
De zomer staat voor de deur en niets schreeuwt ‘zomertijd’ als een frisse, sappige aardbei. Het is gewoon puur genot om op een warme zomerdag in een zelfgekweekte aardbei te bijten en van de zoete smaak te genieten.
Gelukkig hoef je geen tuinexpert te zijn om je eigen heerlijke aardbeien te kweken. Of je nu hectare grond hebt of gewoon een balkon om mee te werken, aardbeien zijn een gemakkelijk en lonend gewas om te kweken.
Dus als je van een grote oogst van deze prachtige bessen wilt genieten, dan hebben we enkele handige tips en trucs om te proberen. Blijf lezen om te ontdekken hoe je de beste aardbeien kunt kweken die je ooit in je leven hebt gehad!
8 geheimen om de beste aardbeien te kweken
1. Houd het bed mooi en schoon

Nee, ik heb het niet over je bed (hoewel je dat ook mooi en schoon moet houden!), ik heb het over het aardbeienbed. Aardbeien zijn laaggroeiende planten. Omdat ze dicht bij de grond groeien, worden ze aan verschillende plagen, schimmels en ziekten blootgesteld.
Je kunt vervelende onkruiden rond je planten zien groeien die hun voedingsstoffen stelen. Het is daarom van cruciaal belang om het bed mooi en schoon te houden om voldoende heerlijke bessen te krijgen.
Verwijder onkruid door het met de hand te plukken of mulch toe te voegen, wat hieronder in meer detail wordt besproken. Verwijder beestjes zoals slakken en snoei alle beschadigde bladeren weg. Je kunt ze zelfs in bakken of hangmanden laten groeien.
Vergeet niet om ze elke dag tijdens het groeiseizoen te controleren en zorgvuldig met eventuele problemen om te gaan.
2. Voeg wat mulch toe

Het toevoegen van mulch aan je planten heeft veel voordelen. Mulch kan bijvoorbeeld onkruidgroei voorkomen en helpen bij het vasthouden van vocht (die allemaal cruciaal zijn voor de groei van aardbeien). Het kan de plant bovendien ook tegen rot en ziekte beschermen.
Je kunt zien hoe belangrijk mulch is als het om deze laaggroeiende planten gaat. Wanneer je je bessen mulcht, houd je onkruid weg, houd je de aardbeien schoon terwijl ze groeien, bescherm je ze tegen ziekten en sluit je het vocht in dat ze nodig hebben.
Als je geen mulch toevoegt, dan worden je aardbeien elke keer dat het regent vies. Met elke spat modder zullen er duizenden microben over je bessen kruipen – geloof me, dat zou de laatste druppel voor je gewas zijn!
3. Knijp in die uitlopers

Zodra de aardbeien zijn gevestigd, beginnen ze uitlopers te produceren. Deze uitlopers hebben maar één doel – en dat is verspreiden en reproduceren. De hoofdplant kan talloze uitlopers uitsturen om zich te vermenigvuldigen.
Deze uitlopers hebben nog steeds energie en voedingsstoffen nodig om te groeien. Ze zullen uiteindelijk de voedingsstoffen stelen die je plant nodig heeft om de beste bessen te produceren. Dit is de reden waarom je de plant tijdens het groeiseizoen dagelijks moet controleren en de uitlopers moet snoeien.
Je kunt wat laten staan als je meer planten wilt laten groeien, hoewel ik niet zou aanraden om meer dan drie uitlopers te laten groeien.
Zodra de secundaire plant wortel heeft geschoten en zich onafhankelijk in de grond ontwikkelt, kun je de uitloper afsnijden om ruimte te bieden tussen de ouderplant en de nakomelingen. Snijd ook alle uitlopers af die uit de secundaire plant komen.
4. Geef aardbeien wat stikstof

Volgens de Universiteit van Minnesota is stikstof de meest cruciale voedingsstof die voor de groei van aardbeien nodig is. Andere voedingsstoffen, zoals fosfor en kalium zijn ook belangrijk, maar stikstof is de belangrijkste voedingsstof die voor de productie van aardbeien nodig is.
Je kunt niet zomaar wanneer je maar wilt stikstof strooien. Als je op het verkeerde moment stikstof toevoegt, dan verhoog je de productie van bladeren en uitlopers in plaats van de bessen.
De beste tijd om stikstofrijke meststof toe te voegen zou in het begin van het groeiseizoen in de lente zijn, en ook na de oogst in de herfst.
Kies je meststof verstandig. Als je natuurlijke meststoffen wilt gebruiken, kies dan voor bloedemulsie, compost, mest of visemulsie. Pas op met dierlijke mest, want deze kan de wortels van de plant verbranden.
Ik zou je aanraden om een meststof te gebruiken die alleen stikstof bevat (zoals ureum 46-0-0), hoewel je een uitgebalanceerde meststof kunt gebruiken die gelijke delen stikstof, kalium en fosfor bevat.
5. Snoeien is cruciaal

Zodra je aardbeienplanten klaar zijn met produceren voor het seizoen, hebben ze een knipbeurt nodig. De beste tijd om aardbeienplanten te snoeien is in de late zomer. Dit is ook het moment dat je ze die stikstofboost moet geven.
Je kunt dit zelfs met je grasmaaier doen als je je planten direct in de grond laat groeien. Zo niet, snoei ze dan handmatig terug tot een hoogte van ongeveer 5 – 8 cm boven de grond. Zorg ervoor dat je geïnfecteerd snoeisel weggooit en gezond snoeisel composteert.
6. Geef voorzichtig water

Het vinden van het perfecte bewateringsschema voor je aardbeien is erg belangrijk. Over het algemeen hebben ze ongeveer 2 tot 4 centimeter regen per week nodig. Dit is niet van toepassing tijdens droogteperiodes.
Dit is de reden waarom je de grond constant vochtig moet houden, maar nooit vol water. Ik geef mijn aardbeien altijd ‘s ochtends vroeg water, zodat de plant overdag kan drogen. De bladeren ‘s nachts nat laten kan tot schimmelziekten leiden.
Gebruik een druppelslang of druppelirrigatie om te voorkomen dat de bladeren nat worden, omdat dit ook schimmelinfecties kan veroorzaken. Controleer altijd de grond voordat je water geeft – als het vochtig aanvoelt, stel het water geven dan uit tot de volgende dag.
Als je de plant meer water geeft dan hij nodig heeft, dan kan het zijn dat je hem te veel water geeft. Te veel water geeft veel verschillende problemen, zoals wortelrot, een schimmelziekte die je aardbeien zwart kan maken.
7. Vind de perfecte locatie

Het kiezen van de juiste locatie voor je aardbeien is cruciaal voor hun groei en productiviteit. Aardbeienplanten hebben veel licht nodig om bessen te produceren. Een plek met elke dag minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht is ideaal.
Aardbeien groeien het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond met een pH tussen de 5,5 en 6,5. Planten mogen niet in dichte kleigronden worden gekweekt, omdat ze nat kunnen worden en slecht kunnen worden gedraineerd.
Een goede luchtcirculatie rond je aardbeienplanten is ook belangrijk, omdat het kan helpen om de groei van schimmels en andere ziekten te voorkomen.
In koudere regio’s kun je overwegen om ze te planten waar er enige bescherming tegen late voorjaarsvorst is, zoals naast een muur op het zuiden of in een verhoogd bed.
8. Nieuw is altijd beter

Naarmate de plant ouder wordt, zal hij stoppen met het produceren van zoveel bessen als vroeger. Dit is de reden waarom aardbeiplanten om de vier jaar moeten worden vervangen, dat wil zeggen, als je bessen wilt blijven eten.
Dit wordt gedaan door een paar planten nieuwe planten van hun uitlopers te laten produceren in plaats van een hele partij planten in één keer te vervangen. Je kunt beginnen met het verwijderen en vervangen van ongeveer een derde van je planten in het tweede jaar en het proces in de volgende jaren voortzetten.
Als je dit proces volgt, dan kun je elk jaar de oudste planten vervangen en je aardbeienbed gezond en productief houden.
We hopen dat je dit artikel nuttig vond.
Tot een volgende keer!