun je een waterpas gebruiken om te bepalen of de inzet perfect verticaal is.
Een rubberen hamer of hamer kan je helpen om de palen in de grond te steken. Wees voorzichtig om de palen niet te beschadigen (leg er een blok hout op).
Controleer de stabiliteit door voorzichtig aan de palen te trekken. Als ze stevig zijn, kun je naar de volgende stap gaan.
Als je voor een meer decoratief effect kiest, dan kun je op dit moment de schors van de wevers verwijderen.
Als je ervoor kiest om de takken in porties te splitsen, dan is dit het perfecte moment om het te doen.
Weef de takken tussen de palen
Dit is mijn favoriete onderdeel van het maken van een gevlochten omheining. Verwijder eventuele zijtakken voor een glad resultaat voordat je gaat weven.
Houd het dikkere uiteinde van de tak vast en laat het aan de uiteinden uitsteken. Hierdoor kun je ze gemakkelijk afsnijden. Weef de tak tussen de palen, neem dan de volgende tak en ga verder met weven, zorg ervoor dat je aan de andere kant van de paal gaat staan.
Als je hek lang is, dan zal de lengte van de takken waarschijnlijk niet voldoende zijn, dus als je het dunne uiteinde bereikt, stop dan met weven en verleng het aan de achterkant van het hek. Op deze manier voorkom je onderbrekingen aan de voorkant.
Doorgaan met weven en lagen
Duw de takken stevig naar beneden om meer stevigheid en stabiliteit te garanderen. Zodra je de gewenste hoogte hebt bereikt, is het tijd om de takken die aan de achterkant uitsteken af te snijden.
Als je tevreden bent met het resultaat en alles stevig is, dan kun je verwachten dat je gevlochten hek ongeveer 7 jaar meegaat. Je harde werk zal zijn vruchten afwerpen; geniet van de rustieke elegantie die het gevlochten hek aan je landschap toevoegt.