
Er zijn een aantal behoorlijk verwarrende dingen in tuinieren en een daarvan is zeker bepalen of een plant eenjarig of meerjarig is. Het wordt nog ingewikkelder als kwekers merken dat de plant nog een jaar terugkomt, maar als een jaarplant is bestempeld.
Afrikaantjes zijn de perfecte voorbeelden. Je kunt ze in tuinen zien groeien als zowel eenjarige als vaste planten, dus wat zijn ze?
Laten we het definitieve antwoord eens bekijken!
Vaste planten of eenjarige planten?

Allebei! Afrikaantjes worden vaak als eenjarige gekweekt, maar sommige soorten zijn vaste planten en zullen elk seizoen opnieuw groeien.
Deze planten behoren tot het geslacht Tagetes binnen de zonnebloemfamilie, een botanisch feit dat deze bekende bloemen een vleugje fascinatie geeft. Dit geslacht omvat ongeveer 49 soorten, maar plantenveredelaars blijven ons jaar na jaar kennis laten maken met nieuwe variaties afrikaantjes.
Laten we nu meer leren over eenjarige afrikaantjes.
Eenjarige afrikaantjes variëteiten
Kwekers kiezen voornamelijk voor afrikaantjes of goudsbloemen, en deze soorten beëindigen hun levenscyclus binnen een jaar. Je plant een zaadje, het ontkiemt, het ontwikkelt zich tot zaailingen, produceert bloemen en sterft af. Daarom worden ze als eenjarigen geclassificeerd.
Hun bloeiseizoen begint in het voorjaar en kan tot de eerste vorst duren. Deze afrikaantjes kunnen in sommige regio’s geen lage temperaturen overleven.
Maar eenjarige afrikaantjes kunnen het volgende seizoen terugkomen. Het is eigenlijk niet ongewoon voor deze planten om zelf te zaaien. Ze laten zonder jouw hulp hun zaden vallen en ontkiemen zodra de winter eindigt.
Als je ze volgend seizoen in je tuin wilt hebben, stop dan ongeveer een maand voor de eerste verwachte vorst met de verwelkte bloemen te snoeien. De bloemen zullen zich tot zaadkoppen vormen, barsten en de zaden op de grond laten vallen.
Als je van plan bent om je afrikaantjes op een andere locatie te planten, dan verzamel je gewoon de zaden van de grond en plant je ze de volgende lente op de gewenste plek.
Je moet weten dat hybride variëteiten van deze planten geen levensvatbare zaden produceren en zelfs als de zaden erin slagen om te ontkiemen, dan zal de plant niet op degene lijken die al in je tuin staat. De zaden van hybride afrikaantjes variëteiten zijn als F1 gelabeld.
Als je wilt dat je afrikaantjes levensvatbare zaden genereren, dan moet je open bestoven soorten kweken die meestal als OP op hun verpakking worden geëtiketteerd.
Meerjarige afrikaantjes variëteiten
Als je op zoek bent naar meerjarige afrikaantjes, dan moet je ze online zoeken, omdat de zaden meestal niet in kwekerijen verkrijgbaar zijn. Hier zijn mijn aanbevelingen.
1. Citroenafrikaantje: deze soort is geclassificeerd als een semi-groene struik en is winterhard. Hij zal niet meer dan 1 meter hoog worden en hij produceert geurige bladeren en kleine gouden bloemen.
2. Dragonafrikaantje: deze schattige vaste plant wordt vaak in de keuken gebruikt en smaakt hemels in thee. Het kan van 30 cm tot 1 meter groeien.
3. Tagetes erecta of rechtop: deze meerjarige struik kan 1,5 meter hoog worden en produceert schattige gele bloemen die bestuivers aantrekken.
Hoe afrikaantjes te zaaien

Je kunt de zaden van afrikaantjes direct in de grond zaaien of ze binnenshuis starten en ze verplanten als ze goed vastzitten. Dit zijn zonminnende planten, maar als je in een warm klimaat woont, dan moet je ‘s middags voor wat schaduw zorgen.
Zaden binnenshuis starten
Controleer eerst de laatste vorstdatum in je regio en plan dan om ongeveer een maand van tevoren zaden van afrikaantjes te zaaien.
Hier zijn de stappen voor het zaaien van de zaden.
1. Voeg het grondmengsel en grondig water toe aan de bak en geef het een uur voordat je je afrikaantjes zaait. Deze methode zal je helpen om de zaden niet te verstoren, wat vaak gebeurt als je na het zaaien water geeft.
2. De zaden moeten op een diepte van ongeveer 6 mm worden gezaaid. Voeg vervolgens een dun laagje vooraf bevochtigde grond toe en bedek de bak met plasticfolie. Het duurt meestal niet langer dan 6-10 dagen om de zaden bij kamertemperatuur te laten ontkiemen.
3. Houd de grond vochtig, maar laat de grond zaden nooit doorweekt raken. De zaailingen zijn gevoelig voor verwelkingsziekte wat tot ernstige problemen leidt.
Zaaien van de zaden in de grond
Hier is een gids over hoe je de zaden van afrikaantjes direct in de grond kunt zaaien.
1. Bereid de plantplaats voor door onkruid te verwijderen en een laag compost toe te voegen.
2. Maak het plantenbed glad en zaai de zaden van de afrikaantjes 6 mm diep en zorg ervoor dat er ongeveer 2,5 centimeter ruimte tussen elk zaadje zit. Je kunt ze later verdunnen als dat nodig is.
3. Geef de grond voorzichtig water en steek je vinger erin om te bepalen of deze tot een paar centimeter onder het oppervlak vochtig genoeg is.
Als je besluit om massaal te planten, dan strooi je de zaden gewoon over de grotere plantlocatie, gebruik een hark om de zaden licht te bedekken en eindig met water geven.
Verzorgingstips voor afrikaantjes

Als je een beginnende tuinier bent, dan zijn afrikaantjes perfecte planten, omdat ze geen constante controle nodig hebben en ze geen speciale behoeften hebben.
Je kunt ze er netjes laten uitzien door de dode bloemen te verwijderen en jongere planten af te knijpen om de bossige groei te stimuleren.
Het toevoegen van een laag mulch onder afrikaantjes voorkomt de ontwikkeling van onkruid. Deze planten hebben niet veel water nodig en ze blijven het liefst aan de drogere kant als ze in de grond worden geplant.
Als je ze in plantenbakken zet, dan moet je elke week water toevoegen of zelfs vaker als je in warmere klimaten leeft.
Er zijn veel redenen waarom afrikaantjes een plekje in je moestuin of bloembedden verdienen. Deze planten zien er geweldig uit, zijn niet kieskeurig over de groeiomstandigheden, stoten ongedierte af en trekken bestuivers aan! Simpel gezegd, ze hebben alles wat een tuinier nodig heeft!
