Skip to Content

7 Taaie Winterplanten Die Je Dit Seizoen In Je Tuin Nodig Hebt

De meeste mensen denken dat zodra het koud wordt het tijd is om het tuinieren in de wacht te zetten, maar wat als ik je zou vertellen dat er specifieke plantensoorten zijn die zelfs bij vriestemperaturen kunnen groeien?

Ja, ik heb het over geweldige winterplanten! Deze winterharde variëteiten voegen niet alleen een speciaal tintje aan je tuin toe (stel je bloemen voor die door de sneeuw gluren) – ze brengen je in de koudste maanden ook verse, smakelijke groenten.

Dus, als je je tuin in leven wilt houden en de hele winter van verse producten wilt genieten, dan zijn hier de planten om te kweken (als zij de kou aankunnen, dan kunnen wij dat ook!).

7 taaie winterplanten voor in je tuin

1. Bladgewas kan kou aan

Bladgewas in de winter? Ja, graag!

Deze bladgroenten behoren tot de planten die in de winter kunnen worden gekweekt, hoewel ze niet tegen vrieskou kunnen – dus wacht niet op de vorstdatum om ze te laten groeien.

Als je besluit om ze te kweken, zoek dan gewoon een gezellige plek in je kas of stop ze in een afgeschermde bak; op die manier krijgen ze hun koude sensatie zonder aan de zwaarste kou te worden blootgesteld!

2. Boerenkool is een echte winterkampioen

Boerenkool staat om een paar goede redenen bovenaan de lijst met wintergroenten!

Het ontkiemt snel, gaat eeuwen mee en kan vorst als een echte kampioen aan. Wanneer andere planten zich aan de winter overgeven, blijft boerenkool doorgaanmisschien iets langzamer, maar je zult nog steeds die boerenkoolbladeren hebben om van te genieten, terwijl al het andere voor het seizoen is ingepakt.

Als je in een mildere omgeving woont, dan kan boerenkool zelfs door een paar keer vorst buiten blijven gedijen. Het is sterk en als het vriest, zal het gewoon blijven groeien zodra het mooi weer wordt.

In het voorjaar gaat boerenkool weer aan de slag en krijg je zelfs heerlijke boerenkoolbloemen die je tuin er mooi uit laten zien!

3. Wortelgroenten zullen de koude grond niet erg vinden

Hoewel we ze niet echt kunnen zien, zijn wortelgroenten zoals wortelen en bieten ook taai en kunnen ze het hele winterseizoen in je tuin groeien.

Zodra het echt koud wordt, stoppen ze met groeien, maar de wortels blijven vers en klaar om te oogsten wanneer je ze nodig hebt!

Het groen kan vervagen, maar wat zich onder de grond bevindt, is eigenlijk veilig totdat je klaar bent om ze omhoog te trekken.

Gooi gewoon wat mulch over het plantenbed of gebruik hoezen om je groenten te beschermen. En vergeet niet om ze voor de lente te pakken, anders beginnen ze weer te ontkiemen!

4. Bosui kan de hele winter lang smaak aan gerechten geven

Wat is een tuin zonder een soort ui die achterin groeit?

En als het om bosuien gaat, zijn dit snelle groeiers die in elk tuinbed of plantenbak passen en de hele winter door smaak brengen in gerechten (jammie, jammie, jammie!).

Plant ze aan het einde van de zomer of het begin van de herfst, zodat ze genoeg tijd hebben om groene stengels te laten ontkiemen. In de winter draait het allemaal om het in leven houden van die stengels.

Bedek ze gewoon met een zwevende afdekking of een hoes om ze warm te houden tijdens de zwaarste temperaturen. Als je dan de smaak te pakken hebt voor iets pittigs, knip je gewoon een paar stengels en kun je ervan genieten!

5. Peterselie is een stevig kruid dat je het hele jaar door kunt kweken

Het is waar dat de meeste kruiden de kou van de winter niet aankunnen, maar peterselie is een winterharde uitzondering die je het hele jaar door kunt kweken!

In de koude maanden vertraagt het, maar kun je nog steeds van een paar takjes genieten (vooral met een hoes voor wat extra warmte).

Ik vind het heerlijk om verse peterselie aan wintergerechten toe te voegen en zodra het voorjaar aanbreekt, maakt mijn peterselie altijd een grote comeback voordat ze uiteindelijk gaat ontkiemen. Met een seizoen dat zo lang duurt, verdient dit kruid zeker zijn plek in de tuin!

6. Snijbiet heeft wat dekking nodig om in vrieskou te groeien

Snijbiet is een perfecte keuze voor een wintertuin!

Als je je planten in de lente of zomer laat starten, dan kun je tot ver in de koudere maanden blijven oogsten. Hoewel het niet zo vorstbestendig is als boerenkool, kan snijbiet nog steeds een beetje kou verdragen (zelfs af en toe een lichte vrieskou).

Als de temperaturen erg laag zijn, kunnen de bladeren donkerder worden of verwelken, maar een zwevende afdekking kan helpen om de oogst te verlengen.

Bedek ze dus en houd je groente zo lang mogelijk in stand!

7. Aziatische bladgroenten kunnen ook met de kou omgaan

Als je van Aziatisch eten houdt, dan wil je zeker proberen om er een paar in je eigen tuin te kweken!

Aziatische bladgroenten groeien snel en ze kunnen ook het koelere weer aan.

Overweeg om baby paksoi of tatsoi te planten – ze worden meestal geplukt als ze nog klein zijn, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om te groeien voordat de barre lage temperaturen eraan komen.

Ik ben er zo dol op omdat ze een smakelijke crunch aan mijn wintermaaltijden toevoegen en supergemakkelijk te kweken zijn!

Je kunt je tuiniersgeest in de winter nog steeds in leven houden – kies gewoon een paar van deze groenten en je zult zelfs in de koude maanden van een verse oogst genieten!