
Tuinders over de hele wereld houden van cactussen, vooral van degenen die bloemen genereren. Een van hen is de boeiende lidcactus. Hij is er in verschillende tinten en het voegt een exotisch tintje toe aan binnenruimtes.
Je moet hem echter niet met de kerstcactus verwarren, die gladdere bladranden heeft en later in het seizoen bloeit, dat wil zeggen tijdens het kerstseizoen, vandaar de naam.
Schlumbergera-planten hebben over het algemeen een lage zorgbehoefte en dat is nog een reden waarom kwekers er dol op zijn.
In dit artikel zal ik je laten zien hoe je voor een lidcactus kunt zorgen en hem het hele jaar door gelukkig en gezond kunt houden.
Voordat we verder gaan, is hier een kort overzicht van de onderhoudsvereisten voor lidcactussen.

Laten we beginnen!
Verzorgingstips voor de lidcactus
1. Spaarzaam water geven
Alle cactussen, inclusief kerstcactussen, zijn vetplanten, en deze functie vertelt ons eigenlijk over hun waterbehoefte.
Lidcactussen kunnen wat water in hun bladeren opslaan en hoewel dat uitstekend is voor kwekers die niet veel tijd hebben, heeft het één groot nadeel. Deze plant is gevoelig voor wortelrot en kan afsterven als de wortels te lang in het water blijven staan.
Het eerste waar je dus op moet letten, is om je lidcactus niet te veel water te geven.
Een vuistregel is om cactussen binnenshuis water te geven wanneer de bovenste 5 cm van de grond uitdroogt. Je moet tijdens de wintermaanden nog minder water geven, dat wil zeggen wanneer de plant niet actief groeit.
Vergeet niet dat de sleutel tot correct water geven ligt in het kiezen van de juiste cactusgrondsoort. Je kunt een kant-en-klare potmix voor vetplanten en cactussen kopen of er zelf een maken. De grond moet snel leeglopen, omdat compacte grond te veel vocht vasthoudt en rotting kan veroorzaken.
Als je je eigen grondmix voor je lidcactus wilt maken, dan kun je een standaard grondmix kopen en deze met goed doorlatende materialen aanpassen. Enkele voorbeelden van dergelijke materialen zijn perliet, puimsteen, orchideeënschors en tuinbouwzand.
De enige manier om het overtollige water af te voeren, is door je cactus in een pot met afvoergaten te kweken. Let bij het kiezen van een pot voor je cactus op de grootte ervan, omdat grotere bakken meer grond bevatten, wat meer vocht betekent.
Je moet je lidcactus tijdens het groeiseizoen ook twee keer per maand met een uitgebalanceerde, vloeibare meststof voeden.
Een ander belangrijk ding om te vermelden is dat deze cactus inheems is in tropische gebieden, wat betekent dat hij aan een hogere luchtvochtigheid gewend is. Je kunt de plant in je badkamer of keuken plaatsen, hem van tijd tot tijd besproeien of een luchtbevochtiger in de buurt installeren.
2. Zorg voor voldoende licht en warmte

Dit is een bloeiende plant en als je een overvloed aan bloemen wilt zien, dan moet je voor voldoende blootstelling aan licht zorgen.
Het beste licht voor de lidcactus is fel, maar indirect. Te veel licht kan cactusbladeren snel verschroeien en de algehele gezondheid van de plant beïnvloeden.
Aan de andere kant kan gebrek aan licht tot etiolatie in je cactus leiden, wat een term is voor de toestand van een plant wanneer deze zich naar de lichtbron uitstrekt.
Zoek dus een plek voor je lidcactus in de buurt van een zonnig raam. Als de enige beschikbare plek in de volle zon staat, hang dan doorzichtige gordijnen voor de ramen om het licht te filteren.
Let op de temperaturen in de kamer waar je deze cactus neerzet. Het perfecte temperatuurbereik gedurende de dag voor de lidcactus is van 18 tot 24 graden.
Wat de nachttemperaturen betreft, moeten deze ergens tussen de 13 en 18 graden liggen.
Dit temperatuurbereik zorgt voor een gezonde knoppenvorming.
Het is ook belangrijk om je lidcactus weg te houden van koude tocht en temperatuurschommelingen. Plekken in de buurt van ramen en deuren die te vaak open en dicht gaan, mogen niet worden overwogen, en dat geldt ook voor plekken in de buurt van radiatoren, open haarden en airconditioners.
3. Snoeien wanneer nodig
Snoeien is een ander belangrijk onderdeel van het onderhoud van dit type cactus. De belangrijkste reden om te snoeien is om een struikachtigere plant te krijgen en een compactere vorm te behouden.
Als je lidcactus al lang deel uitmaakt van je huis, snoei dan gerust de langwerpige stengels door een paar bladsecties van de tips af te knippen. De beste tijd om dit te doen is wanneer je lidcactus klaar is met bloeien.
Het is belangrijk om te weten dat je nooit meer dan een halve centimeter van je lidcactus moet verwijderen, omdat dit de algehele gezondheid van de plant kan beïnvloeden en de plant aanzienlijk kan belasten.
Laat nooit beschadigde, verkleurde of zieke delen op je cactus achter, omdat ze energie gebruiken, maar ze kunnen niet herstellen.
Zorg er bij het snoeien van je lidcactus voor dat je scherpe en schone snijgereedschappen gebruikt om te voorkomen dat de plant breekt of ongedierte of ziekten overdraagt.
Veel kwekers hebben me gevraagd of je bij dit type bloeiende cactus de dode bloemen eraf moet halen. Nou, de bloemen vallen meestal van de plant als ze sterven. Het is echter niet verkeerd om ze te verwijderen terwijl ze nog aan de plant zitten; ze zullen droog en verwelkt zijn, dus het is niet al te moeilijk om ze te verwijderen.
Veelvoorkomende problemen met de lidcactus

Cactussen worden over het algemeen bestempeld als gemakkelijk te onderhouden planten. Dat betekent echter niet dat ze niet door bepaalde problemen kunnen worden beïnvloed.
Een van de meest voorkomende problemen met de lidcactus is het gebrek aan bloemen. Als je deze plant net hebt gekocht, dan moet je je geen zorgen maken, want deze planten hebben 2 jaar nodig om bloemen te produceren.
Als je cactus ouder is en plotseling geen bloemen meer genereert, dan moet je alle voorwaarden controleren en deze indien nodig aanpassen. Vergeet niet dat onregelmatig water geven, fel indirect licht, vrij doorlatende grond en snoeien tot een gelukkige en gezonde lidcactus zullen leiden.
Een ander probleem dat kan optreden is zwart worden. Als zwart worden wordt gevolgd door papperige bladeren, dan moet je het vochtgehalte in de grond controleren.
De meest voorkomende oorzaak van een cactus die zwart wordt, is te veel water geven. Je moet je cactus verpotten, de aarde veranderen en alle aangetaste delen verwijderen als dit gebeurt.
Een lidcactus vrolijkt je huis op en past in elk interieur. Het enige wat je hoeft te doen is onze tips te volgen en van de vele prachtige bloemen te genieten!