
Als je klaar bent met het eten van een banaan, dan gooi je de schil meestal weg. Maar wist je dat bananenschillen veel voedingsstoffen bevat die de groei van planten kunnen stimuleren?
Dat klopt, bananenschillen bevatten voedingsstoffen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van planten, zoals kalium, calcium en fosfor. Als je deze al kent, dan weet je dat ze in veel verschillende meststoffen zitten.
Dus in plaats van je bananenschillen weg te gooien, gebruik je deze om een organische meststof te maken waar je plant absoluut dol op zal zijn!
Laten we eens kijken hoe het echt zit.
Wat is een meststof van bananenschillen?

Meststof van bananenschillen is een soort organische meststof gemaakt van bananenschillen. Bananenschillen zijn rijk aan voedingsstoffen, vooral kalium. Bananenschillen zijn als kaliumgoudmijnen!
Kalium in planten wordt met de beweging van water, koolhydraten en voedingsstoffen in hun weefsels geassocieerd. Het leidt uiteindelijk tot energieproductie omdat het het enzym beïnvloedt dat betrokken is bij de ATP-route [1].
Calcium, mangaan, zwavel en magnesium zijn naast andere voedingsstoffen ook te vinden. Dit zijn essentiële elementen voor het behoud van de gezondheid van alle planten, of het nu door fotosynthese, de productie van chlorofyl of de controle van de waterstroom in cellen is.
Het is belangrijk om op te merken dat bananenschil geen stikstof bevat. Deze organische meststof kan daarom voor planten worden gebruikt die weinig stikstof nodig hebben, zoals tomaten, radijs, paprika’s en komkommers.
Maak je eigen meststof van bananenschillen
Het maken van je eigen meststof van bananenschillen is vrij eenvoudig. Bepaal eerst hoeveel meststof je wilt maken en voeg dan water toe. Om schimmelgroei te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat het waterniveau net boven de bananen ligt.
De volgende stap is om deze oplossing één tot twee weken aan direct zonlicht bloot te stellen voordat je hem als meststof gebruikt.
Je kunt ook een meststof met langzame afgifte maken, maar voor deze procedure moet je ervoor zorgen dat de schillen volledig uitgedroogd zijn. Om dit te doen, laat je ze gewoon buiten in de zon en in de open lucht liggen.
Bananenschillen moeten worden vermalen en aan de grond worden toegevoegd zodra ze volledig zwart en knapperig zijn.
Tips voor het juiste gebruik van meststof van bananenschillen

Toen ik deze zelfgemaakte meststof voor mijn jadeplanten begon te gebruiken, had ik eerlijk gezegd geen verschil opgemerkt. Na een tijdje kwam ik erachter dat ik het helemaal verkeerd had gebruikt!
In plaats van het één keer per week te gebruiken, had ik het maar om de week gebruikt. Hoewel er enkele verbeteringen waren, was het nauwelijks merkbaar, dus geef je planten één keer per week water met verdunde meststof en wacht geduldig af.
Als je gedroogde bananenschillen hebt, dan kun je ze tot een poeder malen, het rond de basis van je planten strooien en het gebied dan goed water geven.
Als alternatief kun je de stukjes bananenschil direct in de grond bij je planten begraven.
Wanneer je meststof van bananenschillen moet gebruiken
Als je te maken hebt met een kaliumtekort, dan kan het maken van een meststof van bananenschillen al je problemen helpen oplossen!
Lichtgele bladeren, groeiachterstand, slechte wateropname en onontwikkelde wortels zijn tekenen van een kaliumtekort.
Als sommige groenten niet goed rijpen, dan kan dit ook aan een gebrek aan kalium te wijten zijn. Maar het is ook belangrijk om het niet te overdrijven.
Te veel kalium kan je planten zelfs schaden, dus houdt het bij het gebruik van meststof van bananenschillen om de paar weken en controleer je planten op tekenen van verbranding van voedingsstoffen of beschadiging.
Andere toepassingen voor bananenschillen in tuinieren

Bananenschillen hebben meerdere toepassingen. Ze kunnen niet alleen als meststof worden gebruikt, maar ze kunnen ook worden gebruikt als zaadstarters, ongediertebestrijding, mulch, compost en vele andere dingen!
1. Maak bananenschilazijn
Wanneer de bananenschil gefermenteerd is, ontstaat er een zure, azijnachtige oplossing die voor zuurminnende planten zoals bosbessen of hortensia’s kan worden gebruikt.
Snijd de schil in kleine stukjes en doe ze in een pot. Voeg vervolgens water toe en bedek de pot met een dubbellaags kaasdoek. Zet hem ergens neer waar het lekker warm is.
Gooi na een week de schillen weg en bedek de pot met een kaasdoek. Laat de azijn vervolgens nog een maand gisten. Verdun deze oplossing met water voordat je het aan planten geeft die van zuur houden.
2. Gebruik schillen als zaadstarters
Als je problemen hebt met het ontkiemen van zaden, bewaar dan wat bananenschillen voordat je gaat planten. Ze kunnen je zaden die extra boost voor ontkieming geven!
Gebruik de binnenkant van een bananenschil om zaden te beginnen. Plaats het zaad in de schil en begraaf het in de grond. Naarmate de schil uiteenvalt, zal het voedingsstoffen aan het zaad leveren.
3. Gratis ongediertebestrijding
Ongedierteplagen zijn het ergst. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat ze onze kostbare planten schaden.
Sommige tuinders zijn van mening dat het plaatsen van bananenschillen rond de basis van planten bladluizen en ander ongedierte kan afschrikken. Je kunt ook azijn en bananenschillen combineren om een insectenval te maken. Meng een beetje appelazijn met een paar theelepels fijngemalen bananenschil.
Om de insecten binnen te laten, maar niet te laten ontsnappen, plaats je een trechter in de bak. Herhaal het proces na 48 uur en gooi het weg.
4. Mulch je bananenschillen

Mulch heeft tal van voordelen – van het onderdrukken van onkruidgroei tot het voorzien van je planten van de extra voedingsstoffen die ze nodig hebben voor groei en ontwikkeling. Dus in plaats van ze weg te gooien, gebruik je bananenschillen om te mulchen.
Je kunt bananenschillen in stukjes hakken en ze als een natuurlijke mulch rond je planten gebruiken. Ze zullen langzaam afbreken en voor een bron van voedingsstoffen met langzame afgifte zorgen.
5. Reinig de bladeren
Zodra je merkt dat stof een dikke laag op de bladeren van je planten heeft gevormd, dan kun je bananenschil gebruiken in plaats van een stofdoek om je planten schoon te maken.
Gebruik de binnenkant van een bananenschil om schoon te maken. Dit zal de bladeren mooi en glanzend maken!
6. Voeg ze toe aan compost
Net als elk ander keukenafval, kan bananenschil ook worden gebruikt voor compostering. Dit zijn uitstekende toevoegingen aan composthopen, omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen.
Terwijl ze vergaan, zullen ze langzaam waardevolle voedingsstoffen aan je compost afgeven.
7. Geef je bodem een boost in de winter
Wanneer het groeiseizoen voorbij is, zal de voedingswaarde van je grond uitgeput raken. Om voedingsstoffen aan te vullen, kun je wat bananenschillen in je tuin begraven. Ze zullen in de winter ontbinden en voedingsstoffen vrijgeven die nodig zijn voor nieuwe groei.
We hopen dat je dit artikel leuk vond.
Tot een volgende keer!
Referenties
1. Potassium for crop production. University of Minnesota