
Na een overvloedige groenteoogst moet je er alles aan doen zodat je groenten langer meegaan. Dit is vooral belangrijk voor wortelgroenten, die als ze goed worden bewaard enkele maanden kunnen meegaan.
In dit artikel gaan we het hebben over de beste manieren hebben om aardappelen, broccoli, pompoenen en nog veel meer groenten te bewaren!
Laten we beginnen!
Hoe je aardappelen en andere groenten bewaart, zodat ze langer meegaan
1. Aardappelen

Aardappelen zijn wortelgroenten die relatief lang meegaan. Ze moeten echter zorgvuldig worden bewaard om te voorkomen dat ze ontkiemen, zacht worden of nog erger, beschimmelen.
Ze moeten ook op koude, droge en donkere plaatsen worden bewaard, omdat blootstelling aan vocht en licht tot rotten kan leiden. Blijf uit de buurt van luchtdichte containers en voorzie ze van goede ventilatie.
Aardappelen kunnen weken of zelfs de hele winter meegaan als ze op de juiste manier worden bewaard.
2. Look
Knoflook, sjalotten en uien zijn allemaal bolgewassen. Ze kunnen als ze goed worden bewaard heel lang meegaan. Het is belangrijk om ze op een koude, droge en goed geventileerde plek te bewaren die niet aan direct zonlicht wordt blootgesteld.
De meeste tuiniers bewaren ze in garages of opslagschuren. Als ze goed worden bewaard, kan knoflook tot ongeveer een half jaar meegaan – maar als je de teentjes uit elkaar breekt, dan kunnen ze maar twee of drie weken meegaan.
3. Spruiten

Spruitjes zijn voedzame groenten die super gunstig zijn voor onze gezondheid, dus je zult ze willen bewaren, zodat ze langer meegaan (hoewel je kinderen het daar misschien niet mee eens zijn!).
Bewaar individuele spruiten in hun originele verpakking of in een schaal bekleed met huishoudfolie. Vergeet niet voordat je ze in de koelkastlade plaatst om een paar luchtgaten te maken.
Experts zeggen dat spruitjes een zeer kleine hoeveelheid ethyleen produceren en extreem kwetsbaar zijn voor de effecten ervan. Het is daarom belangrijk om ze in de koelkast te bewaren, omdat ze geel worden en rotten als ze worden blootgesteld.
4. Broccoli
Net zoals we al eerder zeiden bij spruitjes, stoot broccoli ook ethyleen uit en is het extra kwetsbaar. Dus, om het langer mee te laten gaan, wikkel je je broccoli stevig in folie en zet je het in de koelkast.
De aluminiumfolie kan het tot een maand vers houden!
5. Pompoen

Als je een overvloedige pompoenoogst hebt, betwijfel ik of je ze na het oogsten allemaal kunt gebruiken. Gelukkig hebben pompoenen een dikke schil waardoor ze in opslag langer meegaan (drie tot vier maanden).
Het is belangrijk om tijdens het oogsten nog enkele centimeters stengel aan de pompoen te laten zitten, omdat ze op deze manier minder snel zullen rotten. Plaats je pompoen op een koude, droge plek met een goede luchtstroom (een garage of bijkeuken werkt prima).
Bij het bewaren van pompoenen moet je ze ondersteboven zetten om ze hun stevige vorm te laten behouden, maar ook om rotting te voorkomen. Leg ze op iets (zoals een stuk karton) om direct contact met de vloer te voorkomen en ze langer vers te houden.
6. Spinazie en boerenkool
Spinazie en boerenkool hebben in vergelijking met de bovengenoemde groenten geen lange houdbaarheid. Dat betekent echter niet dat je ze niet goed moet bewaren!
Was eerst je spinazie en boerenkool en droog ze met een papieren keukenrol, omdat overtollig vocht tot “voortijdige schimmel” kan leiden. Bewaar je spinazie niet naast ethyleenproducerende groenten zoals spruitjes of broccoli (tenzij deze in een luchtdicht bakje wordt bewaard).
Ik bewaar mijn spinazie en boerenkool meestal in glazen bakjes in de koelkast, maar je kunt ze ook in luchtdichte bakjes doen.