
Een lelietje-van-dalen, ook bekend als de Convallaria majalis, is een delicate plant die je tuin op een sprookje laat lijken.
De witte klokvormige bloemen geven een betoverende geur af die je zintuigen zal prikkelen, terwijl de glanzende donkergroene bladeren een perfecte achtergrond vormen. Deze mooie plant is op elke tuin een geweldige aanvulling en het vereist minimale zorg.
Blijf lezen om meer te weten te komen over een lelietje-van-dalen!
Beschrijving van de plant
Het lelietje-van-dalen is een charmante vaste plant die afkomstig is uit Europa en die op grote schaal in tuinen over de hele wereld wordt gekweekt. Deze bloeiende plant produceert witte klokvormige bloemen die aan korte stelen hangen.
Deze bloemen zijn niet alleen absoluut mooi, maar ze ruiken ook geweldig. Glanzend groene bladeren vormen een dichte bodembedekker en ze zorgen ervoor dat de plant er nog aantrekkelijker uitziet.
Wat ook interessant is aan deze plant, is dat hij op elk moment van het jaar kan worden gedwongen om te bloeien. Hij kan in de tuin of als kamerplant worden gekweekt.
Er zit ook een speciale symboliek achter de naam – er wordt gedacht dat de tranen die Maria Magdalena huilde tijdens het balsemen van Christus naar de vallei stroomden en tot leven kwamen als lelies.
Ik moet vermelden dat deze planten na de bloei kleine rode bessen produceren die extreem giftig zijn. Probeer ze of welk deel van de plant dan ook niet te eten, omdat dit tot hartklachten of zelfs de dood kan leiden.
Verbindingen die in de plant worden gevonden, kunnen ook therapeutische toepassingen hebben. Convallatoxine is een dergelijke stof die kan worden gebruikt om specifieke hartproblemen te behandelen. De meerderheid van convallatoxine die in de geneeskunde wordt gebruikt, wordt in een laboratorium vervaardigd en niet uit planten geëxtraheerd [1].
Hoe je een lelietje-van-dalen plant

Om je eigen lelietje-van-dalen te kweken, zul je eerst wat knollen moeten kopen. Zorg ervoor dat de wortels vers zijn voor het planten en dat er een puntige bol in zit.
Als je de bloemzaden te pakken krijgt, dan kun je ze ook planten. Deze bloemen worden echter meestal door een worteldeling vermeerderd.
Allereerst moet je een perfecte locatie voor je nieuwe bloeiende plant zoeken. De Convallaria majalis is een vaste plant die van schaduw houdt, dus hij kan prima in gedeeltelijke tot volle schaduw groeien.
Zorg ervoor dat je de wortelstokken in de herfst plant, voordat de grond bevriest. Plant de pit ongeveer 4 centimeter diep in de grond. Je moet de wortels ook rond de pit verspreiden, ze met aarde bedekken en grondig water geven.
Vergeet niet om handschoenen te dragen bij het aanraken van de plant, anders kun je huidirritaties krijgen.
Hoe je een lelietje-van-dalen laat groeien
Het is vrij gemakkelijk om deze mooie, maar dodelijke plant te kweken en te verzorgen. Deze plant groeit het liefst in goed doorlatende en gelijkmatig vochtige grond.
Zoals eerder vermeld, kan deze plant prima in gedeeltelijke tot volle schaduw groeien. Als je hem binnen kweekt, plaats hem dan ergens met voldoende fel indirect zonlicht.
De plant kan echter ook worden aangepast om in de volle zon te groeien – het hangt allemaal af van de hoeveelheid vocht die hij ontvangt.
Een lelietje-van-dalen moet worden bewaterd zodra de bovenste paar centimeter van de grond zijn opgedroogd. Probeer het ‘s ochtends te doen, zodat het water overdag kan verdampen. Voorkom dat er water op de bloemen en bladeren komt.
Voeg in het voorjaar wat compost toe als er nieuwe groei optreedt. Je moet de plant ook in de late herfst mulchen met verouderde mest of compost.
Hoe je een lelietje-van-dalen kunt forceren te bloeien

Omdat deze mooie witte bloemen vaak in boeketten worden gebruikt, hebben veel professionele kwekerijen het forceren van een lelietje-van-dalen op elk moment van het jaar onder de knie. Koop planten in oktober of verwijder er een uit je tuin (deze moet 2-3 jaar oud zijn).
Laat de bladeren niet uitdrogen na aankoop van een lelietje-van-dalen; plant ze onmiddellijk in de grond. Je moet potten gebruiken met een goede drainage. De wortels moeten worden bijgesneden en in grond vermengd met zand worden geplant.
Plantenbakken moeten in de grond worden begraven en met mos of zand worden bedekt. Geef ze grondig water.
Breng de bloemen voor het forceren in december of zelfs later naar binnen. Geef ze bij ongeveer 29 graden een behandeling met warm water. Bewaar de potten op een donkere en vochtige locatie met temperaturen rond de 25 graden.
De temperatuur kan geleidelijk worden verlaagd tot ongeveer 19 graden zodra de stengels een lengte van ongeveer 10 centimeter hebben bereikt, waarna de planten geleidelijk aan aan licht kunnen worden blootgesteld. Het duurt ongeveer vier tot vijf weken om bloemen te forceren.
Veelvoorkomende problemen met een lelietje-van-dalen

Hoewel ze relatief gemakkelijk te kweken zijn, zijn er enkele problemen die je met lelietje-van-dalen kunt tegenkomen. Het eerste probleem kan overbevolking zijn, omdat deze planten zich snel kunnen verspreiden en dichte klonten kunnen vormen, wat tot een slechte luchtcirculatie en plantenziekten leidt.
Als je je plant niet van voldoende drainage voorziet, dan kan dit tot te veel water en wortelrot leiden.
Onze volgende stop is ongedierte. Ongedierte zoals bladluizen en spintmijten houden ervan om op deze mooie planten te kauwen, ook al is het giftig. Dit ongedierte kan schade aan de bladeren en bloemen veroorzaken en ook ziekten verspreiden.
De meest voorkomende problemen met lelietje-van-dalen zijn zeker schimmelinfecties. Als je grijze of bruine vlekken op de bladeren ziet, dan heb je waarschijnlijk met schimmels te maken.
De Botrytis bacterie en bladvlek zijn schimmelziekten die het lelietje-van-dalen kunnen aantasten. Deze ziekten kunnen bruine vlekken op de bladeren en bloemen veroorzaken en uiteindelijk ervoor zorgen dat de plant sterft.
Ik hoop dat dit artikel nuttig was.
Tot een volgende keer!
Referenties 1. Vallie S. (2022). Lily of the Valley Poisoning. WebMD