Skip to Content

Hoe Chrysanten Te Laten Groeien En Te Onderhouden

Geen herfst is echt totdat je chrysanten, ook bekend als chrysanthemums, in de tuin van je buren hebt zien opduiken. Maar blijf daar niet gewoon staan. Je kunt ze zelf planten en van hun zoete en pittige herfstaroma genieten.

Ze zijn er in verschillende kleuren, van diep bordeaux, paars, oranje en brons tot zachter roze, wit en geel.

Chrysanten zijn de perfecte herfstbloem, omdat ze lage temperaturen kunnen verdragen, hoewel van sommige bekend is dat ze hun bloemen in de late zomer openen.

Dit is wat je over de verzorging van chrysanten moet weten!

Verzorgingsgids voor chrysanten

Chrysanten zijn vrij gemakkelijk te verzorgen wat een ander pluspunt is om ze aan je tuin toe te voegen.

Hier is hoe je hun levensduur kunt verlengen en ze mooier dan ooit kunt maken.

Lichtbehoefte

De meeste chrysanten van kwekerijen groeien nu in kassen omdat ze kieskeurig zijn over hun lichtomstandigheden. Ze zijn de belangrijkste herfstbloem, maar ze hebben volle zon nodig om een overvloed aan bloemen te produceren.

Dat betekent dat ze op een locatie moeten worden gezet die elke dag minstens zes uur direct licht krijgt.

Deze planten zijn ook fotoperiodiek, wat betekent dat ze op de verkorting van de dag reageren en pas beginnen te bloeien als de dagperiode minder dan 12 uur lang is. Deze korte dagplanten zullen, afhankelijk van de variëteit en de genetica vroeg of laat in de herfst bloeien. (1)

Waterbehoefte

Deze planten hebben veel vocht nodig, omdat ze graag in de volle zon groeien. Irrigeer ze elke dag of om de andere dag, vooral als ze gaan hangen.

De slechtste tijd om je planten water te geven is ‘s middags en ‘s avonds, dus zorg ervoor dat je deze planten in de vroege ochtend (voordat de zon opkomt) of ‘s avonds irrigeert.

Op deze manier krijgen ze voldoende tijd om dat vocht op te nemen voordat het verdampt en zullen ze ‘s nachts geen wateroverlast hebben.

Geef deze planten diep water wanneer je ze in de grond laat groeien, en zorg ervoor dat het ongeveer 15-20 centimeter diep doordringt.

Bij het kweken van chrysanten in plantenbakken, geef je altijd water totdat je merkt dat er overtollig vocht door de afvoergaten komt. Deze planten hebben in plantenbakken ongeveer drie centimeter water per week nodig, dus je kunt ze irrigeren wanneer de bovengrond droog aanvoelt.

Temperatuur en vochtigheid

Deze planten zijn winterhard, maar sommige variëteiten, zoals de ‘Mammoth Daisy’, kunnen groeiomstandigheden en lagere temperaturen verdragen.

Ze kunnen in verschillende temperaturen groeien, van -6 – 32 °C (of zelfs 35 °C), hoewel ze de voorkeur geven aan omstandigheden tussen 16-22 °C.

Vochtigheid

Chrysanten gedijen wanneer de omgeving om hen heen vrij vochtig is en geven er de voorkeur aan om ergens tussen de 70-90% te zijn. Dit is in kassen vrij gemakkelijk te onderhouden, maar niet in je eigen huis.

Als je chrysanten binnen kweekt, streef dan naar een luchtvochtigheid van ongeveer 40-50%, wat genoeg is om ze tevreden te houden.

Extreem lage luchtvochtigheidsniveaus zullen hun groei, bossigheid en algehele bloemenproductie beïnvloeden, dus ga niet lager dan 40%.

Bodem en meststof

Chrysanten kunnen in verschillende bodems gedijen, zolang ze maar goed doorlatend zijn. Je kunt ze in klei, leem of zandige ondergronden planten als je van plan bent om ze in de grond te laten groeien.

Als je chrysanten in potten wilt, maak dan een mengsel van gelijke delen hoogwaardig potmiddel, kokosvezel en tuinbouwgruis, puimsteen of een ander materiaal om de drainage te verbeteren.

En als het om pH-waarden gaat, ga dan voor een neutrale of licht zure grond.

Kunstmest

Als je zoveel mogelijk bloemen wilt, dan moet je je chrysanten af en toe bemesten.

Als je ze in potten kweekt, begin ze dan minstens een maand na het planten of zelfs langer te voeden. Potmixen bevatten meestal toegevoegde plantenvoeding en hebben voldoende voedingsstoffen om deze bloemen een bepaalde tijd mee te laten gaan.

Na ongeveer een maand bemest je de chrysanten met een vloeibare meststof die tot ten minste de helft is verdund (of meer als dat in de instructies staat) en voed je ze één keer per maand. Stop ten slotte met het bemesten zodra ze hun bloemknoppen hebben geopend.

Als je meststoffen met langzame afgifte gebruikt, breng ze dan elke 6-8 weken aan.

Als je je chrysanten in de grond laat groeien, dan hoef je ze misschien niet te bemesten als je grond vruchtbaar is en je het met compost hebt aangepast. Je kunt een paar weken voordat je chrysant bloeit wat meer compost of verouderde mest toevoegen.

Snoeien

Snoeien is een ander belangrijk onderdeel van de verzorgingsroutine van chrysanten als je ronde struiken met veel bloemen wilt.

De eerste snoeibeurt die je moet doen is eind mei of zodra de planten ongeveer 15 cm hoog zijn. Trim ze tot ongeveer 5-8 cm om de ontwikkeling van zijscheuten te bevorderen.

Je kunt dit tot half juli herhalen, maar dat is de laatste keer voordat je moet stoppen, want op dat moment zal je plant bloemknoppen gaan produceren.

Zodra de plant zijn bloeicyclus heeft voltooid en de bloemen beginnen te vervagen, is het tijd om hem drastisch te trimmen. Zodra het gebladerte geel wordt, snoei je de plant bijna helemaal terug naar de grond, waardoor er ongeveer 6-8 centimeter groei overblijft.

Opmerking: je hoeft je chrysanten niet meer te snoeien nadat ze klaar zijn met bloeien. Je kunt ze terug laten sterven en in het vroege voorjaar snoeien.

En als je meer informatie nodig hebt, is hier een snelle snoeivideo voor chrysanten die je kan helpen:

Chrysanten in potten kweken

Volgens NASA zijn chrysanten een van de 18 luchtfilterende planten, en je kunt ze zeker in bloempotten laten groeien en ze binnen houden om hun voordelen te plukken.

De meeste potgekweekte chrysanten zijn meestal chrysanten van bloemisten en zij zijn degenen die je binnen moet kweken. Ze zijn niet zo winterhard als chrysanten voor in de tuin en ze kunnen de barre winteromstandigheden niet overleven.

Chrysanten van bloemistenmoeders zijn bijvoorbeeld winterhard van -17°C tot -12°C, terwijl tuinchrysanten -28.9°C tot -23.3 °C kunnen weerstaan.

Dus, als je chrysanten in potten buiten wilt laten groeien, ga dan voor een tuinvariëteit. Je kunt ze eenvoudig in grotere potten met afvoergaten verplanten en van hun kleuren genieten.

Maar weet dat chrysanten bloemen zijn die van zonneschijn houden, dus je moet ze er zowel binnen- als buitenplanten zoveel mogelijk aan blootstellen. Binnen gedijen chrysanten van de bloemist in indirect zonlicht, terwijl de tuinchrysanten direct licht nodig hebben.

En vergeet niet om de chrysanten in pot regelmatig water te geven. Het zijn dorstige planten en ze zullen je snel laten zien of ze ongelukkig zijn met hun bewateringsroutine.

Voortplanting

Er zijn tal van methoden voor het vermeerderen van planten, maar als het om chrysanten gaat, dan houden we het bij de meest voorkomende: het gebruik van stekken, zaden en deling.

De beste tijd is de lente, omdat ze voor de winter genoeg tijd hebben om te groeien en bloemen te produceren.

Natuurlijk kopen de meeste mensen gewoon jonge kwekerijplanten en verplanten ze hen na hun laatste vorst, maar je kunt je eigen chrysanten kweken, en hier is hoe!

Voortplanting door stekken

Stap 1. Neem een stek van 10 cm lang die in een hoek van 45 graden is gesneden.

Stap 2. Verwijder de onderste bladeren (ongeveer twee centimeter of zo) om het planten gemakkelijker te maken en mogelijke rotting en bodemverontreiniging te voorkomen.

Stap 3. Dompel de onderkant in wortelhormoon en plant het stekje in een zaadstartmix. Je kunt het zelf maken door puimsteen en compost te mengen.

Stap 4. Houd de stekken te allen tijde vochtig en stel ze bloot aan indirect zonlicht, en ze zouden binnen een paar weken wortels moeten ontwikkelen. Zodra ze de kweekpot of het kweekblad hebben overwoekerd, kun je ze in een grotere of buiten verplanten.

Opmerking: Vergeet niet om je chrysanten alleen naar buiten te brengen wanneer alle gevaar van de laatste voorjaarsvorst allang voorbij is.

Voortplanting door deling

Een van de beste manieren om je chrysanten te vermenigvuldigen, is door eenvoudig volwassen planten te delen.

Stap 1. Haal de chrysant uit de plantenbak of graaf hem op uit de grond.

Stap 2. Neem je schop en snijd de wortels af, zodat je een paar chrysantclusters krijgt.

* Zorg ervoor dat elk cluster zijn eigen wortelstelsel heeft, zodat ze goed kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen.

Stap 3. Herplant de verdeelde chrysant in nieuwe bloembakken of stop ze in de grond.

Stap 4. Geef de planten grondig water en mulch ze als je dat wilt. Dit kan onkruid helpen onderdrukken en de grond langer vochtig houden, waardoor je planten beter met de schok kunnen omgaan.

Hier zijn nog enkele snelle tips voor het verdelen van chrysanten:

Chrysanten uit zaadjes groeien

Deze techniek is niet zo gebruikelijk als de vorige twee, maar het stelt je in staat om alles wat je plant doormaakt van begin tot eind te zien.

Stap 1. Plant de chrysantzaden ongeveer 6-10 weken voor de laatste verwachte voorjaarsvorst in een kwekerijbak gevuld met een hoogwaardige startmix.

Stap 2. Houd de grond te allen tijde vochtig (maar niet nat) en zorg ervoor dat de temperatuur rond de 21-23 °C ligt. Je kunt de bak met een vochtigheidskoepel of een plastic zak afdekken om de juiste luchtvochtigheid te behouden en de ontkieming te helpen.

Stap 3. Over ongeveer 10-21 dagen zouden de chrysantzaden moeten ontkiemen. Verplaats ze op dit moment naar een positie met indirect licht om ze te helpen groeien en zich goed te ontwikkelen.

Stap 4. Verplaats de zaailingen naar grotere bakken zodra ze over de bladen zijn gegroeid.

Stap 5. Verhard de jonge planten voordat je ze naar buiten verplaatst om ze te helpen omgaan met een transplantatieschok.

Overwintering

Het is belangrijk om te weten hoe je je planten tegen lente- en herfstvorst kunt beschermen om ze veilig te houden en ze jaar na jaar terug te laten komen.

Chrysanten zijn koude winterharde bloemen, maar ze hebben nog steeds een zekere mate van bescherming nodig.

Het beste wat je voor ze kunt doen, is mulch, zoals stro, rond de basis van de plant verspreiden om de grond te isoleren en de wortels in de winter een beetje warmer te houden.

En als je je chrysanten in plantenbakken houdt, dan kun je het hele ding in de grond begraven en met mulch bedekken, of ze naar binnen brengen om te voorkomen dat ze bevriezen.

Veelvoorkomende problemen

Chrysanten zijn redelijk gezonde planten, maar ze kunnen als je ze niet goed verzorgt door ongedierte, ziekten en allerlei plantomstandigheden worden aangetast.

Plagen

Chrysantenluizen: ze zuigen het sap van de plant op en kunnen het zelfs doden als het niet op tijd wordt behandeld. Je kunt ze krachtig met water besproeien, ze met de hand verwijderen, hun natuurlijke roofdieren (lieveheersbeestjes) introduceren, tuinbouwoliën of pesticiden gebruiken.

Bladaaltjes: ze overwinteren in de grond en besmetten plantaardig materiaal, en werken zich omhoog wanneer de voorjaarsregens komen. Ze worden geel en bruin en kunnen de plant doden als ze niet op tijd worden behandeld.

De enige manier om ze te bestrijden is door geïnfecteerde planten en de omringende grond te verwijderen. Gebruik insecticide zeep op omringende planten om bladaaltjes te doden die het mogelijk hebben overleefd.

Bladmineerder: ze knabbelen aan de bladeren van planten en kunnen tot hangen leiden. Verwijder het aangetaste gebladerte of gebruik systemische insecticiden voor hardere plagen.

Spintmijten: deze plagen zuigen ook het sap uit de plant en kunnen het doden als je ze niet op tijd verwijdert. Vernietig de ernstig aangetaste delen. Voor kleinere en vroege besmettingen kun je ze krachtig met water besproeien of insecticide zepen gebruiken.

Ziekten

Bladvlekken: beginnend als geel, worden bladvlekken langzaam donkerder en donkerder totdat ze zwart worden. Ze beginnen eerst op het onderste gebladerte en kunnen verdorring veroorzaken. Verwijder de geïnfecteerde bladeren en verwijder regelmatig dood plantmateriaal om sporen te verwijderen die deze ziekte veroorzaken.

Poedervormige meeldauw: deze ziekte wordt gekenmerkt door witachtig poeder op de bladeren. Gebruik bladfungiciden of verwijder eenvoudig de geïnfecteerde delen. (2)

Langbenige stelen

Langwerpige en hangende stengels worden meestal door een gebrek aan zonlicht veroorzaakt. De stengels groeien naar de lichtbron toe en worden te zwaar voor de zwakke plant om deze te ondersteunen.

Je kunt dit probleem eenvoudig oplossen door je chrysanten naar een locatie te verplaatsen waar ze elke dag minstens 6 uur zonlicht krijgen (direct licht voor buiten en indirect licht voor kamerplanten).

Helaas zullen langbenige stengels niet teruggroeien naar normaal, dus je zult ze moeten afsnijden om een net en opgeruimd uiterlijk van de plant te behouden.

Houtachtige stengels

Gebrek aan vocht zal groeiachterstand en houtachtige stengels veroorzaken, dus zorg ervoor dat je je chrysanten altijd gehydrateerd houdt.

Overdrijf het gewoon niet, want te veel water geven zal tot vergeling, bladval en wortelrot leiden.

Bladverkleuring

Verkleurde bladeren kunnen veel dingen betekenen. Je plant kan te weinig water hebben gekregen en aan te veel zonlicht worden blootgesteld, en dan ontwikkelt hij bruine en broze bladpunten en -randen.

Als je je plant te veel water geeft, dan wordt hij geel en worden de bladeren zacht en doorweekt.

Slechte grond en gebrek aan voedingsstoffen kunnen verschillende verkleuringen veroorzaken. Gebrek aan stikstof wordt door kleiner, lichtgroen gebladerte en een groeiachterstand gekenmerkt, terwijl een gebrek aan fosfor in gele bovenste bladeren en necrose resulteert.

Soorten chrysanten

Het geslacht Chrysanthemum omvat ongeveer 40 verschillende soorten. Dit zijn een van de meest zuurstofproducerende groene vrienden die er zijn. Hier zijn een aantal van de meest populaire:

Anemoonchrysant: verhoogd kussen in het midden

Intermediate incurve chrysanthemum: losjes gekrulde bloemblaadjes in opwaartse richting, maar minder strak dan de reguliere incurve chrysant

Irregular incurve chrysanthemum: roosjes naar boven gekruld naar het midden van de bloesem, terwijl de onderste bloemblaadjes in een onregelmatig patroon zijn verspreid

Pomponchrysant: bolvormige bloemblaadjes krullen en bedekken het midden van de bloei volledig

Quill chrysant: gekenmerkt door hun lange buisvormige bloemblaadjes

Reflex chrysanthemum: roosjes krullen in een neerwaartse beweging en onthullen een plat midden van de bloem

Regular incurve chrysanthemum: de bloemblaadjes krullen in opwaartse richting en vormen een bol of een bal

Spinchrysant: deze soort wordt gekenmerkt door lange bloemblaadjes die op spinnenpoten lijken

Wanneer bloeien chrysanten?

Deze planten hebben een lang bloeiseizoen en bloeien meestal van eind juli tot oktober.

Chrysanten zijn fotoperiodiek, dus ze zullen overvloediger bloeien als de daglengte korter wordt.

Zijn ze huisdiervriendelijk?

Volgens de ASPCA zijn chrysanten giftig voor honden, katten en paarden omdat ze irriterende stoffen bevatten zoals lactonen, pyrethrinen, sesquiterpeen, enz.

Deze kunnen braken, diarree, overmatig kwijlen, gebrek aan evenwicht en sommige huidirritaties veroorzaken.

Zijn chrysanten eenjarig of meerjarig?

Chrysanten zijn geweldige vaste planten voor de herfst, maar je moet ze goed verzorgen en de juiste variëteit kiezen.

Tuinchrysanten zijn winterhard en kunnen vaste planten zijn, maar je moet ze in de winter een beetje beschermen om ze jaar na jaar terug te laten komen.

Referenties:

1. Mums (2017). UIUC Extension: The Garden Scoop.

2. Kluepfel, M., McLeod Scott, J., Blake, J. H., & Gorsuch, C. S. (2021). Chrysanthemum Diseases and Insect Pests. HGIC Clemson Cooperative Extension.