Skip to Content

De 4 Belangrijkste Redenen Waarom De Bladeren Van Je Kerstster Eraf Vallen (en Hoe Je Dit Gemakkelijk Kunt Oplossen)

De feestdagen komen dichterbij! Als je een tuinier bent, dan lijkt het nu niet te vroeg om je erop voor te bereiden.

Een van de kenmerken van deze prachtige tijd van het jaar is de mooie kerstster. De prachtige, felgekleurde bladeren (schutbladeren, om precies te zijn) stelen de schijnwerpers in de winkel en ze doen hetzelfde in onze huizen.

Maar vaker wel dan niet beginnen deze bladeren eraf te vallen, waardoor veel kwekers in paniek raken. Ik weet maar al te goed hoe het gaat!

Laat me je één ding vertellen, als je kerstster een blad of twee verliest, dan zou dat je niet moeten laten schrikken. Planten doen dit en het is gewoon hun manier om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen.

Maar als de bladeren eraf blijven vallen, dan is je kerstster met een rode vlag aan het wapperen. Het leren van de hoofdoorzaak is de sleutel om zo snel mogelijk de oplossing te vinden.

Geen paniek – ik zal je helpen! Ik zal uitleggen waarom de bladeren van je kerstster eraf vallen en wat je kunt doen om de dingen om te draaien!

4 redenen waarom de bladeren van je kerstster eraf vallen

1. Je bewateringsroutine is verkeerd!

De gemakkelijkste manier om een plant te vernietigen, ongeacht de variëteit, is onjuist water geven!

De kerstster is hier geen uitzondering op. Als hij bladeren blijft verliezen, dan moet je het vochtgehalte van de bodem controleren. Zowel te veel als te weinig water geven kan er bij kerststerren voor zorgen dat de bladeren eraf vallen.

Vergelen, een doorweekte en stinkende grond en zachte bladeren zijn de veelbetekenende tekenen van te veel water. Helaas is te veel water geven de belangrijkste oorzaak van een stervende kerstster.

Wees voorzichtig met gele bladeren, want ze kunnen ook een teken van te weinig water zijn. In dit geval zal je kerstster verwelking, hangen en een te droge grond vertonen.

Wat te doen? Je doel is om je kerstster water te geven wanneer de bovenste vijf centimeter van de grond uitdroogt. Je kunt met behulp van de ouderwetse vingertechniek het bodemvocht controleren, waarbij je in feite je vinger in de bovengrond steekt.

Als je een beginner bent en niet zeker bent van deze methode, dan raad ik je ten zeerste aan om in een vochtmeter te investeren.

2. Je kerstster is gestrest door temperatuurschommelingen

Toen ik voor het eerst een kerstster kocht, begonnen de bladeren te vallen zodra ik hem mee naar huis had genomen. Ik weet nog hoe koud het buiten was.

Maar pas later ontdekte ik dat zelfs zo’n kleine hoeveelheid blootstelling aan lage temperaturen kan leiden tot bladeren die van de plant vallen.

Kerststerren worden in de winter gekocht, dus het is essentieel om zodra je de planten bij je thuis hebt voor een warme plek te zorgen. Ik hou mijn kerststerren altijd in temperaturen variërend van 18 tot 21 graden.

Zorg er bovendien voor dat je je kerstster niet in de buurt van koude tocht of te veel warmte van de centrale verwarming plaatst. Temperatuurschommelingen zijn de gezworen vijand van deze planten, vooral als je wilt dat je kerststerren opnieuw bloeien.

3. Het lichtniveau is te hoog of te laag

Laat er licht zijn is het sleutelwoord voor onze binnenvrienden. Natuurlijk moeten we heel voorzichtig zijn met de hoeveelheid licht die onze planten ontvangen.

Voor kerststerren moet je naar fel indirect licht streven. Te veel direct licht kan de plant snel verzwakken en in bladval resulteren.

Hetzelfde geldt voor weinig licht!

Maar als je wilt dat je kerstster het volgende jaar overleeft en weer bloeit, dan moet je hem na de feestdagen in het donker zetten.

4. De omringende lucht is te droog

Als alle bovenstaande voorwaarden in orde zijn, dan wil je misschien de luchtvochtigheid controleren. Het is waar dat kerststerren tolerant zijn voor een lagere luchtvochtigheid, maar onthoud dat dit tropische planten zijn die aan een hoge luchtvochtigheid gewend zijn.

Droge lucht zal ervoor zorgen dat je gewaardeerde kerststerren bladeren verliezen, dus het verhogen van luchtvochtigheid is essentieel.

Er zijn een paar manieren om het te doen, maar ik zal je mijn favorieten laten zien. Ik heb bij al mijn tropische planten een ondiepe schaal met stenen en water onder de pot gezet.

De tweede optie is effectiever en als je een beginner bent, dan raad ik het je ten zeerste aan. Een luchtbevochtiger is de best mogelijke oplossing voor vochtproblemen.

Door de natuurlijke omgeving van de kerstster na te bootsen, krijg je tijdens de feestdagen altijd gezonde en weelderige planten.

Dus als de bladeren van je kerstster eraf vallen, dan heb je nu de boosdoeners ontdekt. Met onze eenvoudige tips en trucs heb je het in een mum van tijd weer op de rails!