Skip to Content

Breng Je Lavendel Weer Tot Leven Met Deze Eersteklas Tips Waarover Niemand Je Over Heeft Verteld

Lavendel, met zijn betoverende geur en vrij eenvoudig te volgen verzorging, is in elke Mediterrane tuin te vinden!

Deze zon liefhebbende planten kunnen in verschillende omstandigheden groeien en gedijen, bestuivers aantrekken en je tuin met mooie blauwpaarse bladeren versieren.

Maar wat gebeurt er als je lavendel er houtachtig en droog uit begint te zien?

Nou, er zijn enkele fouten die je lavendelplanten negatief kunnen beïnvloeden, zoals te veel kunstmest gebruiken of niet goed snoeien.

In dit artikel leer je eenvoudige stappen om je planten weer tot leven te wekken en van een bloeiende tuin te genieten. Laten we je lavendel weer laten bloeien!

Tips om je lavendel weer tot leven te wekken

1. Snoeien is de sleutel

Er zijn een paar regels die je bij het snoeien van lavendel moet volgen – je kunt hem niet helemaal terugsnoeien, omdat hij niet gemakkelijk teruggroeit.

Wat je in plaats daarvan moet doen, is groene stengels verzamelen en ze ongeveer 5 tot 7 centimeter boven het droge weefsel snoeien (desinfecteer je snoeischaren altijd met ontsmettingsalcohol voordat je ze snoeit).

Snoei de lavendel in delen terug totdat de plant ongeveer een derde van zijn oorspronkelijke hoogte heeft bereikt. Zorg ervoor dat je niet door het droge weefsel snijdt, want dit kan de plant schaden en voorkomen dat er nieuwe groei uit tevoorschijn komt!

2. Gebruik niet te veel kunstmest

Meer plantenvoeding betekent meer voedingsstoffen en een plant die meer groeit, toch?

Nou, niet helemaal! Lavendel is een soort plant die niet veel kunstmest nodig heeft; hij heeft zich aangepast om in voedingsarme bodems te groeien, dus het toevoegen van te veel voedingsstoffen kan een schok voor je lavendelplant zijn.

Ik zou je aanraden om gewoon een biologische compost te gebruiken om je lavendel te voeden – voeg in het voorjaar een laag van 5 centimeter toe, zodat het in de grond verdwijnt en de beschikbaarheid van voedingsstoffen verbetert.

Je hoeft lavendel niet meer dan één keer per jaar te bemesten. Als je dat doet, dan zal overtollige kunstmest alleen maar tot een gebrek aan bloemen en verbrande bladeren leiden.

3. Verbeter de bodemdrainage

Bij het kweken van lavendel is het belangrijk om het van goed doorlatende grond te voorzien. Als je te maken hebt met zware kleigrond die gemakkelijk water vast kan houden, dan moet je overwegen om het voor lavendel te vervangen.

De beste bodems voor lavendel zijn op leem gebaseerde bodems die ook licht alkalisch zijn (pH tussen 6,5 en 7,5). Voeg wat vermiculiet of perliet toe om de drainage te verbeteren, omdat lavendelplanten geen extra vocht verdragen.

Bij het kweken van lavendel in potten is het van cruciaal belang om aandacht aan de structuur van de compost te besteden. Planten zullen de verhoogde lucht waarderen die tuinbouwgruis aan hun wortels geeft en het vermogen om de afvoer van compost te verbeteren.

Je kunt 1 deel grit, 1 deel perliet en 2 delen organische compost gebruiken om het perfecte groeisubstraat voor je lavendel te creëren.

4. Verjong droge planten

Als je lavendel laat groeien zonder te snoeien, dan kan het een beetje droog worden en zijn bossige aard verliezen. Alles is nog niet verloren en je kunt je lavendelplant nog steeds tot leven wekken om hem er gloednieuw uit te laten zien!

Hard snoeien gedurende drie tot vier groeiseizoenen kan helpen om oude, droge lavendel te verjongen. Je moet de lavendel stimuleren om nieuwe scheuten van de basis te produceren in plaats van aan de uiteinden van het houtachtige weefsel.

Begin met het verdelen van de droge stengels in drie of vier groepen – snoei een van de groepen helemaal tot aan de hoofdstam terug. Snoei vervolgens de volgende delen van droge stengels in de komende jaren terug en verwijder jaarlijks een deel.

Je zult nieuwe lavendelscheuten aan de basis van de plant zien die de vorige houtachtige groei zullen vervangen.