
We kweken paprikaplanten meestal als eenjarige, maar het zijn eigenlijk vaste planten die zullen blijven groeien als je ze niet aan vorst blootstelt.
Dat betekent langdurige zaadverzorging en maandenlang wachten voordat je echte groei en vruchten langzaam ziet verschijnen. En net als je denkt dat het ergste achter je ligt, komt er vorst en vernietigt het al je harde werk.
Gelukkig kun je je paprika’s laten overwinteren en die zorgen vergeten als je ze de volgende lente in de grond hebt getransplanteerd.
Zo kun je dat doen!
Waarom overwinteren paprika’s überhaupt?

Een reden om paprika’s te ontwortelen en te laten overwinteren, is dat je niet het hele proces hoeft te doorlopen om ze uit zaad te laten groeien of jaar na jaar nieuwe zaailingen te kopen.
Je hebt een volwassen plant die klaar is om te worden verplant als het weer warm genoeg wordt.
Een andere reden is het maken van ruimte voor andere herfstgewassen. Als je paprikaplanten te lang buiten laat staan, dan zal de eerste herfstvorst ze doden. Op dat moment zal het te laat zijn om gewassen in het koele seizoen te planten, zoals broccoli en spinazie.
Daardoor zul je veel bladgroenten opofferen om nog een paprika van je plant te kunnen plukken. Het loont niet, maar overwinteren van paprika’s wel.
Op die manier verlies je niets!
5 tips voor het overwinteren van paprika’s
1. Snoei de paprikaplanten terug
Het snoeien van paprikaplanten is essentieel als je zoveel mogelijk vruchen wilt hebben, en hetzelfde geldt voor het overwinteren ervan.
Je moet je planten drastisch snoeien om de komende zes maanden rust te veroorzaken en hun energie voor het groeiseizoen te sparen. Om dat te bereiken, moeten paprika’s zo min mogelijk blad hebben, of beter gezegd, geen blad.
Verwijder de bladeren in hun geheel en laat slechts 2-3 takken staan. Laat op elke tak 2 zijscheuten in een V-vorm achter en verkort de plant tot deze slechts een paar centimeter boven de grond ligt.
Hier zijn enkele tips voor het terugsnoeien van paprikaplanten om ze te laten overwinteren:
2. Neem ze mee naar binnen
Augustus is de tijd voor de paprikaoogst. En als het fruit eenmaal begint binnen te komen, is het moeilijk om los te laten.
Je moet echter weten wanneer je moet stoppen en je paprika’s naar binnen moet brengen waar het warm genoeg is om de winterse omstandigheden te overleven.
Zodra je een paar opeenvolgende nachten hebt met temperaturen van rond de 4 graden, dan moet je je paprika’s snoeien en ze ontwortelen.
Graaf rond de plant en scheid het wortelsysteem van de aarde. Haal hem met een schop uit de grond en draai hem op zijn zij. Gebruik je vingers om de wortels voorzichtig van al het aarde te bevrijden.
Op dit punt kun je alle zieke en rotte wortels verwijderen en het hele wortelstelsel tot een grootte van 15 – 20 cm verkorten.
3. Verwijder insecten en eitjes

De volgende stap is om alle insecten en eitjes van de plant te verwijderen voordat je gaat potten, zelfs degenen die je niet ziet.
Vul een emmer van vijf liter tot halverwege met water en voeg een theelepel neemolie en castille zeep toe. Roer de oplossing grondig en dompel je hele paprikaplant erin, inclusief wortels en stengels.
Dit zorgt ervoor dat je geen ongedierte mee naar binnen neemt, dat door de warmte tot leven kan komen en je paprikaplant en andere groene vrienden kan besmetten.
Dompel eerst de wortels onder en laat ze ongeveer een minuut weken en doe dan hetzelfde voor de stengels.
4. Stop ze in
Dit is het moment om je paprikaplanten in te stoppen en ze warm te houden tijdens de kou.
Vul een bak van 20 cm met vooraf bevochtigde hoogwaardige potgrond. De mix mag niet doorweekt zijn en je kunt het testen door erin te knijpen. Als het zijn vorm behoudt, maar er druppelt geen water, dan is het perfect vochtig.
Voeg een beetje groeimedium toe aan de bodem van de plantenbak, plaats je paprikaplant erin en bedek de wortels dan met meer aarde. Dep het substraat na het vullen van de bak om het samen te persen en geef je plant water totdat het overtollige door het afvoergat begint te lopen.
Plaats je plant vervolgens op een locatie waar de temperaturen tussen de 10 – 15 °C liggen en er wat indirect zonlicht door het raam komt. Als je geen raam hebt dat dit soort licht biedt, dan plaats je je paprikaplant dan 2-3 uur per dag onder wat groeilampen.
Omdat de paprikaplant slapend is, hoef je hem niet te bemesten. Je hoeft hem maar één keer in de 1-2 weken water te geven of wanneer de bovengrond droog wordt. Dus… net als je gewone kamerplanten.
Houd er rekening mee dat je paprikaplant van tijd tot tijd kan ontwaken en wat bladeren kan laten groeien, maar je moet ze snoeien om je plant tot de lente energie te laten besparen.
Zorg ervoor dat je overal waar je je planten snoeit een schone schaar of snoeischaar gebruikt, omdat je niet wilt dat bacteriën of schimmelsporen op je planten terechtkomen.
5. Verhard de paprika’s in het voorjaar

Je paprikaplant begint in het voorjaar tekenen van wakker worden te vertonen. En zodra het weer warm genoeg wordt om te verpotten, moet je ze beginnen af te harden.
Dat betekent, na de laatste verwachte voorjaarsvorst.
Begin met het blootstellen van je planten aan buitenomstandigheden gedurende een uur en verplaats ze dan weer naar binnen. Breng ze naar een beschutte locatie en stel ze geleidelijk aan bloot aan alle weersomstandigheden, waardoor de hoeveelheid tijd die ze buiten doorbrengen met een extra uur toeneemt.
Blijf dit doen totdat je plant een hele dag en nacht buiten kan staan en verplant hem dan in zijn permanente positie.
Geef je planten tijdens dit proces vaker water, omdat de buitenomstandigheden wat droger kunnen zijn en begin met het aanbrengen van visemulsie zodra je paprikaplant nieuwe bladeren begint te krijgen.
Op deze manier krijg je een voorsprong en een fatsoenlijke plant in je zomertuin.