
Dat vleugje kleur die afrikaantjes aan landschappen toevoegen, is absoluut onvergelijkbaar. Kwekers zijn dol op deze bloeiende planten en daar zijn eigenlijk een paar redenen voor.
Afgezien van hun schoonheid zijn sommige afrikaantjes sterke planten en kunnen ze in verschillende omstandigheden overleven. Ze fungeren bovendien als natuurlijke ongediertewerende middelen die je buitenruimte vrij van muggen en aaltjes maken.
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen en sluipwespen houden van afrikaantjes, dus je tuin wordt met nuttige insecten gevuld.
Tuinders besteden veel aandacht aan het voorzien van hun afrikaantjes van ideale grond en voldoende zon en water.
Velen vergeten echter een zeer belangrijke klus als het om deze planten gaat. Laten we eens kijken naar een veelgemaakte fout in de zorg voor afrikaantjes!
Maak jij deze veelgemaakte fout in de zorg voor afrikaantjes?

Een van de dingen die je niet met je afrikaantjes moet doen, is toppen overslaan. Deze oude, maar gouden tuiniertechniek heeft veel voordelen en is cruciaal voor het behoud van de kracht van een plant.
Zelfs als je voor alle ideale omstandigheden voor je afrikaantjes zorgt, zullen ze niet gedijen zoals ze zouden doen als ze getopt zouden zijn.
Dus de vraag rijst, wat zijn de voordelen van het toppen van afrikaantjes? De reden is eigenlijk vrij eenvoudig te begrijpen.
Zodra de bloemen van je afrikaantjes beginnen te vervagen, richt de plant zijn energie op de zaadproductie. Nadat je de afgewerkte afrikaantjes hebt verwijderd, onderbreek je de natuurlijke cyclus van de plant.
In plaats van naar zaden te gaan, zullen je afrikaantjes hun energie verschuiven naar het genereren van nieuwe toppen, wat in meer bloemen zal resulteren.

Een andere reden waarom toppen voor deze planten zo belangrijk is, is auxine regulatie. (1) Het woord auxine staat eigenlijk voor plantenhormonen die essentieel zijn voor groei.
Als je afrikaantjes topt, dan verander je de balans van auxine. Deze aanpassing verstoort het remmende effect op laterale knoppen, wat tot de stimulatie van zijscheuten en de ontwikkeling van extra bloemknoppen leidt.
Het laatste voordeel van toppen voor afrikaantjes is dat je je tuin netjes houdt. Ik ben me ervan bewust dat uiterlijk een van de belangrijkste redenen is waarom we afrikaantjes kweken.
Zodra ze naar zaden gaan, kan dit van invloed zijn op de weergave van je buitenruimte. Dus door uitgebloeide bloemen te verwijderen, krijg je een schoon en gepolijst uiterlijk voor je landschap.
Deze techniek vermindert bovendien de kans op ziekten in je tuin. Houd er rekening mee dat het dode plantenmateriaal een gunstige omgeving kan bieden voor de ontwikkeling van ziekteverwekkers.
De zorg voor afrikaantjes en hoe te toppen

Gelukkig hoef je geen meester-tuinman te zijn om je afrikaantjes te toppen. Wacht tot de bloemen beginnen te vervagen en knijp ze dan net boven de eerste set bladeren af.
Kies bij grotere afrikaantjes voor een schone en scherpe schaar voor het effectief toppen.
Regelmatig toppen tijdens het groeiseizoen stimuleert een aanhoudende bloeicyclus en zorgt voor een langere periode van verrukking met de bloei van je afrikaantjes. Vergeet niet om de verwijderde bloemen weg te gooien om de mogelijke verspreiding van ziekten te voorkomen.
Als je problemen met afrikaantjes hebt, laten we dan hun basisvereisten herzien. Zorg ervoor dat je je afrikaantjes in een snel doorlatend groeisubstraat plant dat goed vocht vasthoudt.
Zorg bovendien voor veel fel licht om je afrikaantjes te laten gedijen. Vergeet niet dat hoewel deze planten sommige ongedierte kunnen afweren, ze vatbaar zijn voor slakken, naaktslakken en rupsen.
Inspecteer je afrikaantjes regelmatig en neem toppen op in de zorg voor afrikaantjes voor de gelukkigste en gezondste planten ooit!
Referenties
1. WOODWARD, A. W., & BARTEL, B. (2005). Auxin: Regulation, Action, and Interaction. Annals of Botany