Skip to Content

Moet Je Je Kerstcactus In Het Donker Zetten?

Kerstcactussen lijken een wilde wending te hebben genomen. Iedereen is er tegenwoordig dol op! Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en ze brengen tijdens de feestdagen veel verschillende kleuren in je interieur.

Maar er is één vraag die ik vaak heb gehoord: Hoeveel licht heeft deze cactus nodig? Of beter gezegd, moet je hem in het donker zetten?

Het antwoord is…

Houden kerstcactussen van duisternis?

… ja en nee! Deze planten bloeien het beste in indirect zonlicht. Het zijn geen echte cactussen, wat betekent dat ze niet van volle zon en direct licht houden.

Maar dat betekent niet dat je ze het hele jaar door in het donker moet zetten. Houd je feestelijke cactus de hele dag door in fel indirect zonlicht en hij zal op tijd bloeien voor de feestdagen.

Het goede nieuws is dat deze planten lagere lichtniveaus kunnen verdragen, hoewel constante duisternis de bloei zal verminderen.

Het geheim van duisternis voor een bloeiende cactus

Om een kerstcactus te laten bloeien, moet je de unieke lichtvereisten begrijpen.

Hoewel hij het grootste deel van het jaar in fel, indirect licht gedijt, heeft hij een specifieke periode van duisternis nodig om goed te bloeien. In tegenstelling tot veel planten heeft de kerstcactus lange nachten nodig om zijn knoppen te maken en levendige bloemen aan te moedigen.

Dit is waar duisternis een vitale rol speelt. Ongeveer 12-14 uur van ononderbroken duisternis gedurende ongeveer 3 weken is ideaal voor het activeren van de bloei. Dus hoewel hij niet het hele jaar door van het donker houdt, heeft hij het wel nodig om te bloeien!

Door je plant gedurende een langere periode op een locatie met weinig licht te zetten (zoals een kamer zonder kunstlicht ‘s avonds), kun je de natuurlijke bloeicyclus simuleren, die meestal wordt veroorzaakt door de langere nachten in de late herfst en winter.

Maar hoe zit het met daglicht?

Ga je kerstcactus nog niet in de kast zetten! Hoewel hij van de duisternis houdt om te bloeien, heeft hij overdag nog steeds licht nodig.

De plant gedijt het beste bij fel, indirect licht. Dus als je erover denkt om hem in een donkere hoek van het huis te zetten om bloemen te forceren, dan gaat dat op de lange termijn niet werken.

Zorg ervoor dat je je plant overdag op een goed verlichte plek zet en laat hem ‘s nachts in het donker rusten. Een vensterbank met transparante gordijnen is een perfecte plek!

Vermijd direct zonlicht

Je vraagt je misschien af, “Hoe zit het met vol zonlicht?”.

De volle zon kan je kerstcactus zelfs schaden. Deze planten komen oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Brazilië, waar ze onder het bladerdak van bomen groeien en alleen gefilterd zonlicht ontvangen.

Als je je cactus aan direct zonlicht blootstelt, dan kunnen zijn delicate bladeren verschroeien. Je zult verbrande plekken opmerken, of erger nog, de bladeren kunnen slap worden en verschrompelen.

De temperatuur is ook belangrijk

Afgezien van het licht, speelt de temperatuur een belangrijke rol bij hoe goed je kerstcactus bloeit.

Hoewel hij niet zo kieskeurig is als sommige planten, is het belangrijk om hem op een plek te zetten die niet tussen uitersten schommelt.

Kerstcactussen geven de voorkeur aan koelere temperaturen, vooral ‘s nachts, om de bloei te activeren. Streef naar een temperatuurbereik van 15-21° C gedurende de dag en ‘s nachts iets koeler.

Plotselinge temperatuurveranderingen kunnen de plant schokken en ervoor zorgen dat hij zijn knoppen laat vallen, dus probeer hem in een kamer met een constante temperatuur te zetten.

Plaats hem niet in de buurt van tocht, verwarmingsopeningen of airconditioners, wat dat kan allemaal tot temperatuurschommelingen leiden.

Hoeveel duisternis is te veel?

Nu we hebben besproken hoe belangrijk duisternis is, vraag je je misschien af, hoeveel duisternis is te veel?

Als je je cactus te lang in het donker laat staan of overdag in een kamer met onvoldoende licht, dan kan dit de plant verzwakken. Vergeet niet dat, hoewel de duisternis belangrijk is om de bloei te activeren, de plant nog steeds licht nodig heeft om gezond te blijven.

Als je plant moeite heeft om te bloeien, zelfs na 12-14 uur duisternis, dan kan dit een teken zijn dat hij overdag niet genoeg licht krijgt.

Laat hem ook niet het hele jaar in totale duisternis staan. Geef hem wat pauzetijd uit de donkere periode nadat het bloeiseizoen voorbij is.

Zodra de bloemen eraf vallen, laat je hem weer van normale lichtomstandigheden genieten, totdat het tijd is om je voor te bereiden op de bloei van het volgende jaar.

De juiste locatie voor je kerstcactus

De ideale locatie voor je kerstcactus is er een waar hij de hele dag door veel indirect zonlicht kan krijgen en volledige duisternis tijdens de rustperiode.

Een vensterbank op het oosten of westen is perfect – deze plekken krijgen het grootste deel van de dag fel, maar indirect zonlicht en je kunt de cactus gemakkelijk op een tafel of plank plaatsen om hem ‘s nachts de duisternis te geven die hij nodig heeft.

Als je kunstlicht in de kamer hebt, probeer het dan ‘s avonds uit te schakelen, vooral als de kamer dicht bij de plek is waar de cactus is geplaatst. Zelfs een kleine hoeveelheid licht tijdens de donkere periode kan de bloeicyclus verstoren.

Een eenvoudig verduisteringsgordijn of het houden van de plant in een volledig donkere kamer kan helpen om tijdens de bloeifase de nodige duisternis te bereiken.

Licht en vochtigheid mogen niet over het hoofd worden gezien

Het is ook belangrijk om op te merken dat kerstcactussen van vocht houden. Omdat ze inheems zijn in het Braziliaanse regenwoud, gedijen ze in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid.

Tijdens de wintermaanden, wanneer huizen droger zijn door de verwarming, is het essentieel om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Overweeg om je cactus op een dienblad met kiezels en water te plaatsen of gebruik een luchtbevochtiger om de lucht vochtig te houden. Dit zal je kerstcactus helpen om zich meer thuis te voelen en stress te verminderen, wat tot een betere gezondheid en een levendigere bloei leidt.

Veelgemaakte fouten die mensen maken met licht en kerstcactussen

Als het om het kweken van een gezonde kerstcactus gaat, dan is het gemakkelijk om een aantal veelgemaakte fouten te maken. Hier zijn een paar lichtgerelateerde fouten om te voorkomen:

Te veel licht – sommige mensen plaatsen hun kerstcactus in direct zonlicht, omdat ze denken dat hij dan zal gedijen. Zoals eerder vermeld, kan te veel direct zonlicht de bladeren verbranden. Zorg voor fel, maar indirect licht voor een optimale gezondheid.

Niet genoeg duisternis – als je wilt dat je kerstcactus bloeit, dan heeft hij die lange, donkere nachten nodig om zijn groeicyclus te stimuleren. Vergeet niet om je plant tijdens het bloeiseizoen de kans te geven om in het donker uit te rusten.

Lichtverstoringen – als je lampen in de kamer laat branden, zelfs als het maar een paar uur ‘s avonds is, dan kan dit de bloeicyclus van de plant verstoren. Zorg ervoor dat je de lampen ‘s avonds tijdens de cruciale bloeiperiode uit laat.

Wanneer bloeien kerstcactussen?

Zoals de naam al doet vermoeden, produceren kerstcactussen bloesems rond Kerstmis. Natuurlijk is hun hele bloeiseizoen veel langer dan een paar dagen.

Kerstcactussen beginnen in november te bloeien en eindigen hun bloeicyclus rond januari.

Het kan tot 12 weken duren voordat de toppen zich tot echte bloemen ontwikkelen, dus zorg ervoor dat je de rust- en donkerperiode dienovereenkomstig timet.

Wat gebeurt er als je kerstcactus niet bloeit?

Als je kerstcactus ondanks de juiste donkere periode niet bloeit, dan kunnen er andere factoren in het spel zijn.

Zorg ervoor dat je plant overdag voldoende indirect zonlicht krijgt en de juiste temperatuur.

Zorg er ook voor dat je niet te veel water geeft. Een te natte plant kan last hebben van wortelrot, wat de groei belemmert en bloei voorkomt.

Het eenmaal per maand bemesten met een uitgebalanceerde meststof tijdens het groeiseizoen kan ook een gezonde groei bevorderen.

Soms moeten oudere planten worden verpot. Een te kleine pot kan de wortelgroei en bloei beperken.

Als je merkt dat je cactus niet zoveel bloeit als in voorgaande jaren, dan kan verpotten hem de boost geven die hij nodig heeft.