
Mijn collega-tuiniers, het is bijna tijd voor je kerstcactus om zijn prachtige bloemen te openen. Voor mij is er niets mooiers en ik kan me mijn feestdagen niet zonder deze planten voorstellen.
Maar wat gebeurt er als je kerstcactus gewoon niet bloeit? O, het is zeker een onaangename verrassing zo voor de feestdagen. Natuurlijk raakte ik in paniek toen het mijn kerstcactus voor het eerst overkwam.
Ik heb alles uit de kast getrokken om de plant te redden en die bloemen terug te brengen. Maar haast je niet; voordat je iets doet, moet je weten wat er mis is gegaan.
De oorzaak achterhalen is het halve werk, geloof me. Dus, wat houdt je kerstcactus tegen om te bloeien? Het is niet slechts één boosdoener, er zijn er vier, dus zorg ervoor dat je geen middel onbeproefd laat!
Laten we dit samen doen!
4 redenen waarom je kerstcactus niet bloeit
1. Je hebt niet voor genoeg duisternis gezorgd

Wacht, planten hebben licht nodig om te bloeien, waarom zouden we voor duisternis zorgen? De kerstcactus is in veel opzichten een speciale plant.
Ja, hij heeft licht nodig om te groeien en te bloeien, maar hij heeft ook de hele nacht een bepaalde hoeveelheid duisternis nodig.
We noemen Schlumbergera (wetenschappelijke naam) planten vaak lange nacht/korte dagbloeiers. Dit betekent dat ze ongeveer 15 uur duisternis per nacht nodig hebben om hun bloemen te openen.
Ik heb me altijd afgevraagd hoe die planten in supermarkten op het juiste moment bloeien, en geloof het of niet, deze ‘duisternis hack’ is de reden.
Dus, moet je je kerstcactus in het donker houden? Ja, totdat de knoppen zich vormen en beginnen te openen!
2. Je kerstcactus heeft het ‘s nachts te warm

De kerstcactus komt oorspronkelijk uit tropische gebieden, wat betekent dat hij van warme temperaturen houdt, toch? Weet je nog dat ik zei dat dit een speciale plant is? Hij geeft wel de voorkeur aan warme omstandigheden overdag, maar voor de nacht is het verhaal een beetje anders.
Zie je, in hun oorspronkelijke habitat, d.w.z. Braziliaanse regenwouden, worden kerstcactussen ‘s nachts met koelere temperaturen geconfronteerd. We moeten deze exacte omstandigheden in onze huizen nabootsen.
Temperaturen variërend van 13 tot 16 graden zijn nodig om je kerstcactus opnieuw te laten bloeien!
3. Het licht is overdag te schaars

We hebben gezien hoe kerstcactussen gewend zijn aan langere perioden van duisternis tijdens de nacht, maar hoe zit het met licht gedurende de dag?
Ja, ze hebben genoeg licht nodig, anders zullen ze niet bloeien. Het veelbetekenende teken van gebrek aan licht bij kerstcactussen is uitgerekte groei van de die in een slungelachtige plant resulteert.
Maar wees voorzichtig met het type licht dat je aan je Schlumbergera-planten biedt. Deze soorten zijn geen echte cactussen (ze delen alleen de naam), dus ze zijn niet aan direct zonlicht gewend.
Fel indirect licht is de sleutel tot een gelukkige en gezonde kerstcactus!
4. Je bewateringsroutine is verkeerd!

Ik weet zeker dat de meesten van jullie hadden verwacht dat water geven een van de belangrijkste boosdoeners voor een niet-bloeiende kerstcactus is.
Sommige tuinders geloven dat dit een echte cactusplant is, dus ze geven hem niet veel water. Zoals ik al zei, is dit geen cactus, maar eerder een tropische plant die gewend is aan hete en vochtige omstandigheden.
Het geeft de voorkeur aan vochtige grond, maar nooit vol water. Je moet de grond nooit volledig laten drogen voordat je je kerstcactus water geeft. Als je dat wel doet, dan zul je met een slecht ontwikkelde plant met nul bloemen kunnen eindigen.
Aan de andere kant zijn sommige kwekers van mening dat de kerstcactus veel water nodig heeft, omdat hij inheems is in de tropen. Dit is ook geen goede aanpak, omdat overbewatering tot verschillende problemen leidt, en geloof me, gebrek aan bloemen is het minst ernstig.
Om te controleren of een slechte bewateringsroutine de boosdoener is voor je niet-bloeiende kerstcactus, kijk je gewoon naar de grond. Als hij droog is en afbrokkelt, dan heb je met een uitgedroogde plant te maken.
Als de grond doorweekt is en vies ruikt, dan is te veel water geven waarschijnlijk de schuldige.
Hoe je je kerstcactus weer op het goede spoor krijgt

Nu je de potentiële boosdoeners kent, is het tijd om te leren hoe je je kerstcactus kunt aanmoedigen om weer te bloeien. Dit zijn de 4 eenvoudige stappen die je moet volgen:
1. Zet hem bij een raam: de beste locatie voor je kerstcactus is ergens in de buurt van een raam op het oosten of westen, waar hij de hele dag door gefilterd licht kan ontvangen.
2. Zorg voor duisternis en koelere temperaturen: zorg ervoor dat je je kerstcactus op een plek zet waar hij ongeveer 15 uur duisternis per nacht kan ontvangen. De temperatuur moet bovendien tussen de 13 tot 16 graden variëren.
3. Laat de grond tussen de gietbeurten een beetje drogen: inspecteer regelmatig het bodemvocht en geef je kerstcactus water wanneer de bovenste 5 cm van de grond uitdroogt.
4. Verpotten: als je aan alle vereisten voldoet, maar je kerstcactus niet bloeit, overweeg dan om hem te verpotten. Planten groeien en hebben tijdens het proces meer ruimte en voedingsstoffen nodig. Verplant hem eenvoudig in een grotere pot en gebruik nieuwe potgrond.
Ik raad je ook aan om je kerstcactus te snoeien om nieuwe groei en meer bloemen aan te moedigen.
Helaas komt een niet-bloeiende kerstcactus vaker voor dan we zouden willen, maar als we hem in de kiem smoren en de bovenstaande stappen volgen, dan zijn die bloemen voor je het weet weer terug!