
Als je eenmaal aan het oogsten bent, dan is het zien van rode, sappige en rijpe tomaten het beste gevoel ooit! Maar het zien van gespleten en gebarsten tomaten is absoluut het ergste gevoel ooit!
Ik bedoel, je kunt ze nog steeds eten, maar iets aan hun uiterlijk maakt tuinders gewoon verdrietig, omdat ze het zo hard hebben geprobeerd en veel tijd hebben besteed aan het inspecteren en onderhouden van deze heerlijke groenten.
Daarom heb ik besloten om je enkele redenen te laten zien waarom je tomaten splijten en barsten, zodat je nooit meer dezelfde fouten maakt!
Laten we beginnen!
Soorten barsten

Voordat ik verder ga met de redenen, zal ik je meer over 2 soorten barsten in tomaten vertellen. De eerste is verticaal barsten en verwijst naar de splitsingen die zich van de onderkant tot de bovenkant van de tomatenvruchten uitstrekken.
Het tweede type is stervormige barsten, dat meestal op de bovenste stengels van de twee meest voorkomende variëteiten voorkomt: heirloom en vleestomaten.
De vatbaarheid van fruit voor ziekten, ongedierte en rotting is bij beide soorten barsten hoog.
Interessant is dat je in de schappen van supermarkten vaak tomaten met stervormige barsten ziet. Ze zien er ‘aantrekkelijker’ uit dan tomaten met verticale barsten. Daarom maken boeren zich niet al te veel zorgen als dit met hun fruit gebeurt.
Over het algemeen zijn tomaten, ongeacht welk type scheuren ze hebben, eetbaar. Dit verwijst echter naar die vruchten die geen tekenen van ziekte of rotting vertonen en ongediertevrij zijn.
Het grootste nadeel van gebarsten tomatenvruchten is dat ze niet lang meegaan, ongeacht hoe je ze bewaart.
Laten we eens naar de oorzaken van deze vervorming kijken!
7 redenen voor het splijten en barsten van tomaten
1. Ongelijkmatig water geven

De meest voorkomende oorzaak van scheuren in tomatenplanten is ongelijkmatig water geven. Wat betekent dit? Nou, tomaten worstelen om in te droge of te natte omstandigheden te overleven en ze kunnen niet zo goed tegen temperatuurschommelingen.
Als je tomaten gedurende een lange periode geen water hebben en er dan plotselinge regenval is of als je besluit om ze goed te laten weken, dan zullen de vruchten in shock raken. De schil van de rijpe vruchten zal hoogstwaarschijnlijk als reactie barsten.
Eén ding is zeker, je kunt het niet terugdraaien, maar wat je kunt doen is voorkomen dat dit gebeurt. Het geheim van een perfect schema voor het besproeien van tomaten ligt in het regelmatig inspecteren van de bodemvochtigheid en het consequent vochtig houden van de grond.
Steek je vinger in de grond of gebruik een vochtmeter om te bepalen of je tomaten meer water nodig hebben. Wees voorzichtig en voeg nooit water toe aan je planten als het oppervlak van de grond nog nat is.
Door meer organisch materiaal aan de grond toe te voegen of mulch aan te brengen, blijft het langer gehydrateerd.
2. Te veel water geven

Dit zijn inderdaad zeer dorstige planten, maar het is zeker mogelijk om ze te veel water te geven, vooral voor de oogst.
Je bijna rijpe vruchten zullen hoogstwaarschijnlijk splijten en je kunt nog grotere problemen veroorzaken, zoals rotten en ziekten.
Als je te veel water aan deze vruchten toevoegt, dan zwellen hun vliezen op en barsten ze als ze niet meer water kunnen vasthouden.
Controleer altijd de grond voordat je je tomaten water geeft; het is eigenlijk beter om ze vlak voor de oogst aan de drogere kant te laten. Als je de vruchten om de paar dagen plukt, voeg dan op de dag van de oogst geen water toe.
3. Gebrek aan calcium

Een tekort aan voedingsstoffen is niet ongewoon bij planten en het kan als het niet wordt behandeld ernstige problemen veroorzaken. In het geval van gespleten tomaten is calcium de meest waarschijnlijke boosdoener, dat wil zeggen het ontbreken ervan.
Het grootste probleem met een gebrek aan dit mineraal is dat het zwarte laesies in tomaten kan veroorzaken, wat het meest voorkomende teken van rot in tomatenbloesem is. (1)
Als het calciumgehalte in de grond te laag is, dan zijn je tomaten voorbestemd om te barsten, omdat dit de wateropname en de rijpingsstadia beïnvloedt.
Dit is de reden waarom je goed op moet letten bij het bemesten van tomatenplanten. Zorg ervoor dat de meststof die je kiest een adequate verhouding macronutriënten (2) en voldoende calcium en magnesium bevat.
De snelste manier om het calciumgehalte in de grond te verhogen, is door een bladspray met een calciumoplossing aan te brengen; ongeveer twee keer per week toevoegen zou voldoende moeten zijn.
Maar als je dit probleem permanent wilt oplossen, dan raad ik je ten zeerste aan om organische calciummeststoffen te gebruiken. Je kunt voor eierschalen of oesterschelpen kiezen; beide werken prima.
Voeg ze gewoon aan het plantgat van de tomaten toe en wees getuige van de magie.
4. Slechte bodemafvoer

Gewassen genieten van vrij doorlatende bodems en tomaten zijn geen uitzondering. Te compacte en zware grond houdt te veel water vast en leidt tot verschillende problemen, waaronder barsten.
Plantenwortels moeten ademen! Een slechte luchtcirculatie remt de wateropname en verhoogt aanzienlijk de vatbaarheid van planten voor ziekten.
Het grootste probleem is dat het heel moeilijk is om de drainage te verbeteren als je tomaten eenmaal volledig zijn vastgezet. Planten uit de grond halen is geen optie.
Het enige wat je op dit moment kunt doen is de grond rondom de plantbasis losmaken met een schoffel en vervolgens een laag compost aan te brengen.
Zorg er voordat je het volgende seizoen tomaten plant voor dat je de grond losmaakt en compost, goed verteerde mest of veenmos toevoegt. Nogmaals, geef je tomatenplanten geen water als het grondoppervlak al nat is.
Als je kleigrond hebt, vermijd dan het bewerken ervan, omdat dit de grond nog compacter maakt en de ophoping van water stimuleert. Het resultaat zal nog meer gebarsten fruit zijn.
5. Overrijping

Het plukken van volledig rijpe en sappige tomaten is onbetaalbaar, maar wat we vaak doen is ze te lang op de ranken laten zitten en ze overrijp laten worden. Dit verhoogt de gevoeligheid voor splijten en barsten aanzienlijk.
Hoe meer je het oogsten uitstelt, hoe gezwollener het inwendige fruit wordt. Plotselinge zware regenval of verhoogde bewateringsfrequentie kan ervoor zorgen dat deze vruchten snel barsten, waardoor er toegangspunten voor ongedierte overblijven, zoals tomatenmotten.
Je vindt het misschien niet leuk om dit te horen, maar je moet je tomaten plukken, voordat ze volledig rijp zijn. Ik bedoel, je doel is om heel fruit te eten zonder scheuren en barsten.
Ik raad ook aan om tijdens het oogstseizoen de voorspelling vaak te controleren. Als er staat dat er een mogelijkheid van hevige regen is, dan moet je alle bijna rijpe tomaten oogsten.
Leg ze gewoon op je aanrecht in de buurt van bananen en ze zullen in een kwestie van dagen rijpen.
6. Tomatensoort

Black Krim, Cherokee Purple en andere heirloomvariëteiten smaken hemels, maar er is één ding dat je over hen moet weten: ze zijn meer geneigd om te splijten en barsten!
Ze genereren grote vruchten en er kunnen zowel verticale als concentrische scheuren optreden. Dit gebeurt meestal als het weer te warm is en er te veel water in de grond zit.
Als je splijten wilt voorkomen, kies dan voor scheurbestendige tomatensoorten. Middelgrote tomaten, zoals Roma, en cherrytomaten, zoals Sun Gold, zijn de beste keuzes.
En vergeet niet, dit zijn ook de zoetste tomatenvariëteiten die er zijn!
7. Te veel zon die de vruchten bereikt

Dit zal je misschien verbazen, maar tomaten kunnen splijten als ze te veel zon krijgen. Ik weet het, ik weet het, dit zijn zonminnende planten, maar er is één ding dat je in gedachten moet houden.
Vruchten worden tegen de zon beschermd door bladeren en als je je tomaten te veel snoeit, dan zal de zon de vruchten meer bereiken dan het zou moeten. Dit zal tot zonnebrand (3) leiden, wat in verkleuring en ongelijkmatige rijping resulteert.
Helaas zijn je tomaten in dit geval gedoemd om te barsten. Je moet ze plukken voordat ze rijp zijn of ze met een schaduwdoek tegen de zon beschermen.
Zorg er bij het planten van tomaten het volgende seizoen voor dat je niet te veel blad verwijdert.
Conclusie
Nou, er zijn veel redenen waarom tomaten splitsen en barsten. Maar laat dit je niet ontmoedigen om deze heerlijke vruchten te kweken.
Volg gewoon onze richtlijnen en je krijgt de beste tomatenoogst tot nu toe en ja, de vruchten zullen vrij van barsten zijn!
Referenties
1. Little, E. L. (n.d.). Blossom-End rot and calcium Nutrition of pepper and tomato. UGA Cooperative Extension. https://extension.uga.edu/publications/detail.html?number=C938&title=blossom-end-rot-and-calcium-nutrition-of-pepper-and-tomato#:~:text=Blossom%2Dend%20rot%20occurs%20when,the%20blossom%20end%20of%20fruit.
2. Zewide, Isreal & Reta, Yonas. (2021). Review on the role of soil macronutrient (NPK) on the improvement and yield and quality of agronomic crops. Journal of Agriculture and Food Research.
3. Sunscald of Vegetables | University of Maryland Extension. (n.d.). University of Maryland Extension. https://extension.umd.edu/resource/sunscald-vegetables