
Het kweken van tomatenplanten is lonend, maar het gaat niet zonder uitdagingen. Het is belangrijk om je planten goed water te geven, ervoor te zorgen dat ze voldoende zonlicht krijgen en ze tegen plagen en ziekten te beschermen.
Dus als de bladeren van je tomatenplant bruin beginnen te worden, dan is dat een teken dat er iets mis mee is. Het is belangrijk om het probleem tot op de bodem uit te zoeken en uit te zoeken wat je plant stoort.
Daarna moet je de ideale oplossing vinden om je plant weer gezond te maken. Dus door tot de kern van het probleem te komen, ben je klaar om actie te ondernemen en je tomatenplanten te laten bloeien!
In dit artikel gaan we in op mogelijke redenen waarom de bladeren van je tomatenplant bruin worden.
Laten we beginnen!
Mogelijke oorzaken dat je bladeren bruin worden
De meest voorkomende oorzaken van bruine bladeren zijn plantenziekten, plagen en uitdroging. Lees elke sectie zorgvuldig door om erachter te komen wat er met je tomaten aan de hand is.
1. Plantenziekten

Plantenziekten kunnen in de zomer zoveel problemen veroorzaken. Ze verpesten niet alleen de geïnfecteerde plant, maar ze verspreiden zich ook gemakkelijk naar andere planten in de tuin, waardoor je met een heleboel zieke planten achterblijft die geen heerlijke gewassen kunnen produceren.
Een schimmelinfectie die tomatenplanten vaak treft, is Alternaria solani. Deze schimmel gedijt in natte omstandigheden en komt meestal uit het bladafval van vorig seizoen – daarom is het belangrijk om je tuinbedden altijd aan het einde van het seizoen schoon te maken.
Alternaria solani veroorzaakt een bruine concentrische cirkel op de bladeren van de plant, waardoor je deze ziekte kunt onderscheiden. Er is echter een vergelijkbare ziekte die bladvlekkenziekte wordt genoemd, hoewel deze donkerdere bruine vlekken met lichte centra heeft.
Als je je tomaten te veel water geeft, dan zul je waarschijnlijk met Fusarium-verwelkingsziekte eindigen. Dit zorgt ervoor dat de bladeren van je plant geel en bruin worden.
De ergste ziekte is zeker kroonrot. Deze ziekte wordt de onderste takken donkerbruin. Het verspreidt zich gemakkelijk over de hele plant en vernietigt hem volledig.
Je moet ook op zoek gaan naar bacterieverwelkingsziekte, een bacteriële ziekte die ervoor zorgt dat de bladranden bruin en hard worden.
Bij het omgaan met deze ziekten is het het beste om alle aangetaste delen van de plant te verwijderen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Je kunt ook verschillende fungiciden gebruiken, of je kunt voor de biologische optie kiezen en in plaats daarvan neemolie gebruiken.
Vermijd overbevochtiging van je tomaten door ze net genoeg water te geven. Zorg ervoor dat de luchtstroom voldoende is, want schimmels gedijen in vochtige omstandigheden.
2. Uitdroging
Als je je tomaten niet goed water geeft, dan worden hun bladeren bruin en hard. Verwelkte bladeren zijn de eerste tekenen dat je planten water nodig hebben, dus zorg ervoor dat je ze water geeft voordat ze bruin worden.
Bruine bladeren moeten verwijderd worden, omdat ze niet meer groen worden als je je plant water geeft.
Het enige wat je hoeft te doen is het water geven veranderen – het is het beste om je tomaten één keer per week ongeveer twee centimeter water te geven. Dit is echter afhankelijk van de weersomstandigheden in jouw omgeving. Door je planten goed water te geven, eindig je met de zoetste tomaten!
3. Plagen

Vervelend ongedierte is de nachtmerrie van elke tuinier. Helaas zijn tomatenplanten gevoelig voor veel ongedierte, waaronder spintmijten, eitjes van de pijlstaart nachtvlinder en bladluizen.
Spintmijten zuigen het sap van je tomatenplanten op en ze laten meestal webben achter op de bladeren, zodat je ze gemakkelijk kunt onderscheiden. In geval van een kleine besmetting kun je ze afwassen of met insecticide zeep behandelen.
In geval van een ernstige besmetting waarbij de bladeren beginnen te hangen en geel worden, gebruik dan neemolie of pesticiden.
Hetzelfde geldt voor bladluizen. Ze laten kleverige honingdauw op je planten achter, waardoor je ze kunt detecteren. Om van deze ergernissen af te komen, kun je roofinsecten zoals lieveheersbeestjes introduceren.
Eieren van pijlstaart nachtvlinders worden meestal in tomaten gevonden. Later voeden hun larven zich met de bladeren van de plant. Terwijl ze groeien, kunnen ze ernstige schade aan je planten veroorzaken.
Om hiervan af te komen, moet je nuttige insecten zoals wespen aantrekken. Om dit te doen, kun je overwegen om wat tomaten metgezelplanten in de buurt te planten.
Zorg ervoor dat je tomaten veel zonlicht krijgen. Geef ze water wanneer dat nodig is en voeg ook wat meststoffen toe om hun groei en productie te stimuleren.