Skip to Content

Gooi Je Oude Potgrond Niet Weg. Hier Zijn 9 Manieren Om Oude Potgrond Te Hergebruiken En Te Revitaliseren

Hoe vaak heb je de zin “Gooi niet weg, vind manieren om te hergebruiken” gehoord? Als je sociale media gebruikt, dan zie je misschien talloze hacks over het hergebruik van oude dingen, vooral in de wereld van tuinieren. Nou, het bespaart geld, de planeet en tijd! Dit geldt dus ook voor oude potgrond.

Tuiniers geven elk jaar veel geld aan potgrond uit en het breekt mijn hart om te zien hoeveel ze weggooien als het groeiseizoen voorbij is. Daarom heb ik besloten om je te laten zien hoe je oude potgrond kunt hergebruiken en revitaliseren.

Ik zal je ook meer vertellen over de risico’s van het hergebruiken van oude potgrond, want ik weet zeker dat je je afvraagt waarom iedereen het niet gewoon doet.

Laten we beginnen!

Wat zijn de risico’s van het hergebruik van oude potgrond?

Veel tuinders zullen je adviseren om geen oude potgrond te gebruiken. Er zijn enkele risico’s waar je je bewust van moet zijn, dus laten we beginnen met die eerst te beschrijven.

Overdracht van ziekten en ziekteverwekkers

Het grootste probleem met oude potgrond is dat het kan worden geïnfecteerd en dat de infectie snel naar andere planten zal worden overgedragen.

Denk voordat je de grond hergebruikt aan de plant die je erin hebt gekweekt; als hij gezond was, dan is de kans dat er ziekteverwekkers in de grond aanwezig zijn aanzienlijk kleiner.

Aan de andere kant, als je een plant met bepaalde vervormingen eruit hebt gehaald, zoals bladvergeling en rotting, dan zijn er hoogstwaarschijnlijk ziekteverwekkers en die zullen je nieuwe gezonde plant aantasten.

Wat je kunt doen in het geval van geïnfecteerde grond is ziektebestendige planten kweken. Als de grond bijvoorbeeld met ziekteverwekkers is geïnfecteerd die verantwoordelijk zijn voor meeldauw, dan zullen planten zoals bonen en broccoli zich nog steeds tot gezonde, volwassen planten ontwikkelen. (1)

Houd er echter rekening mee dat er niet zoiets bestaat als een volledig ziektebestendige plant; er is altijd een risico, zelfs als de grond gezond is.

Plagen overdragen

Je kunt overal vervelende kleine beestjes vinden; op bladeren van planten, stengels, bloemen, vruchten en in de grond. Deze jongens reizen van de ene plant naar de andere, daarom moeten we onze planten regelmatig op hen inspecteren.

Als er ongedierte in het groeimedium zit, dan is dat een groter probleem, omdat we de eieren pas echt kunnen opmerken als ze uitkomen. Als er bijvoorbeeld spinneneieren in de grond zouden zitten, dan zouden ze niet vanzelf weggaan.

Wat je moet doen is ze verwijderen door technieken te gebruiken zoals het uitdrogen van de grond of het aanbrengen van ontsmettingsalcohol of waterstofperoxide.

Er zijn veel ongediertebestrijdingsmethoden, maar bepaal eerst met welk ongedierte je te maken hebt voordat je oplossingen gebruikt.

Minder voedingsstoffen

Zelfs als je grond pathogeen en ongediertevrij is, betekent dit niet dat de nieuwe plant gezond zal zijn.

Vergeet niet dat planten voedingsstoffen uit de grond halen en dat je vers geplante groene maatje misschien helemaal geen voedsel heeft. Als gevolg hiervan zul je met een plant met een groeiachterstand of met verschillende vervormingen te maken krijgen.

Hoe oude potgrond te revitaliseren

Goed nieuws! Je kunt de grond weer op de rails brengen en voor een gezonde ontwikkeling van je planten zorgen door de onderstaande eenvoudige stappen te volgen. Laten we eens kijken!

Laat het goed drogen

Het gemakkelijkste zou zijn om een plant omhoog te trekken en de grond gewoon te bedekken en deze tot het volgende seizoen te laten staan. Was het maar zo gemakkelijk…

Vochtige grond is de perfecte plek voor schimmel en de infecties die daarmee gepaard gaan. Wat je moet doen is de grond op een zeil leggen en het volledig laten uitdrogen.

Dit voorkomt schimmel en maakt het veel gemakkelijker om te verplaatsen.

Verwijder de wortels

Zodra je planten uit de grond haalt, zijn er altijd nog wat oude wortelkluiten over. Terwijl je grond aan het drogen is, kun je zoveel mogelijk wortelkluiten verwijderen; de grond zal gemakkelijker te bewerken zijn.

Maak je echter geen zorgen als er nog wat kleine stukjes wortel over zijn, het is niet nodig om ze allemaal te verwijderen. Veel tuinders dumpen alle grond op hun verhoogde bloembedden en laten de wortels wegrotten.

Voeg compost of nieuwe grond toe

Een andere manier om je oude grond te hergebruiken, is door deze met verse grond te mengen. Meng eenvoudig 3 delen oude grond met 1 deel nieuwe grond, en dat is het! Met deze methode bespaar je zeker veel geld.

Je kunt de oude potgrond ook met je eigen compost mengen om het nutriëntenniveau te verhogen. De verhouding kan afhangen van hoe oud je grond is; hoe ouder de grond, hoe meer compost je moet gebruiken.

Compost is niet de enige toevoeging dat je kunt gebruiken om de bodemkwaliteit te verbeteren. Kalk, kokosvezel en Epsomzout zullen je tuin helpen gedijen.

Overwinter het

Je kunt de grond ook bewaren en voor het volgende seizoen gebruiken. Droog het goed en bewaar het vervolgens in containers met een goede luchtstroom om vochtophoping te voorkomen.

Als alternatief kun je het in zijn geheel op je verhoogde bloembed dumpen. Maak je geen zorgen over koude wintertemperaturen; ze kunnen de grond niet beschadigen of de structuur ervan veranderen.

Andere manieren om oude potgrond te gebruiken

Hier zijn enkele andere manieren om oude potgrond te gebruiken in plaats van deze weg te gooien.

1. Voeg het toe aan de bodem van de pot: als je geen oude met nieuwe potgrond wilt mengen, voeg dan gewoon een laag van de oude toe aan de bodem van de pot en vul de rest van de pot met de verse.

2. Voeg het toe aan de bodem van verhoogde bedden: als je ruimtes moet opvullen in een verhoogd bloembed dat je aan het voorbereiden bent voor het volgende seizoen, dan zal oude grond de klus klaren. Door het in bulk toe te passen, bespaar je veel compost!

3. Top je tuinbedden: voeg gewoon een laag oude potgrond toe aan je tuinbed en bedek alles met mulch.

4. Voeg het toe aan je compostbak: als je wilt dat je compost zich verder verspreidt, voeg dan oude potgrond toe aan de bak. Houd er rekening mee dat het de voedingswaarde in je compost niet zal verhogen!

5. Maak je hobbelige gazon waterpas: het is niet ongebruikelijk dat er hobbels op onze gazons verschijnen. Als je dit probleem hebt, dan kan oude potgrond je helpen het op te lossen.

Nou, denk twee keer na nadat je oude potgrond uit je tuin hebt verwijderd. Je hebt veel manieren gezien om het te hergebruiken, dus er is geen excuus om het weg te gooien!

Referenties

1. Disease-Resistant plants. (n.d.). Horticulture and Home Pest News. https://hortnews.extension.iastate.edu/1995/1-13-1995/nodis.html