
Met de feestdagen voor de deur, is het tijd om feestelijk te denken. Ik heb het over planten en bloemen voor de feestdagen, en de kerstcactus in het bijzonder.
Deze niet veeleisende kamerplant is perfect voor beginners en professionals met een hectisch schema. En ik vind het een stuk gemakkelijker om voor te zorgen dan gewone cactussen.
Ik heb de neiging om vetplanten en cactussen meer te irrigeren dan ze nodig hebben, maar dit gebeurt niet met de feestelijke cactus.
Hier zijn de basisprincipes over het op de juiste manier water geven van je kerstcactus.
Laten we beginnen!
Onthoud dat deze plant anders is dan je gewone cactus!

Weten hoe vaak je cactusplanten binnenshuis water moet geven, is handig. Het doet je echter niet veel goeds als het om kerstcactussen gaat.
Dit zijn geen typische woestijnplanten. Kerstcactussen hebben veel meer water nodig dan hun droogteminnende tegenhangers.
Ze komen oorspronkelijk uit de regenwouden van Zuidoost-Brazilië, waar ze op met mos bedekte bomen of rotsen groeien. Dit betekent dat ze geen klassieke cactuspotgrond nodig hebben.
Plant je kerstcactus in iets dat vocht kan vasthouden. Een medium met kokosvezel, puimsteen en wat compost, bladvorm of wormgietwerk doet wonderen.
Kerstcactussen houden bovendien van vocht en lagere temperaturen. Dit maakt hen het tegenovergestelde van hun woestijnverwanten.
Dit alles geeft aan dat ze veel hogere vochtvereisten hebben, dus laten we ze eens bekijken!
Dus, hoe vaak moet je je kerstcactus water geven

Over het algemeen moet je je kerstcactus elke 1-3 weken water geven. Maar laat dit niet je enige gids zijn bij het opzetten van een bewateringsroutine.
Het beste wat je voor deze plant kunt doen, is de grond onderzoeken voordat je water geeft. Als de potgrond droog is, dan kun je je kerstcactus water geven.
Zorg ervoor dat je deze feestelijke plant niet te veel water geeft. Dit kan tot ernstige problemen leiden en zelfs je kerstcactus doden.
Als je niet zeker weet of je deze plant wel of niet water moet geven, weet dan dat je je het beste minder water kunt geven.
Geef hem tijdens het bloeiseizoen vaker water

De kerstcactus laten bloeien is niet zo moeilijk. Je zult echter je bewateringsfrequentie tijdens deze periode moeten aanpassen om hem gezond te houden.
Dat betekent dat je de waterfrequentie moet verhogen zodra je kerstcactus begint te bloeien. We doen dit omdat opkomende knoppen de grond kurkdroog zullen zuigen.
Maar je moet je in dit geval niet tot giswerk wenden. Laat de droogte van de grond nog steeds je gids zijn. Het geeft je een gezonde plant die nooit met de problemen van te veel water en wortelrot te maken heeft gehad.
Hier is wanneer je het water geven van je kerstcactus moet verminderen!

Je kerstcactus heeft niet het hele jaar door dezelfde hoeveelheid water nodig en weten wanneer je het moet verminderen is essentieel voor zijn gezondheid.
Dus nadat je cactus klaar is met bloeien, meestal in de late winter of het vroege voorjaar, gaat hij een rustperiode in waarin de groei vertraagt. Gedurende deze tijd moet je het water geven aanzienlijk verminderen om de natuurlijke slapende fase na te bootsen.
Tijdens deze rustperiode te veel water geven kan tot wortelrot of andere stress leiden, dus laat de grond tussen de gietbeurten meer uitdrogen.
Zodra je in het voorjaar nieuwe groei opmerkt, is het tijd om het water geven weer te verhogen, omdat de cactus zijn actieve groeicyclus hervat.
Weet dat verschillende factoren de bewateringsfrequentie beïnvloeden

Niet alle kerstcactusplanten hebben dezelfde hoeveelheid water nodig. Het komt allemaal neer op de locatie waar je ze neerzet, de grootte van de bak waarin ze groeien en hun potmix.
Als je wilt dat je kerstcactus gedijt, dan moet je het water geven aan de omgeving aanpassen.
De locatie is de sleutel tot een bloeiende kerstcactus!

De plaats waar je de kerstcactus in je huis plaatst, speelt een grote rol in de bewateringsfrequentie.
Veel indirect zonlicht, een warme omgeving en een lage luchtvochtigheid betekenen bijvoorbeeld dat je deze plant vaker water moet geven.
Lagere lichtniveaus, koelere kamers en een hoge luchtvochtigheid resulteren daarentegen in minder vaak water geven.
En zet je kerstcactus niet in de buurt van tochtige locaties (kachels, ventilatieopeningen, oude ramen, deuren die je vaak gebruikt, enz.). Tocht droogt de lucht uit, waardoor je kerstcactus in het proces stress krijgt.
De maat van de pot is ook belangrijk

Grote potten betekenen dat ze veel meer groeimedium kunnen bevatten. Dit doet ons denken dat de grond langer vochtig blijft, wat in minder frequente irrigatie resulteert.
Maar dat is meestal niet het geval!
Grotere potten bevatten meestal grotere planten. Deze hebben mogelijk meer vocht nodig dan de kleinere om goed te functioneren.
Dus als je een grote kerstcactus in een flinke plantenbak hebt gekweekt, dan moet je hem misschien vaker water geven.
Controleer echter altijd de pot voordat je hem irrigeert. Dat komt omdat temperatuur, vochtigheid, lichtniveaus en groeimix allemaal de bewateringsfrequentie beïnvloeden.
Je kerstcactus heeft het perfecte groeimedium nodig

Tot slot speelt de pot een grote rol bij de bewateringsfrequentie.
Plant je kerstcactus in een grond die veel vocht vasthoudt en irrigeer hem minder vaak. Goed doorlatende substraten verhogen de vochtbehoefte van deze plant.
We hebben vastgesteld dat de kerstcactus vocht niet erg vindt. Maak je leven een stuk gemakkelijker door hem in een mix van kokosvezel, compost en soortgelijke ingrediënten te planten. Laat de effen cactusgrond achter voor je vetplanten en woestijncactussen.
Hoe de kerstcactus water te geven

De beste praktijk is om water in de grond te gieten, totdat je merkt dat het door de afvoergaten loopt.
Je kunt dit boven de gootsteen doen of in de pot als je er een schotel onder hebt staan.
Maar weet dat het cruciaal is om deze plant niet in stilstaand water te laten staan, omdat dat tot wortelrot kan leiden.
Laat het in plaats daarvan ongeveer 15 minuten uitlekken voordat je hem terug op zijn gebruikelijke plek zet en de schotel leegmaakt.
Vergeet niet om het watertype te veranderen

Wist je dat de waterkwaliteit een cruciale rol speelt in de gezondheid en ontwikkeling van je kerstcactus? Deze plant gedijt in omstandigheden die zijn natuurlijke habitat nabootsen, waar water meestal weinig zouten en chemicaliën bevat.
Kraanwater wordt vaak met chloor, fluoride en mineralen behandeld en kan de plant na verloop van tijd schaden, wat tot een groeiachterstand, vergeling van de bladeren en een slechte bloei leidt. Het gebruik van het juiste type water kan dus een aanzienlijk verschil maken in de vitaliteit van je cactus.
Het beste water voor een kerstcactus is regenwater, dat van nature zacht en vrij van schadelijke chemicaliën is. Als je regenwater kunt opvangen, dan biedt het je cactus een zachte, voedingsrijke oplossing die een gezonde wortel- en bladontwikkeling bevordert.
Maar als regenwater om de een of andere reden geen optie is, dan werkt gedestilleerd of gefilterd water ook goed.
Als alternatief, als regenwater of gedestilleerd water niet gemakkelijk toegankelijk is, dan kan het gebruik van een waterfilter die chloor en zware metalen verwijdert een goede oplossing zijn.
Simpelweg naar een van deze opties overschakelen kan in de loop van de tijd tot een merkbare verbetering van de gezondheid en groei van je kerstcactus leiden.
Zorg ervoor dat de plant niet in stilstaand water staat

Ik kan dit niet genoeg benadrukken – laat je kerstcactus niet in stilstaand water staan!
De grond blijft vocht opnemen en de wortels blijven te lang nat. Dit alles verhoogt het risico op wortelrot.
Dit is een vreselijke schimmelziekte die je plant kan doden. En toch kan te veel water geven je kerstcactus nog steeds kwaad doen, zelfs als het niet tot wortelrot leidt. Je plant kan bloemen laten vallen en gaan hangen.
Hoe weet je of je kerstcactus te veel water krijgt?

Elke ervaren tuinman zal je vertellen dat te veel water geven een van de meest voorkomende fouten in de zorg voor kerstcactussen is en dat het de plant ernstig kan beschadigen als het niet wordt gecontroleerd.
Zoals ik al zei, kan te veel water tot wortelrot leiden, waardoor de wortels stikken en de plant verdort.
Dus, hoe weet je of je cactus te veel van het goede krijgt? Als je geel wordende bladeren opmerkt, verwelking ondanks een vochtige grond of een doorweekte, papperige basis, dan is het tijd om je bewateringsroutine te heroverwegen. Dit zijn veelbetekenende tekenen dat je plant aan het verdrinken is.
Ben je je kerstcactus te weinig water aan het geven?

Te veel water is gevaarlijk, maar te weinig kan dezelfde schade aanrichten. Een belangrijke indicator van te weinig water is droge, gerimpelde bladeren die hun volheid verliezen.
Als de grond enkele centimeters hard en droog aanvoelt, dan is het tijd om je cactus goed te laten weken.
Pas echter op dat je het niet allemaal in één keer overstroomt – geef hem geleidelijk water, zodat hij het vocht gelijkmatig kan absorberen. Als de bloemen van de plant voortijdig beginnen te vallen of als het traag lijkt, dan kan gebrek aan water de boosdoener zijn.
Hoe problemen met water geven op te lossen?

Als je verkeerde bewateringsroutine ervoor zorgt dat je kerstcactus verschillende tekenen van nood vertoont, raak dan niet in paniek, je hebt genoeg tijd om hem te redden.
Verpotten is bijvoorbeeld een geweldige oplossing als je te veel water hebt gegeven en je cactus wortelrot heeft ontwikkeld. Als de grond te nat blijft, dan kan dit tot verstikkende wortels en een doorweekte, ongezonde plant leiden.
Om dit op te lossen, haal je je cactus voorzichtig uit de pot, inspecteer je de wortels en knip je alle papperige of verkleurde delen weg. Verpot de cactus in een nieuwe pot met goed doorlatende grond, zoals een mix met kokosvezel, puimsteen en perliet, om een goede drainage te garanderen.
Dit helpt wateroverlast te voorkomen, wat tot verdere problemen kan leiden.
Vergeet niet om je kerstcactus te snoeien. Overbevochtigde planten kunnen langbenige, zwakke groei ontwikkelen, wat tot een slechte wateropname leidt. Snoei dode of beschadigde stelen weg om nieuwe, gezonde groei aan te moedigen.
Snoeien zal ook helpen om de energie van de plant te herverdelen, waardoor een vollere groei en een betere waterretentie worden bevorderd. Geef je cactus na het snoeien een paar dagen om te herstellen voordat je een regelmatig bewateringsschema hervat.
Bonustip: verhoog de luchtvochtigheid

De kerstcactus is een tropische plant die bij een hogere luchtvochtigheid gedijt. Dat betekent dat het op een relatief luchtvochtigheidsniveau van ongeveer 50-60 % moet worden gehouden. Een lage luchtvochtigheid kan tot verkleuringen leiden, een uitgedroogd uiterlijk en zelfs bloemen laten vallen.
Gelukkig is het gemakkelijk om de luchtvochtigheid binnenshuis te verhogen. Het enige wat je hoeft te doen is je luchtbevochtiger aan te zetten, en dat is het.
Maar wanhoop niet als je dit leuke kleine gadget niet hebt. Je kunt je altijd tot vernevelen wenden, wat het op één na beste is.
Veel kwekers raden aan om kiezelbakken te gebruiken, maar ik heb ontdekt dat vochtbakken niet werken. Ze kunnen de luchtvochtigheid slechts met 7% verhogen en alleen voor de kleinste planten. Als je plant van vocht houdt, dan is dat niet groot genoeg om te gedijen.
P.S. Als je de luchtvochtigheid hoog genoeg houdt, dan moet je je kerstcactus minder vaak water geven. Dat is iets geweldigs dat je leven gemakkelijker maakt.
Geef op de juiste manier water voor een goed en gelukkig cactusleven

Water geven is de sleutel tot een gezonde en gelukkige kerstcactus, maar het is niet het enige wat je moet doen. Er zijn andere klusjes om aan te denken als je hem deze feestdagen wilt laten bloeien.
Het snoeien van een kerstcactus is een cruciale taak die veel beginnende kwekers over het hoofd zien. En vergeet niet om deze plant zo nu en dan te bemesten; het zal de bloei in grote lijnen aanmoedigen.
Maak het tot slot niet te ingewikkeld. Irrigeer deze plant wanneer de grond uitdroogt, en zowel jij als je plant zullen gelukkig zijn.