
De clematis is een van de meest populaire planten, omdat hij privacy biedt door hekken, palen, hekwerken, muren en pilaren te beklimmen. En de kleurrijke en prachtige bloemen zijn een perfect middelpunt voor je achtertuin. Het beste van deze bloem is dat je de clematis in potten kunt laten groeien als je niet genoeg ruimte in je tuin hebt.
Kies gewoon je favoriete variëteit, plant hem en geef hem veel zonlicht.
Hier zijn enkele toptips om je clematis in potten te laten bloeien!
5 tips om clematis in potten te laten groeien
1. Kies een geschikte clematis variëteit

De clematis staat op de lijst van potplanten voor privacy vanwege de steeds klimmende ranken. En het beste aan hen is dat ze een overvloed aan keuze bieden.
Peter Skeggs-Gooch van Thorncroft Clematis is het hiermee eens en zegt: Door hun veelzijdige aard en overvloed aan kleuren hebben we veel opties als het om het vervullen van onze tuinbehoeften gaat.
Natuurlijk zijn er enkele die beter in plantenbakken groeien en een perfecte aanvulling op je balkon of terras zijn. Deze soorten zijn bossiger en compacter, zoals de Clematis ‘Cassis‘, macropetala, alpina en de meeste groenblijvende variëteiten.
Als je een vroegbloeiende clematis wilt, dan kun je niet fout gaan met de witte ‘Miss Bateman’, die in mei en juni bloeit.
Als je een laatbloeier wilt (van juni tot de herfst), dan zijn de violetblauwe ‘The President’ en de tweekleurige ‘Nelly Moser’ perfect. Ze bloeien in het late voorjaar of het begin van de zomer en verrassen dan met een nieuwe bloei in de late zomer en de herfst.
De clematis ‘Alaina’ is een andere vrij bloeiende variëteit die perfect is voor potten. Hij pronkt in mei en juli met zijn magenta bloemen, en dan weer in augustus en september, en is perfect gelukkig in gefilterd zonlicht.
2. Hoe en wanneer clematis in potten te planten
Plant je clematis in de lente of vroege herfst in potten wanneer de temperaturen mild zijn en de grond warm genoeg is om een snelle wortelvorming te ondersteunen.
Raymond Evison, een gerenommeerde tuinbouwer, adviseert om de hele pot 20 minuten in een emmer water te zetten voordat je hem plant. Als je deze stap overslaat, dan zul je de plant niet goed kunnen hydrateren, met het risico op te veel water geven en alle problemen die daarmee gepaard gaan.
De volgende stap is om de clematis in een nieuwe pot te verpotten. Gebruik een grote pot die 45 cm diep en breed is, waardoor de kluit van de clematis ongeveer 5-8 cm dieper kan worden geplant dan het oorspronkelijke niveau in de pot, herinnert Skeggs-Gooch ons eraan.
Deze methode kan helpen om hem in leven te houden als het aan enige vorm van schade bezwijkt, zoals een clematis die verwelkt of bevriest.
Gebruik geen kunststof pot als je clematis op een dektuin of een terras gaat kweken, zegt Evison. Deze potten zijn niet goed geïsoleerd en ze worden vrij snel heet, waardoor de verdamping en uitdroging in je plant toenemen.
Gebruik er een met gaten in de bodem, want hoewel je clematis van water houdt, moet hij voldoende drainage hebben om te gedijen.
Stapel wat kleine stenen of steentjes op de bodem op, voeg een mengsel van aarde en compost toe, plaats je clematis erin en vul het opnieuw met meer van dezelfde potgrond.
Zodra het planten is voltooid, moet je echt een mooie ondersteuning aanbrengen, zodat de clematis zich kan ontwikkelen en zijn volledige potentieel kan bereiken.
Pro-tip: vergeet niet om de clematis na het planten water te geven. Een volle gieter is meestal voldoende om zijn dorst te stillen.
Hier is wat aanvullend advies van deze gewaardeerde tuinbouwer:
3. Waar te plaatsen
Een clematis is perfect om aan je kleurrijke bloementuin toe te voegen, omdat hij veel verschillende variëteiten heeft om uit te kiezen.
En het beste aan hen is dat de meeste van deze soorten in zonnige of enigszins schaduwrijke omstandigheden gedijen, hoewel er voor elke locatie een type is.
Over het algemeen moet je naar een plek streven die elke dag minstens 6 uur zonlicht krijgt, met wat schaduw tijdens warme middagen als je in een warm klimaat woont.
Een clematis in potten ziet er geweldig uit op je zonnige terras, vooral als je een hekwerk installeert of een muur, hek of pilaar hebt waar ze tegenaan kunnen klimmen.
Je kunt ze ook gebruiken om meer privacy te creëren door een clematis of twee aan plantenbakken toe te voegen of ze op hekjes te plaatsen.
Een ander ding waar je rekening mee moet houden, is de noodzaak om deze schoonheden tegen extreem weer te beschermen. Gelukkig kunnen terracotta potten of houten kisten en troggen een goede isolatie bieden om ze tegen hitte te beschermen.
En als je met de kou worstelt, dan kun je hem in de winter binnen houden of de zijkanten met plastic omwikkelen als het in jouw regio niet vriest.
Vergeet tot slot de bescherming tegen wind en harde regen niet; een overdekt terras en een muur zijn alles wat er nodig is!
4. Clematis in potten verzorgen

In het vorige hoofdstuk hebben we het slechts kort gehad over het belang van het ondersteunen van clematisplanten, maar het is een van de belangrijkste aspecten van de verzorging ervan. Als je deze plant op de kwekerij krijgt, dan komt hij meestal met een kort bamboe latwerk, wat genoeg is voor die fase.
Maar als je hem wilt laten groeien, dan moet je een grotere staak nemen om de groei te ondersteunen. Een metalen latwerk of een zelfgemaakte, hoge stok is alles wat ervoor nodig is.
En het goede nieuws is dat je het kleine hekwerk niet meteen hoeft te verwijderen.
Als je bij de bron komt, kun je het metalen latwerk er helemaal uit halen en dan het bamboe latwerk verwijderen, adviseert Raymond Evison.
Dat is meestal alles wat je hoeft te doen, omdat deze ranken kleine stengels hebben die rond het dunne oppervlak kronkelen, waardoor ze naar boven kunnen klimmen. Maar als je merkt dat je clematis het moeilijk heeft, dan kun je hem aan het hekwerk binden.
Je moet er ook voor zorgen dat je planten veel zonlicht krijgen; directe zon in de ochtend en gefilterd licht gedurende de dag zijn de beste optie. Geef hem ongeveer twee gietertjes water per week, hoewel dit afhangt van hoe snel de grond afvoert, het neerslagniveau en de temperatuur.
En vergeet niet om ze te voeden. Een uitgebalanceerde stikstof- en kaliummeststof is alles wat ervoor nodig is om het te laten bloeien. Je kunt in water oplosbare producten gebruiken en deze in je bewateringsroutine opnemen om klusjes te verminderen.
Laat je clematis binnenshuis overwinteren en zodra hij begint af te sterven, snoei je hem af tot 15-22 cm boven de grond om de bossigheid te stimuleren en hem rijkelijk te laten bloeien.
Opmerking: sommige vroegbloeiende clematisplanten bloeien op oud hout, dus ze hoeven niet te worden gesnoeid. Als je hun grootte wilt regelen, snoei ze dan onmiddellijk na de bloei.
5. Waarom bloeit mijn clematis in potten niet?
Het kweken van clematis in potten is vrij eenvoudig en vereist zeer weinig onderhoud. Je kunt tijdens deze reis echter nog steeds wat hobbels ervaren.
Een reden waarom je clematis misschien niet floreert, is onjuist snoeien. Onderzoek de variëteit die je hebt en ontdek de beste snoeiroutine. Sommigen hoeven helemaal niet te worden gesnoeid, terwijl anderen zwaar moeten worden gesnoeid zodra hun bladeren beginnen af te sterven.
Andere redenen zijn een ondiepe pot, gebrek aan ruimte voor het wortelsysteem van de clematis en minder dan zes uur direct zonlicht per dag. Slechte drainage, zware potgrond en onvoldoende water geven kunnen ook tot een clematis van mindere kwaliteit leiden.
Ten slotte zal een gebrek aan goede ondersteuning minder dan ideale groeicondities voor je plant creëren, wat in het bloeivermogen tot uiting zal komen.
De clematis is de enige plant waar geen tuin zonder kan, of je nu een plant nodig hebt voor een grote pot, een prachtig privacyscherm of een middelpunt om iets te bewonderen.
Plaats ze op een latwerk en je zult het hele jaar door een gezonde plant met een regen van bloemen krijgen. Een perfect natuurlijk scherm waar je in elke omgeving van kunt genieten.
Tot een volgende keer!