
Stikstof is een van de voedingsstoffen die het meest uit de bodem wordt gehaald, daarom willen tuinders weten hoe ze het weer kunnen toevoegen.
Niet elke oplossing die je op internet vindt, is echter nuttig, wat ik heb ontdekt door ze te doorzoeken.
In dit artikel zal ik enkele nuttige manieren introduceren om stikstof aan je grond toe te voegen en drie veelvoorkomende mythen te ontkrachten die jou en je grond des te beter zullen maken.
Laten we beginnen!
8 manieren om stikstof aan je grond toe te voegen
Hier vind je acht veelvoorkomende manieren om stikstof aan je grond toe te voegen, van de meest voor de hand liggende (met behulp van meststoffen) tot meer obscure, zoals het planten van bepaalde planten.
Laten we deze tips eens bekijken!
1. In de winkel gekochte stikstofmeststoffen toepassen
Een van de gemakkelijkste en zekerste manieren om meer stikstof aan je grond toe te voegen, is door stikstofrijke meststoffen uit de winkel toe te passen.
Zoek kunstmest die bij de behoeften van je plant past. Vloeibare meststoffen worden meestal voor potplanten aanbevolen, terwijl korrels meer geschikt zijn voor variëteiten die in de grond gaan.
Vloeibare varianten zijn over het algemeen meststoffen met snelle afgifte, terwijl korrels en kegels voedingsstoffen langzamer afgeven. De eerste moet daarom vaak opnieuw worden aangebracht, terwijl meststoffen met langzame afgifte slechts een of twee keer per jaar hoeven te worden gebruikt.
Maar voordat je iets doet, zorg er dan voor dat je je grond test om te zien of je planten echt stikstof nodig hebben. Als je te veel van deze voedingsstof toevoegt, dan zul je veel vegetatieve groei zien en niet veel bloemen. Of je kunt de wortels van je planten verbranden.
En het beste is dat je niet voor synthetische meststoffen hoeft te gaan. Er zijn organische varianten zoals bloedmeel, bat guano, vismeel, hoorn- en hoefmeel, enz. die rijk zijn aan stikstof.
Synthetische meststoffen kunnen bovendien de algehele gezondheid van de bodem schaden. Ze leiden tot een teveel aan ammoniumstikstof, waardoor het substraat zuurder wordt en de bacteriële gemeenschap verandert. Ze verhogen ook de hoeveelheid beschikbaar fosfor, wat de schimmeldiversiteit vermindert. (1)
Een gebrek aan deze micro-organismen kan het algehele ecosysteem en de vruchtbaarheid en gezondheid van de bodem op de lange termijn schaden.
2. Dierlijke mest gebruiken
Verschillende soorten dierlijke mest bevatten verschillende NPK-waarden. Maar één ding is zeker, ze bevatten allemaal behoorlijke hoeveelheden stikstof die als een uitstekende boost voor je gewassen kunnen dienen.
Je moet echter geen verse dierlijke mest gebruiken, omdat deze te veel stikstof kan bevatten en de wortels van je planten kan verbranden. Laat het in plaats daarvan op een stapel verouderen, draai het van tijd tot tijd om of leg het een jaar voordat je daar iets plant op een hoop in je tuinbed.
En als je kippen of konijnen hebt, die niet echt genoeg afval voor je hele tuin produceren, dan kun je het altijd als een extra bron van stikstof aan je composthoop toevoegen.
Het zal voldoende in je compost verouderen en ontbinden en het een voedzaam materiaal voor je hele tuin maken.
3. Biologisch afbreekbaar huishoudelijk afval composteren
Het recyclen van voedselresten is veel beter dan het weggooien, omdat je de hoeveelheid afval die je naar de stortplaats stuurt vermindert, waardoor je uiteindelijk de uitstoot van broeikasgassen vermindert.
Maar er is nog een reden waarom deze praktijk beter voor je is – het bespaart je geld.
Hoe? Je gebruikt het om je eigen compost te maken om je planten te voeden en kunt vergeten om ooit nog meststoffen te kopen.
Onderzoek toonde aan dat van al het afbreekbare huishoudelijke afval in China 84-86% van de stikstof van voedselresten afkomstig is. Daarom kunnen deze afvalproducten een bron van biomassastikstof zijn die wordt gebruikt om de bodemvruchtbaarheid en -structuur te verbeteren. (3)
Maar niet al het afbreekbare afval is geschikt composteermateriaal. Je moet uit de buurt van vlees blijven, omdat het ongewenste wilde dieren kan aantrekken die een puinhoop in je composthoop en een permanente habitat in je tuin zullen maken.
Voeg ook geen menselijke en huisdierenpoep toe aan je compost, omdat ze vol met bacteriën, zoals E. coli en salmonella zitten, die je planten kunnen besmetten.
Ten slotte hebben aluminium blikjes, glazen en plastic flessen niets in je composthoop te zoeken, maar dat wist je vast al.
En om het nog erger te maken, zelfs als het je lukt om aluminium en plastic te ontbinden, dan zullen ze je grond beschadigen, dus het is het beste om ze in een prullenbak te gooien.
4. Mulchen en composteren met gemaaid gras

Gemaaid gras is een grote bron van stikstof. Ze hebben een NPK van 4:2:1, maar ze doen meer dan alleen de planten voeden. Ze zijn een uitstekende voedselbron voor bodemmicroben die het organische materiaal ontbinden en het substraat nog meer verrijken. (4)
En het beste aan gemaaid gras is dat er verschillende manieren zijn om ze te gebruiken, zoals mulchen en composteren.
De gemakkelijkste is om je planten er gewoon mee te mulchen. Naarmate ze in de loop van de tijd afbreken, zullen ze de grond met voedingsstoffen verrijken.
Je kunt het gemaaide gras ook op je composthoop gooien, waar ze zullen ontbinden en meer stikstof aan je compost toevoegen. Je kunt de compost later als mulch gebruiken, in de grond opnemen of er je potgrondmengsels mee maken.
Opmerking: gemaaid gras zou niet het enige ingrediënt in je compost moeten zijn, anders kom je niet ver. Voeg wat koolstofmaterialen (karton, gedroogde bladeren, takjes, enz.), etensresten en ander biologisch afbreekbaar tuinafval toe.
5. Koffiedik gebruiken
Het gebruik van koffiedik voor planten is een geweldige manier om op een natuurlijke manier meer stikstof in je grond te brengen. De NPK is ongeveer 2,1:0,3:0,3, dus het bevat een behoorlijke hoeveelheid van deze voedingsstof.
Je kunt het gebruikte koffiedik over de grond strooien en water geven om het voedingsstoffen te laten vrijgeven, of ze aan je compost toevoegen voor een extra stikstofboost.
Of je kunt ze in een thee mengen door een theelepel gebruikt koffiedik in een liter water op te lossen. Roer het een paar dagen regelmatig door en zeef het dan totdat je een waterig mengsel overhoudt.
Geef je planten er water mee, begin klein om te zien hoe ze reageren en verhoog de hoeveelheid geleidelijk.
Weet gewoon dat koffiedik enigszins zuur is en de pH-waarde van de grond enigszins kan veranderen, dus het is het beste om het voor zuurminnende planten te gebruiken, zoals hortensia’s, azalea’s, monstera’s, philodendrons, Afrikaanse viooltjes, enz.
Een ander ding waar je rekening mee moet houden, is dat cafeïne in koffiedik de kieming van zaden en de groei van planten als je het in grotere hoeveelheden gebruikt negatief kan beïnvloeden. (5) Daarom zou ik ze niet in zaadmixen gebruiken.
En natuurlijk is koffiedik niet geschikt voor ernstige stikstoftekorten. Ze kunnen slechts een kleine hoeveelheid van deze voedingsstof toevoegen om de groei van je plant te stimuleren, en je moet ze alleen als supplement gebruiken, niet als hoofdmeststof.
6. Visresten toevoegen

Gemalen vis is een andere geweldige manier om meer stikstof aan je grond toe te voegen. Je kunt natuurlijk niet zomaar visresten op je composthoop gooien, omdat het zal rotten, vieze geuren zal uitstoten en allerlei soorten beestjes zal aantrekken.
In plaats daarvan kun je ze met een staafmixer, handmolen of een ander gereedschap in je keuken malen.
Zodra je de gewenste consistentie hebt bereikt, kun je de gemalen vis in de grond begraven waar je de meeste stikstof nodig hebt. Zorg ervoor dat je ze minstens 30 cm diep begraaft, omdat ze een vieze geur afgeven die allerlei ongewenste wilde dieren kan aantrekken.
Visproducten hebben meestal een NPK van ongeveer 4:1:1, wat betekent dat ze ongelooflijk rijk aan stikstof zijn en je planten precies geven wat ze nodig hebben.
Je kunt ook visresten gebruiken om je eigen visemulsie te maken. Meng in een container van 18 liter of een emmer gelijke delen zaagsel en visresten tot halverwege de emmer. Voeg een kopje melasse toe, bedek het allemaal met water en roer het goed tot het is gemengd.
Bedek de container met een deksel met gaten erin om luchtcirculatie mogelijk te maken en roer de oplossing de komende 2 weken dagelijks. Zeef het mengsel, verdun een eetlepel in een liter water en irrigeer je planten ermee.
7. Water geven aan planten met aquariumwater
Het gebruik van aquariumwater om je planten te irrigeren is op veel manieren nuttig, zolang het aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Volgens de Quora-gebruiker Adrià Cereto i Massagué moet aquariumwater zoet water zijn, niet te hard en wat stikstof bevatten.
De eerste twee voorwaarden zijn niet zo moeilijk te vervullen en ze maken aquariumwater meteen een betere keuze dan gewoon water.
Maar het wordt iets moeilijker als het om mineralen gaat. Het meeste aquariumwater bevat stikstof (daarom veranderen we het) – een voedingsstof die uitstekend is voor je planten.
Als je echter veel planten en slechts een paar dieren in je aquarium hebt, dan zouden de planten bijna alle stikstof uitputten.
En toch, als je de hoeveelheid planten in je aquarium vermindert, dan krijg je een gratis stikstofrijke meststof die perfect is voor je tuin.
Weet gewoon dat aquariumwater geen all-time oplossing is voor een stikstoftekort. Als je grond vrij arm is aan deze voedingsstof en je planten er veel van nodig hebben, dan moet je dit ingrediënt met een andere organische meststof aanvullen.
8. Peulvruchten planten en gewassen bedekken

Peulvruchten en dekgewassen staan bekend om hun vermogen om stikstof te fixeren – zet de stikstof uit de lucht om in een vorm die planten dankzij bepaalde bacteriën rond hun wortels kunnen gebruiken.
In een natuurlijk ecosysteem kunnen peulvruchten ongeveer 11-34 kilo stikstof per hectare per jaar vastzetten, maar dat aantal kan in teeltsystemen tot een paar honderd kilo oplopen. (6)
Peulvruchten zoals bonen en erwten en al hun variëteiten kunnen echter veel van de zuurstof die ze produceren gebruiken.
Als je bijvoorbeeld veldbonen kweekt, dan moet je ze snoeien voordat ze bloeien en fruit produceren, zodat ze de stikstof niet gebruiken, maar het in plaats daarvan voor je andere groenten achterlaten.
Er zijn ook dekgewassen die als bestuivers kunnen dienen en schoonheid en leven in je tuin kunnen brengen. Ze fixeren stikstof en zorgen ervoor dat al je fruit en groenten worden bestoven, waardoor je opbrengst op meer dan één manier toeneemt.
En het beste aan deze planten is dat je ze als groene mest kunt gebruiken. Beëindig de dekgewassen nadat ze bloeien (bonen en erwten een beetje eerder) en mulch je tuin ermee, begraaf ze in de grond of gooi ze op je composthoop.
3 mythen over stikstof toevoegingen
Er zijn een paar tuinmythen over het toevoegen van stikstof die beweren geweldig te werken, maar er verre van zijn.
Deze methoden zijn ofwel veel te duur om praktisch te zijn, vereisen te veel van je tijd en toewijding, of verminderen de hoeveelheid stikstof in je grond.
Laten we eens kijken wat ze zijn!
1. Het toevoegen van melk helpt bij een stikstoftekort
Je planten met melk water geven is een andere tuinmythe die zo snel mogelijk moet worden doorbroken. De claim is dat melk calcium en stikstof bevat die je planten kunnen voeden.
Melk bevat echter slechts ongeveer 0,5% stikstof (op zijn best), wat lang niet genoeg is om je planten met een tekort aan deze voedingsstof te voeden.
Als je grotere hoeveelheden melk gebruikt, dan kun je je planten natuurlijk helpen. Maar het kost ongeveer € 315 om ongeveer 1 kilo stikstof uit melk te halen, terwijl je dezelfde hoeveelheid stikstofmeststof kunt krijgen voor € 10 – € 18. (7)
Naast het niet efficiënt helpen van je planten, zal melk een vieze geur afgeven als het ontbindt, hetzelfde geldt voor vis, vlees en andere zuivelproducten.
Natuurlijk kun je visresten begraven om bijvoorbeeld als een uitstekende stikstofboost te dienen, maar met melk giet je het gewoon op de grond in plaats van het te begraven. De slechte geur kan dan knaagdieren en andere wilde dieren aantrekken die je planten kunnen verwoesten.
2. Het gebruik van eierschalen voegt stikstof toe aan de bodem

Er zijn tal van toepassingen voor je tuin, boerderij en huishouden in het algemeen. Geen van hen zegt echter dat het een goede methode is om het stikstofgehalte in je grond te verhogen.
Dat komt omdat eierschalen meestal uit calcium bestaan en slechts ongeveer 0,4% stikstof bevatten.
Een studie wees uit dat het elke 3 dagen aanbrengen van 90-105 g organische meststof uit de eierschaal de vegetatieve en wortelgroei van cayennepepers helpt. (8)
Dit is echter gewoon niet duurzaam, omdat je elke 3 dagen minstens 15 eierschalen per plant zou moeten toevoegen om wat resultaten te zien.
En dat is slechts één studie alleen voor cayennepepers. Sommige groenten konden niet zoveel calcium in de grond aan, waardoor deze oplossing een tuinmythe is of op zijn minst een moeilijk te verkrijgen waarheid.
(Je bent veel beter af met compost, dierlijke mest of een in de winkel gekochte meststof die stikstof bevat.)
3. No-Till landbouw verhoogt het stikstofgehalte in de bodem
Een andere veel voorkomende misvatting is dat no-till landbouw de stikstofniveaus in de grond kan verhogen, maar het feit is dat het het tegenovergestelde doet.
Het resulteert in langzame mineralisatie en bacteriële activiteit, waardoor de stikstof wordt geïmmobiliseerd en het voor planten moeilijk wordt om het te gebruiken.
Bovendien zijn no-till substraten meestal koeler en vochtiger, waardoor de microbiële activiteit en de beschikbaarheid van stikstof worden verminderd.
Bovendien zit er in no-tillage systemen een hogere hoeveelheid anaërobe bacteriën, omdat er meer vocht en minder zuurstof is. Deze bacteriën denitrificeren stikstof – zetten het om in gas dat gemakkelijk in lucht verdampt.
Een manier om een stikstoftekort in no-till bodems te bestrijden, is het aanbrengen van ureum bij kouder weer wanneer er minder kans is op vervluchtiging – ammoniumionen veranderen in ammoniakgas en ontsnappen in de atmosfeer.
Breng in het voorjaar, bij voorkeur voordat het regent, ureum aan en geef de grond direct daarna water. Volatilisatie vindt meestal plaats in warmere en drogere omstandigheden, dus het aanbrengen van ureum in de regenachtige lente zou je grond in stikstof moeten verrijken. (9)
Referenties:
1. Bai, Y-C., et al. (2020). Soil Chemical and Microbiological Properties Are Changed by Long-Term Chemical Fertilizers That Limit Ecosystem Functioning. Microorganisms.
2. FAI (2012) Biofertilizer statistics. The Fertilizer Association of India, New Delhi.
3. Wang, L. et. al. (2022). Exploring the Nitrogen Reservoir of Biodegradable Household Garbage and Its Potential in Replacing Synthetic Nitrogen Fertilizers in China. PeerJ.
4. Starbuck, C. J. (2022). Grass Clippings, Compost and Mulch: Questions and Answers. MU Extension.
5. Pokorny, K. (2023). Used Appropriately, Coffee Grounds Improve Soil and Kill Slugs. OSU Newsroom.
6. Lindemann, W. C. & Glover, C. R. (2015). Nitrogen Fixation by Legumes. NMSU: College of Agricultural, Consumer, and Environmental Sciences.
7. Pavlis, R. (2014). Milk as Fertilizer. Garden Myths.
8. Anugrah, R. D., Rafvenia, Meitiyani, & Safahi, L. (2020). The Effect of Eggshell Organic Fertilizer on Vegetative Growth of Cayenne Pepper (Capsicum frutescens L). IOP Conference Series: Earth and Environmental Science.
9. Stecker, J. A. (1993). Nitrogen Management for No-Tillage Systems in Missouri. MU Extension.