
Rode bieten zijn wortelgroenten die onverwoestbaar lijken. Dat is helaas niet het geval. Er zijn veel verschillende dingen die deze winterharde groenten irriteren, die hun groei en ontwikkeling kunnen beïnvloeden.
Als je ze bijvoorbeeld op de verkeerde locatie plant of als je de verzorging van de plant verpest, dan kun je met een paar onontwikkelde bieten eindigen. Als je begrijpt hoe je bieten op de juiste manier kunt planten en kweken, kun je deze fouten voorkomen en aan het einde van het seizoen van een overvloedige oogst genieten.
In dit artikel gaan we in op veelvoorkomende fouten bij het kweken van bieten en hoe je ze kunt voorkomen.
Laten we beginnen!
Fouten bij het kweken van bieten
1. De verkeerde locatie kiezen

Het belangrijkste is om de perfecte locatie voor je bieten te vinden. Dit omvat het overwegen van de bodemkwaliteit plus de lichtomstandigheden. Hoewel deze groenten bestand zijn tegen verschillende bodemtypen, zullen ze niet in kleigronden gedijen die te compact zijn.
Kies in plaats daarvan voor een losse grond – zandige en leemachtige grond zijn de perfecte opties. De pH van de grond moet neutraal of licht zuur zijn (6 – 7,5).
Vruchtbaarheid van de grond is ook belangrijk. Voeg voor het planten wat verouderde organische stof of goed verteerde tuincompost toe. Bemest ze met de juiste meststoffen (stikstofarme meststoffen aanbevolen) of multifunctionele compost.
Zorg ervoor dat je de grond een paar weken voor het planten harkt en alle stenen uit de grond verwijdert. Als je dit niet doet, dan zul je waarschijnlijk met misvormde bieten eindigen.
Als het om de lichtvereisten gaat, dan genieten bieten van veel zon. Ze hebben minstens zes uur zonlicht nodig om te groeien en te gedijen. Zorg er dus voor dat je ze op een zonnige plek plant!
2. Onvoldoende water geven is een fout bij het kweken van bieten
Omdat bieten voor 87% uit water bestaan, is het cruciaal dat ze voldoende water krijgen om zich goed te ontwikkelen [1]. Aangezien het snelgroeiende groenten zijn, kan onregelmatig water geven, zelfs al is het maar een paar dagen, in ongelijke groei resulteren en tot de ontwikkeling van houtachtige of vezelachtige wortels leiden.
De beste manier om bieten water te geven, is om de grond consequent vochtig te houden (niet droog en niet te doorweekt). Dit wordt bereikt door de grond eenvoudig aan te raken, voordat je water geeft, om te voelen of deze wel of niet vochtig is.
Meestal werkt 2,5 centimeter water per week prima, maar je moet dit tijdens droge periodes aanpassen. Het is beter om elke paar dagen grondig water te geven dan elke dag een beetje water.
Hoewel ze van consistent vocht houden, kan te veel water geven ook enkele problemen veroorzaken. Te veel water resulteert meestal in schimmelziekten die je bieten volledig kunnen ruïneren.
Druppelirrigatiesystemen of het gebruik van een druppelslang is een goede manier om de wortels aan te pakken. Je kunt ook proberen om een doe-het-zelf druppelirrigatiesysteem voor je knolgewassen te maken.
3. Ze te vroeg planten

Bieten zijn een van de gemakkelijkste groenten om uit zaden te kweken. Het is echter belangrijk om het zaad op het juiste moment te zaaien, anders ontkiemen ze niet en ontwikkelen ze zich niet goed.
Zaden hebben warmte en voldoende licht nodig om te ontkiemen – de bodemtemperatuur moet ongeveer 10 graden bereiken om ontkieming te laten plaatsvinden.
De beste tijd om bietenzaden te planten is van april tot juli. De grond zal warm genoeg zijn en er zal veel zon zijn!
Je kunt ze wat eerder zaaien als je ze in een kas plant. Kies in dit geval voor doorschietbestendige variëteiten zoals Action of Boltardy.
4. Je hebt ze niet uitgedund
Het uitdunnen is een andere cruciale stap die vaak over het hoofd wordt gezien bij het kweken van bieten. Bieten hebben voldoende ruimte nodig om zich te ontwikkelen en tot gezonde wortels uit te groeien.
Overbevolking leidt tot een groot aantal kleinere bieten, terwijl planten met een lage dichtheid tot minder grotere bieten leidt.
De meeste bietenvariëteiten produceren hun beste wortels wanneer ze vijf tot zeven centimeter uit elkaar staan. Er is een verschil tussen ‘multigerm’ en ‘monogerm’ zaden – multigerms bestaan eigenlijk uit vijf tot zes zaden in een cluster.
Dit zal bepalen hoe je ze moet uitdunnen, dus zorg ervoor dat je de verpakking controleert voordat je ze plant.
Het is het beste om ze op een centimeter hoogte te verdunnen, zoals wortels of radijsjes. Snoei de zwakkere zaailingen aan de basis van de stengel om te voorkomen dat het wortelsysteem van sterkere bieten wordt verstoord.
5. Bieten planten als het te heet is
Net zoals bieten de koude grond niet kunnen verdragen, houden ze ook niet van te warme temperaturen. Ze kunnen worstelen bij hoge temperaturen en ze geven tijdens het groeiseizoen de voorkeur aan koelere temperaturen.
Extreme hitte kan ervoor zorgen dat de planten scheuten maakt of bitter smakende wortels gaat ontwikkelen. Het is het beste om je bieten te planten voor koelere seizoenen of tijdens warme zomerdagen schaduw en regelmatig water te geven.
Bieten gedijen over het algemeen in een temperatuurbereik van 10 tot 18 graden. Temperaturen rond de 26 graden zouden gewoon te veel zijn om aan te kunnen.
6. Verkeerde gezelschapsplanten bij het kweken van bieten

Gezelschapsplanten is een oude tuinhack die nog steeds wordt beoefend. Dit betekent gewoon dat sommige planten samen beter groeien!
Als het om onze mooie bieten gaat, dan moeten ze niet naast snijbiet of mosterd worden geplant, omdat ze alleen maar om voedingsstoffen zouden concurreren.
Stokbonen zijn ook een grote nee, omdat het stikstofbindende planten zijn. Ze zouden te veel stikstof in de grond leveren, en stikstof bevordert de bladgroei in plaats van wortelgroei – en we willen niet dat onze wortelgroenten weelderige bladeren hebben in plaats van stevige wortels!
Enkele van de beste gezelschapsplanten voor bieten zijn uien, prei, knoflook en bieslook. Hun scherpe geur houdt ongedierte weg. Boerenkool is ook een goede metgezel voor bieten.
7. Verwijder ongedierte bij het kweken van bieten
Denk niet dat, aangezien wortels onder de grond groeien, ze geen doelwit zijn voor vogels en andere vliegende plagen die gewoon graag op hun kleine bladeren kauwen.
Bescherm je bietenzaailingen tegen vroege aanvallen door vogels door polytunnels, afdekkappen of zelfgemaakte vogelafschrikmiddelen te gebruiken, zoals bungelende cd’s of kippengaas. Overweeg om planten te kweken om specifiek aan de behoeften van vogels te voldoen.
Kevers, aardrupsen en bladluizen zijn andere veel voorkomende plagen die je bieten aanvallen. Probeer biologische bestrijdingsmiddelen zoals verdunde neemolie of zeepoplossing om bladluizen te bestrijden en moedig nuttige roofdieren zoals gaasvliegen en lieveheersbeestjes aan.
Ziekten zoals het mozaïekvirus, Cercospera-bladvlek en meeldauw hebben ook invloed op de bieten. Verwijder geïnfecteerde planten op de juiste manier om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Voldoende afstand en luchtstroom minimaliseren het risico op deze ziekten. Je kunt ook overwegen om ziekteresistente bietenrassen te kweken, zoals ‘Boro’, ‘Avalanche’ en ‘Merlin’.
8. Onkruid heeft de voedingsstoffen gestolen
Vervelend onkruid kan bieten gemakkelijk verstikken, hun voedingsstoffen stelen en de wortelontwikkeling beïnvloeden. Om te voorkomen dat onkruid de ontwikkeling van bieten belemmert, is het cruciaal om effectieve onkruidbestrijdingsmaatregelen te implementeren.
Inspecteer en verwijder onkruid regelmatig met de hand – zorg ervoor dat je het hele onkruid, inclusief de wortels, verwijdert. Mulchen rond de bietenplanten kan de groei van onkruid helpen onderdrukken door zonlicht te blokkeren en te voorkomen dat onkruidzaden zich ontkiemen.
9. Het kweken van bieten en onjuist oogsten

Je wilt het bij de laatste horde bij het kweken van bieten niet verpesten als je zo goed voor je bieten hebt gezorgd!
Het oogsten van bieten op het juiste moment is cruciaal voor een optimale smaak en textuur. Ze hebben over het algemeen ongeveer 60-80 dagen na ontkieming nodig om volledig volwassen te worden.
Om te bepalen of bieten klaar zijn voor de oogst, moet je rekening houden met hun grootte en gebladerte. Door elke andere biet te oogsten wanneer deze de grootte van een golfbal bereikt, kunnen de resterende bieten blijven groeien. Laat ze niet te groot worden, want dit kan tot taaie en bitter smakende wortels leiden.
Gezonde, brede en heldergroene bladeren zijn een goede indicatie dat bieten klaar zijn voor de oogst, terwijl broze gele bladeren mogelijk bittere en houtachtige wortels aangeven.
Om bieten te oogsten, trek of draai je voorzichtig aan de basis van de stengels of gebruik je een spitvork om de grond rond de plant los te maken en voorzichtig op te tillen. De optimale wortelgrootte voor het tillen is ongeveer 4 – 8 cm in diameter.
Bietengroenten kunnen bovendien net als andere bladgroenten worden geoogst door de grotere buitenste bladeren te plukken, terwijl het kleinere centrumgroei kan blijven bloeien.
Vergeet niet dat de juiste oogsttechnieken voor een continue oogst gedurende het hele seizoen zorgen, zodat je op het beste van verse bieten kunt genieten!
Referenties voor het kweken van bieten
1. Bjarnadottir A. (2023). Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline