
In warmere delen van de wereld worden geraniums als winterkoninkjes gekweekt. Maar als je gezegend bent met kouder weer, dan kun je het hele jaar door van deze planten genieten.
Een ding dat ik dolgraag wilde uitproberen, was het kweken van geraniums in potten om te zien of ze dit klimaat kunnen overleven. En dat hebben ze gedaan!
Met een beetje zorg en kennis kun je deze geweldige bloemen zonder problemen in potten kweken.
Hier lees je hoe!
6 tips om geraniums in potten te kweken
1. Kies een geschikte variëteit

Het eerste wat je moet doen is kiezen welke geranium je wilt kweken. Alle variëteiten groeien goed in potten, maar ze verschillen in kleur, grootte en levensduur.
Er zijn eenjarige en meerjarige soorten, met tal van cultivars ertussenin.
Zonale geraniums zijn perfect voor gematigde klimaten en ze produceren een overvloed aan bloemen. Klimopgeraniums staan bekend om hun kruipgewoonten.
En als je het beste van twee werelden wilt, dan zijn er zonale-klimop geraniumhybriden die perfect zijn voor warmere klimaten. Toch kunnen ze alleen de mildste winters aan!

Dan zijn er Franse geraniums die de voorkeur geven aan koudere omstandigheden – ook binnenshuis.
Tot slot kan ik niet anders dan geurende geraniums noemen. Het zijn eenjarigen, maar je kunt ze met de juiste zorg als zachte vaste planten kweken. Geniet van de geuren van chocolade, kaneel, citroen, munt en rozen in je huis.
Geurende geraniums zijn ook een van de minst veeleisende opties voor in potten!
Welke soort je ook kiest, weet dat er veel metgezelplanten voor geraniums zijn. Je kunt ze in dezelfde bloempot laten groeien (zolang het maar enorm is), of plaats je potgeranium in de buurt van zijn favoriete gezelschap.
2. Vind de beste bloempot

Geraniums zijn diepgewortelde planten, dus je moet een plantenbak vinden die hier plaats voor biedt. Toch hebben ze de neiging om prachtige en talrijke bloemen te produceren als ze enigszins aan de wortels gebonden zijn.
Het vinden van de juiste pot is dus een evenwichtsoefening tussen deze twee factoren. Ga voor een bloempot waar een volledig wortelsysteem in past en vervang deze niet snel door een grotere!
Wat materialen betreft, kun je voor kunststof of terracotta bloempottenkiezen. Deze bloemen groeien in beide goed. Het enige verschil is dat terracotta potten iets sneller leeglopen, dus het kan nodig zijn om je geraniums vaker te irrigeren.

Drainagegaten zijn een absolute must als het om plantenbakken gaat. Geraniums hebben een uitstekende drainage nodig. Door een slechte afwatering zal de grond verzadigd raken. In ruil daarvoor leidt dit tot langzame groei en een groeiachterstand, vergeling en zelfs wortelrot.
Als je hier in het verleden problemen mee hebt gehad, overweeg dan het type grond dat je gebruikt. Een goed doorlatende grondmix kan heel erg helpen!
3. Volg de verzorgingsgids

Of je je potgeraniums nu binnen of buiten kweekt, er zijn een paar regels die kunnen bepalen hoe goed ze groeien. Het bossige uiterlijk, talloze bloemen en een goed ontwikkeld wortelsysteem zijn allemaal afhankelijk van hoe goed je voor je planten zorgt.
De belangrijkste dingen waar je je op moet concentreren zijn het licht, water geven en voedingsstoffen, hoewel er andere dingen zijn waar je op moet letten.
Binnentemperatuur, je snoeigewoonten en vochtigheid kunnen het bloeivermogen van een geranium maken of breken!
Lichtbehoefte

Geraniums zijn lichtminnende planten die het het beste doen in de volle zon of halfschaduw (met name klimopgeraniums). Als je een gids voor blootstelling aan de zon bekijkt, dan zie je dat dit tussen de 4 en 6 uur direct zonlicht betekent.
Als je deze planten binnen kweekt, plaats ze dan bij een raam op het zuiden of westen, zodat ze zoveel mogelijk licht kunnen absorberen.
Je kunt zonlicht ook aanvullen met groeilampen (12-14 uur per dag) als je geen zonnige vensterbank beschikbaar hebt.
Water en vochtigheid

Potgeraniums hebben vaker water nodig dan als ze in de grond staan, maar dat betekent niet dat je ze elke dag moet doorweken. Wacht tot de grondmix een beetje uitdroogt voordat je ze water geeft.
Over het algemeen kun je geraniums in het voorjaar één keer per week water geven – vaker in de zomer en minder in de winter. Deze planten haten te veel water en zullen lijden als je ze te veel water geeft.
Als het om luchtvochtigheid gaat, dan is 40-70% ideaal. Een te hoge luchtvochtigheid zal tot schimmelziekten leiden, terwijl een te lage luchtvochtigheid tot verwelking zal leiden. Als de luchtvochtigheid in je huis te laag is, kun je altijd een luchtbevochtiger aanzetten; dit is de beste oplossing!
Temperatuur

Er zijn veel verschillende geraniumsoorten die in verschillende klimaten gedijen. Hybride klimop en zonale geraniums gedijen bij warmer weer, terwijl de Franse de voorkeur geven aan koudere omstandigheden.
Veel variëteiten die we in potten telen, zijn zachte vaste planten. Het handhaven van de dagtemperatuur tussen 18-21 °C en ‘s nachts boven 12 °C zou voldoende moeten zijn om hun gezondheid te behouden.
En als je wat extra hulp nodig hebt, dan kun je deze planten altijd met fleece en gewasbeschermers bedekken. Zorg ervoor dat je het ‘s ochtends verwijdert, zodat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt.
Bodem en meststof

Geraniums geven de voorkeur aan een lichte en losse potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Als je groeimedium te zwaar is, dan kun je het aanpassen met compost, puimsteen of perliet.
Je moet ook een vloeibare meststof gebruiken, zoals 5-10-5, voor je potgeraniums. Verdun het tot ten minste de helft van de sterkte en breng het één keer per maand aan.
Veel telers willen weten of ze koffiedik moeten gebruiken voor geraniums. Ik zou het niet doen! Koffieprut kan de pH-waarde van het groeimedium een beetje verlagen, maar niet zozeer dat ze je planten schaden.
Het grotere probleem is dat ze veel stikstof bevatten en de bladgroei ten koste van bloemen kunnen stimuleren.
Snoeien

Snoeien is een ander essentieel onderdeel van geraniumverzorging. Het goede nieuws is dat je niet te veel hoeft te doen!
Knip de uitgebloeide bloemen af, zodat er nieuwe in hun plaats kunnen groeien. Snoei oud, verkleurd en ziek blad weg.
Je kunt je geraniums ook in de herfst een beetje snoeien – nadat ze klaar zijn met bloeien. Knijp in hun nieuwe groei om volheid te bevorderen, en dat is het!
Verpotten

Geraniums bloeien het beste als ze een beetje aan de pot gebonden zijn. Dat betekent dat je ze niet vaker dan eens in de paar jaar hoeft te verpotten.
Vervang de oude grond door een verse mix en breng de eerste paar maanden geen kunstmest aan als je een in de winkel gekochte potgrond gebruikt. Ze bevatten meestal toegevoegde plantenvoeding, dus het toevoegen van extra zou te veel zijn.
4. Plant je geraniums op de juiste manier

Het kweken van potgeraniums vereist nog een andere beslissing: of je de pluggen, zaden of stekken wilt planten.
Als je geraniumpluggen hebt gekocht en een paar planten in één bak wilt kweken, zorg er dan voor dat je ze 20-25 centimeter uit elkaar plaatst.
Plant ze niet te diep, omdat dit hun groei kan belemmeren. Wacht tot de laatste voorjaarsvorst voorbij is of plant ze in de herfst voordat de eerste vorst begint.
Wat betreft zaad- en stekvermeerdering, hier is wat meer informatie!
Voortplanting

Het zal lang duren voordat de geraniumzaden een gevestigde plant worden. Toch is het proces niet te versnellen. Hier zijn de stappen om je te helpen:
Stap 1. Plant de zaden 8-10 weken voor de laatste voorjaarsvorst. Vul een kwekerijbak of pot met een vochtige zaadstartmix.
Stap 2. Zaai een zaadje per cel of scheid ze met 5-8 centimeter als je ze in dezelfde pot laat groeien.
Stap 3. Bedek de zaden met een 0,5 centimeter van het groeimedium. Plaats ze in een propagator of op een verwarmingsmat. Bedek ze met een vochtigheidskoepel of plastic zak om het vocht te verhogen en de beworteling te helpen.
Stap 4. Zodra je de eerste set echte bladeren ziet verschijnen, verpot je de geraniumzaailingen in aparte potten.
Voortplanting door stekken

Wortelen van stekken is een veel snellere methode dan het kweken van deze bloemen uit zaden. Dit garandeert ook dat je met dezelfde plant als de ouder terechtkomt, wat bij zaden niet altijd het geval is.
Geraniums staan op de lijst van planten die je in watervazen kunt vermeerderen, maar je kunt ook een zaadstartmix gebruiken. Hier is de uitsplitsing van deze methode:
Stap 1. Neem in de zomer stekken van 7-12 centimeter. Verwijder het onderste blad en breng wat wortelhormoon aan op de snede.
Stap 2. Plant ze in een zaadstartmix of maak er zelf een door compost, vermiculiet en zand te mengen. Plaats ze een paar centimeter uit elkaar.
Stap 3. Bedek de geraniumstekken met een plastic zak om de luchtvochtigheid te verhogen en de beworteling te helpen.
Stap 4. Stel ze aan fel indirect zonlicht bloot en houd het groeimedium vochtig. De wortels moeten zich in ongeveer 6-8 weken ontwikkelen. Zodra je nieuwe groei ziet verschijnen, verpot je de planten in aparte potten.
5. Vergeet ze niet te laten overwinteren

Wist je dat je je geraniums in de herfst kunt redden door ze binnen te laten overwinteren? Op die manier hoeven ze niet langer eenjarig te zijn!
Je kunt ze als kamerplanten laten overwinteren door ze in de buurt van een zonnig raam te plaatsen en het water geven een beetje te verminderen.
Of je kunt hun rusttijd induceren door ze te snoeien. Verwijder de bovenste helft, bedek hem met jute en verplaats hem naar een koele en donkere plek, zoals een garage of kelder.
6. Laat je potgeraniums bloeien

Een van de meest voorkomende vragen die ik krijg, is over hoe je geraniums in bloei kunt houden. Het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat ze een goed doorlatende en vruchtbare grondmix hebben, voldoende water krijgen en 4-6 uur direct licht hebben.
Vermijd overbevochtiging en zet ze niet in te kleine potten. Verpot je geraniums om de paar jaar om ernstige “wortelbinding” te voorkomen.
Geef je potgeraniums één keer per maand een uitgebalanceerde meststof. Zorg ervoor dat het niet te rijk aan stikstof is, want dat zal de bloei verminderen en de bladgroei bevorderen.
Bonustip: problemen met geranium in pot die je mogelijk tegenkomt

De belangrijkste problemen die potgeraniums kunnen treffen, hebben betrekking op het licht, het water geven en de vochtigheid. Een van de meest voorkomende problemen die deze plant tegenkomt, is langbenigheid. Het ontwikkelt zich als gevolg van een gebrek aan zonlicht.
Een ander probleem dat kan optreden zijn gele bladeren. Ze zijn meestal een teken van overbewatering. Als je denkt dat dat niet het geval is, controleer dan of je grond vruchtbaar genoeg is en of je plant voldoende licht krijgt.
Geraniums als kamerplanten kunnen af en toe last hebben van plagen. Bladluizen, witte vliegen en wolluizen zijn de meest voorkomende. Ze vallen planten aan die het niet zo goed doen.
Om het risico op plagen te verminderen en te voorkomen dat ze terugkomen, moet je ervoor zorgen dat er voldoende luchtstroom rond je planten is. Bespuit ze met biologische insecticiden of tuinbouwoliën en deze kwestie zal tot het verleden behoren.

Ten slotte zijn bladroest en wortelrot veel voorkomende ziekten die je geraniums kunnen aanvallen. De eerste treedt op als gevolg van een hoge luchtvochtigheid en constante bladbevochtiging.
Je herkent deze schimmelziekte aan kleine gele cirkels aan de onderkant van het gebladerte. Naarmate de tijd verstrijkt, zul je oranjebruine sporen en puisten opmerken.
De enige manier om van bladroest af te komen, is door het geïnfecteerde gebladerte te verwijderen en fungicide op de rest van de plant aan te brengen.
Wat wortelrot betreft, we weten allemaal dat te veel water geven dat veroorzaakt. Je kunt je plant behandelen door de zieke wortels te snoeien en de rest met fungicide te besproeien. Verpot de plant in een verse potmix en verminder de bewateringsfrequentie.