Skip to Content

19 Snelst Groeiende Groenten Voor Drukke Tuiniers

Ongeduldige tuinders zullen blij zijn om te horen dat sommige groenten niet lang nodig hebben om te rijpen.

Je kunt in minder dan 2 maanden heerlijke gewassen op tafel hebben, en er zijn er een paar die je binnen 2 weken na het planten kunt oogsten!

Klaar voor de start, af! Hier zijn de 19 snelst groeiende groenten voor je tuin.

19 snelst groeiende groente

1. Zonnebloemkiemen

De snelste van de snelste! Zonnebloemkiemen zijn in slechts 12 dagen klaar voor de oogst als ze van optimale omstandigheden zijn voorzien.

Wat zijn zonnebloemkiemen precies? De stengel genereert in minder dan twee weken ongeveer twee bladeren en je kunt ze onmiddellijk oogsten. Het belangrijkste is om niet te wachten tot de ‘echte bladeren’ verschijnen, omdat die naarmate ze ouder worden bitter smaken.

Kiemen zitten boordevol voedingsstoffen, zijn een goede bron van antioxidanten en ze hebben antimicrobiële, ontstekingsremmende en antidiabetische eigenschappen. (1)

2. Tuinkers

Je kunt tuinkers al twee weken na het planten oogsten. Je kunt de zaden in het vroege voorjaar zaaien, zodra de bodemtemperatuur stijgt en het werkbaar wordt.

Een van de beste eigenschappen van tuinkers is dat het niet veel ruimte nodig heeft, dus het is perfect voor kleinere tuinen.

Bereid een plantplaats van 1 vierkante meter voor en geniet van een overvloedige oogst!

3. Rucola

Deze heerlijke groente is in slechts 3 weken klaar voor de oogst! Begin vroeg met het oogsten van de rucola bladeren en de smaak van de volwassen plant zal zoet en zacht zijn.

Rucola is een plant met ondiepe wortels, dus hij is ook perfect voor het tuinieren in plantenbakken. Het verdraagt koele temperaturen, wat betekent dat je de zaden vroeg in het voorjaar kunt zaaien.

Zaai de rucola elke 3 weken opnieuw om van een continue oogst te genieten.

4. Bosui

Uien hebben meestal drie weken nodig om klaar te zijn voor de eerste oogst. Dit is de vierde uiengroeifase voordat de bollen zich beginnen te vormen.

Je kunt bosuien, ook wel lente-uitjes genoemd, oogsten als ze ongeveer 15 centimeter lang zijn.

5. Radijsjes

Dit is een koel seizoen gewas en je kunt de bladeren na ongeveer drie weken oogsten. Je kunt 4 dagen na het planten een nieuwe groei verwachten.

De optimale temperaturen voor een gezonde radijsgroei variëren van 10 tot 18 graden.

Zaai in de lente en herfst wekelijks radijszaden voor een continue oogst.

6. Tatsoi

Dit is geen veelgekweekte groente, maar het smaakt geweldig in soepen en salades en je kunt het in slechts 25 dagen oogsten!

Je kunt beginnen met het oogsten van jonge bladeren als ze ongeveer 10 centimeter lang zijn. Je hoeft niet lang te wachten tot deze planten volledig volwassen zijn. In slechts 40 dagen heb je heerlijke volgroeide tatsoi.

7. Paksoi

Chinese kool, ook bekend als paksoi, kan 30 dagen na het planten worden geoogst. Dit is een koel seizoen groente en zal het beste presteren als het in de lente of herfst wordt geplant.

Je kunt babyblaadjes na een maand plukken of nog 2 weken wachten tot de paksoi rijpt.

8. Bieten

Je kunt de heerlijke en voedzame blaadjes van bieten ongeveer 4 weken na het planten oogsten. Als je van de smaak van babybietenbladeren houdt, dan raad ik aan om rode cultivars te kweken.

Je kunt de bietenblaadjes rauw eten of koken en ze aan veel smakelijke gerechten toevoegen. Vermijd bij het oogsten om meer dan 2 bladeren tegelijk te plukken, omdat dit de wortelontwikkeling kan beïnvloeden.

Bieten verschijnen meestal een maand na de eerste bladeren en zodra je ze ziet, is het tijd om je bieten uit de grond te halen!

9. Tuinmelde

Dit is een andere groente die je ongeveer een maand na het planten kunt oogsten. Tuinmelde is niet super populair, behalve bij telers die problemen hebben met het doorschieten van spinazie en tuinmelde als alternatief gebruiken.

Tuinmelde is een groente voor het koele seizoen, maar het reageert goed op warmere temperaturen en is minder gevoelig voor doorschieten.

10. Sla

Sla is een koel seizoen bladgroen dat in ongeveer een maand klaar is voor de eerste oogst. Kwekers houden van sla vanwege de lage zorgvereisten. Ik raad beginnende kwekers roodbladige en groenbladige cultivars ten zeerste aan.

Deze cultivars hebben nog een uitstekende eigenschap: ze verdragen warmere temperaturen. Dit is belangrijk voor telers in warmere klimaten omdat hoge temperaturen ervoor zorgen dat de sla bitter smaakt.

Zodra het voorjaar aanbreekt en de bodemtemperatuur tussen de 10 en 18 graden ligt, kun je de slazaden zaaien.

11. Boerenkool

Dit is een nauwe verwant van kool die klaar kan zijn voor de oogst als de bladeren 5 centimeter lang zijn, wat meestal 4 weken na het planten is.

Het is belangrijk om te vermelden dat wanneer je boerenkool oogst, je niet de centrale toppen moet plukken, omdat deze nodig zijn voor verdere groei en bladproductie.

12. Spinazie

Spinazie is een favoriete groente van veel kwekers en is een heerlijke snelgroeiende plant die in ongeveer 30 dagen klaar is voor de oogst.

Dit bladgroen is erg winterhard en kan temperaturen tot -10 graden verdragen.

Pluk de buitenste bladeren continu en zaai de zaden elke 14 dagen opnieuw voor een overvloedige oogst.

Je zou niet lang moeten wachten om deze groente te oogsten, want hij schiet bij warme temperaturen door en smaakt bitter.

13. Roodlof

Deze ongewone groente is eigenlijk een cultivar van witlof. Je kunt de bladeren ongeveer een maand na het planten plukken.

Roodlof wordt vaak in Italië gebruikt, dus als je van de Italiaanse keuken houdt, dan is het de perfecte snelgroeiende groente voor jou. Het zit boordevol antioxidanten, kan de gezondheid van het hart ten goede komen en heeft antiparasitaire eigenschappen. (2)

14. Rapini

Deze groente is ongeveer 40 dagen na het zaaien klaar voor de oogst. Interessant is dat het nauw verwant is aan de mosterdfamilie en rapen, hoewel velen denken dat het een neef van broccoli is.

Rapini vormt dikke stengels omringd door bladgroenten en toppen. Je kunt elk deel van deze plant zowel rauw als gekookt eten.

15. Snijbiet

Een andere snelgroeiende groente, snijbiet, heeft ongeveer 45 dagen nodig om klaar te zijn voor de eerste oogst.

Het is een van de groenten die je gemakkelijk uit zaden kunt kweken en het is niet kieskeurig over de groeiomstandigheden.

Begin met het plukken van de bladeren van je snijbiet als ze ongeveer 10 centimeter lang zijn.

16. Struikbonen

Na het planten van struikbonenzaden moet je 45 dagen wachten met oogsten. Verwar struikbonen niet met poolbonen, omdat de laatste ondersteuning nodig hebben en het nog 5-10 dagen kan duren voordat ze klaar zijn om geplukt te worden.

Bosbonen ontwikkelen zich snel en zijn supergemakkelijk te onderhouden. Als je een continue oogst wilt, zaai dan elke twee weken opnieuw.

17. Koolrabi

Dit is een kruisbloemige groente die je in 50 dagen kunt oogsten. Het is niet veel om naar te kijken, maar het smaakt geweldig en zit vol voedingsstoffen. (3)

Als je voor deze groente kiest, zaai de zaden dan niet voordat de bodemtemperatuur ongeveer 7 graden heeft bereikt.

Groothertog en Kolibri zijn de twee snelst groeiende koolrabi cultivars.

18. Courgette

Je hoeft maar 50 dagen te wachten om van heerlijke courgette te genieten! Uiterlijk 8 dagen na de bloei verschijnen er vruchten.

De snelst groeiende variëteiten zijn de Bossa Nova en Lucky cultivars.

19. Komkommers

Tuinders besluiten vaak om komkommers te kweken, omdat ze na slechts 50 dagen kunnen worden geoogst.

Het is altijd beter om komkommers te plukken voordat ze volledig rijp zijn, omdat ze niet bitter smaken. Oogst het fruit continu, omdat volwassen vruchten voedingsstoffen van de plant verbruiken en verdere productie kunnen remmen.

We hopen dat je dit artikel nuttig vond.

Tot een volgende keer!

Referenties

1. Guo, S., Ge, Y., & Jom, K. N. (2017). Een overzicht van fytochemie, metabolietveranderingen en medicinaal gebruik van het gewone zonnebloemzaad en scheuten (Helianthus annuus L.). Chemistry Central Journal, 11.

2. Rd, L. P. M. (2020, January 29). Radicchio: Nutrition, Benefits, and Uses. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/radicchio#benefits

3. Cpt, KDMR (2021, december 2). Get to Know Kohlrabi, a Versatile Vegetable. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/kohlrabi