
Wat als ik je vertel dat sommige planten elk seizoen terugkomen zonder te herplanten? Het is de droom van elke tuinier die uitkomt!
Het planten van zelfzaaiende planten in je tuin kan je tijd, geld en moeite besparen. Je kunt sierplanten kweken die nuttige insecten en bestuivers aantrekken of wat verse groenten en kruiden kiezen voor heerlijke gerechten.
Laten we een duik nemen in de wereld van zelfzaaiende planten, ook wel vrijwilligers genoemd, en hun voordelen en basiskweekvereisten zien.
Zelfzaaiende bloeiende planten
Heeft je tuin meer bestuivers en nuttige insecten nodig, maar wil je ze niet elk seizoen planten? Laat deze bloeiende zelfzaaiende planten alles regelen!
1. Klaproos

Welke bloeiende planten zijn droogtetolerant, bestand tegen arme bodems, zaaien zichzelf en trekken bestuivers aan? Klaprozen, natuurlijk!
De delicate, papierachtige bloemblaadjes van klaprozen zijn er in verschillende kleuren en zijn licht doorschijnend, waardoor ze er etherisch uitzien. De grootte van klaprozen varieert van 23 tot 45 centimeter, waarbij sommige cultivars tot 120 centimeter hoog kunnen worden.
Je kunt in het late voorjaar en het begin van de zomer van de prachtige bloemen van klaprozen genieten. Zodra het bloeiseizoen voorbij is, vallen klaproosblaadjes af en onthullen ze een capsule met kleine zwarte zaden.
Wanneer de capsule volledig volwassen is, zal deze ontploffen en zaden vrijgeven die zullen ontkiemen zodra de grond in het volgende seizoen wordt verstoord.
Zorg ervoor dat je een plek vindt met veel blootstelling aan de volle zon.
2. Cosmos

De prachtige madeliefachtige bloemen van cosmos bloemen verschijnen meestal in juni en blijven tot de eerste vorst.
Lange en slanke bloemblaadjes omcirkelen een centrale schijf van buisvormige roosjes. Roze, paarse, witte of rode, nectarrijke bloemen trekken een breed scala aan bestuivers aan.
Als je wilt dat je cosmos zichzelf zaait, dan moet je de uitgebloeide bloemkoppen tijdens het bloeiseizoen niet verwijderen.
Cosmos-planten hebben veel zon nodig om gezond te groeien en een overvloed aan bloemen te genereren.
3. Vingerhoedskruid

Deze prachtige planten zijn een perfecte aanvulling op elke tuin, met hun stekelige bloemstengels en kleurrijke klokvormige bloesems.
De meeste vingerhoedskruidvariëteiten vertonen bloemen in het late voorjaar tot het begin van de zomer. Zodra de bloemblaadjes eraf vallen, zal de plant zaaddozen met veel kleine zaadjes genereren. Wanneer de zaaddozen van de vingerhoedskruid rijp zijn, dan geven ze de zaden vrij.
Deze planten trekken bijen en andere bestuivers aan en zijn een perfecte keuze voor cottage-tuinen en boslandschappen.
Vingerhoedskruid vereist vrij doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Ik meng compost voor het planten en voeg een meststof met langzame afgifte toe om het nutriëntenniveau te verhogen.
4. Zonnehoed

De winterharde en onderhoudsarme zonnehoed genereert vanaf het midden van de zomer tot het begin van de herfst mooie madeliefachtige bloemen met donkerbruine centra. De wijnstokvariëteiten zijn uitstekende planten voor hekken.
Deze zelfzaaiende vaste plant kan tot een meter hoog worden, trekt verschillende bestuivers naar tuinen en is tegen herten bestand.
Om zelfzaaien te bevorderen, laat je een deel van de zonnehoed zaadjes worden. Ze laten nadat het bloeiseizoen is afgelopen de zaden op de grond onder hen vallen.
Zonnehoed bloeit het beste in de volle zon. Mijn ervaring is dat ze het ook goed doen in halfschaduw, maar misschien wil je het voedingsniveau verhogen door goed verouderde mest in de grond te mengen voordat je de zaden zaait.
5. Engelwortel

Clusters van kleine witte tot groenachtige bloemen van tuinengelwortel zijn gerangschikt in schermen en genereren zaden in hun tweede jaar van groei.
Deze bloeiende plant kan tot 2 meter hoog en 1,20 meter breed worden, wat betekent dat hij in je tuin veel ruimte nodig heeft.
Houd er rekening mee dat tuinengelwortel geen productieve zelfzaaier is en dat de zaden een proces van koude stratificatie moeten doorlopen, dat wil zeggen dat ze aan lage temperaturen moeten worden blootgesteld om zaadontkieming aan te moedigen.
Als je je tuinengelwortel echter in de volle zon en vochtige grond houdt (die nooit overstroomd is), dan kun je in het tweede jaar zaden verwachten.
Deze kruidachtige tweejarige planten zijn winterhard.
6. Juffertje-in-het-groen

Bloembedden met Juffertje-in-het-groen planten behoren zeker tot mijn favorieten. Hun varenachtige gebladerte en juweelachtige bloesems zijn gewoonweg geweldig.
Elke bloesem kan ongeveer een centimeter in diameter zijn en ballonvormige zaaddozen ontwikkelen wanneer ze volledig volwassen zijn. Als je niet alle uitgebloeide bloemen verwijdert en wat zaaddozen op de grond laat vallen, dan kun je het volgende jaar nieuwe Juffertje-in-het-groen bloemen verwachten.
Deze planten zijn supergemakkelijk te onderhouden en de Juffertje-in-het-groen zal het je vergeven als je niet alles perfect doet.
Zorg voor veel direct zonlicht en zorg ervoor dat het water zich niet in de grond ophoopt.
7. Goudsbloem

Als je een beginnende kweker bent en niet veel over planten weet, dan zou goudsbloem je eerste moeten zijn. Het heeft niet veel nodig om te gedijen, ziet er prachtig uit en het zaait zichzelf.
De vrolijke madeliefachtige bloesems trekken nuttige insecten en bestuivers aan, wat betekent dat je minder ongedierteproblemen hebt.
Je kunt verwachten dat het bloeiseizoen halverwege de zomer begint en tot de eerste vorst duurt. Om je goudsbloem aan te moedigen om meer gouden bloesems te produceren, moet je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen.
En als je wilt dat het zelf zaait, laat je de bloemen gewoon staan om zaaddozen te genereren en de zaden vrij te geven.
Plant hem in de volle zon of halfschaduw en geniet van het uitzicht.
8. Cerinthe

Ik noem cerinthe vaak de koning van ongewone planten. Het eivormige blauwgroene blad en de paarse opzichtige bloemen zorgen ervoor dat elke tuin opvalt.
Een van de beste dingen aan cerinthe is dat de bloemen lang meegaan en bijen aantrekken.
Aan het einde van het bloeiseizoen beginnen cerinthebloemen zaden te produceren. Als je de zaden voor het volgende seizoen wilt bewaren, wacht dan tot de peulen bruin worden en uitdrogen.
Het zal een overvloed aan prachtige bloemen genereren, zolang het maar genoeg volle zon heeft.
9. Dagbloem

De adembenemende trompetvormige bloemen van de dagbloem-plant zijn er in verschillende kleuren, zoals paars, roze en wit. Het is een van de meest populaire planten voor alle tuinontwerpen.
Dit is een eenjarige plant, wat betekent dat hij terug zal komen nadat hij bloemen heeft gegenereerd, maar als je niet alle bloemkoppen verwijdert, dan kun je het volgende seizoen een overvloed aan bloemen krijgen. Naarmate de jaren verstrijken, kun je steeds meer bloemen verwachten.
Er zit echter een addertje onder het gras. Als je de zaden laat verspreiden en de groei niet onder controle hebt, dan kunnen ze je tuin overnemen. Zodra de zaden ontkiemen en de zaailingen tevoorschijn komen, haal je ze eruit en verplaats je ze of doe je mijn favoriete ding, namelijk wat aan je vrienden geven!
10. Zilverschildzaad

Zilverschildzaad is een geurige en delicate plant met een laaggroeiende gewoonte. Het staat bekend om zijn kleine kleurrijke bloemen. Bijen en andere bestuivers zijn er dol op!
Deze plant genereert een overvloed aan bloemen die meestal het ovale blad volledig bedekken.
Een van de beste eigenschappen van zilverschildzaad is dat elke zaadpeul twee zaden ontwikkelt, dus het aantal bloemen zal het volgende seizoen verdubbelen.
Deze planten zullen het niet erg vinden als ze op een plek met halfschaduw worden geplant.
Zelfzaaiende eetwaren
Laten we nu eens kijken welke eetbare planten volgend jaar terugkomen!
11. Sla

Sla is absoluut een van de meest populaire bladgroenten die er zijn. Je kunt nieuwe groei stimuleren door naarmate de plant zich verder ontwikkelt een deel van de bladeren te verwijderen.
Deze groente gedijt bij koelere temperaturen en zodra de temperaturen stijgen, zal hij beginnen door te schieten. Het is eigenlijk een goede zaak om je sla bloemen te laten produceren, omdat ze zaaddozen produceren, dus je hoeft je sla dan volgend jaar niet te planten.
Let op de temperatuurtolerantie bij het selecteren van een cultivar.
12. Boerenkool

Boerenkool is een veelzijdige groente met veel gezondheidsvoordelen. Je kunt de heerlijke bladeren in elk stadium oogsten. Voor mij smaken babygroenten het beste!
Dit is een eenjarige plant, wat betekent dat je tot het tweede jaar van groei moet wachten voordat je boerenkool bloemstengels kan genereren. Ze geven lange dunne zaaddozen die de zaden vrijgeven wanneer het bloeiseizoen voorbij is.
De laagste temperatuur die de boerenkoolplant kan weerstaan is -15 graden.
13. Peterselie

Je bent waarschijnlijk verrast om peterselie op deze lijst te zien. Kwekers planten hun peterselie meestal elk jaar, maar dit zijn tweejarige planten die je als voordeel kunt gebruiken.
Plant je peterseliezaden en wacht tot het volgende seizoen wanneer de plant bloemstengels genereert. Laat ze bloeien en laat de zaden op de grond vallen.
Omdat de zaden zich ongecontroleerd kunnen verspreiden, moet je ze waarschijnlijk wat uitdunnen en verplanten, zodat ze genoeg ruimte hebben.
14. Dille

Dille maakt je tuin mooier en geuriger en je kunt de dilleblaadjes eten of hun zaden als specerij gebruiken.
Omdat dit een zelfzaaiende plant is, kun je je dille bloemen laten produceren en de zaden op de grond laten vallen.
Maak je geen zorgen, dille is een productieve zaaier, dus je hebt het komende jaar genoeg zaden voor zowel specerijen als veel nieuwe planten.
Dille heeft volle zon nodig voor een gezonde ontwikkeling.
15. Sareptamosterd

Sareptamosterd zijn gewassen bij koud weer en worden meestal als eenjarige verbouwd. Je kunt echter je sareptamosterd laten ontwikkelen als je ze de juiste omstandigheden biedt.
Het planten van sareptamosterd in vrij doorlatende bodems en ze regelmatig water geven, zorgt voor een gezonde groei en helpt de plant de bloeifase in te gaan.
Wanneer de temperaturen aanzienlijk dalen, zullen de zaden van je sareptamosterd slapend worden en wakker worden zodra de lente aanbreekt.
16. Rucola

Ik gebruik nooit de naam rucola omdat de bijnaam, Rocket, beter past. Deze eenjarigen zijn klaar voor de oogst als de zomer begint.
Zodra de temperaturen stijgen, zal je rucola beginnen door te schieten. Als je wilt dat het zelf zaait, laat je de bloemen gewoon staan en laat je de natuur ervoor zorgen.
17. Radijsjes

Dit is een van de lekkerste wortelgroenten die je in je tuin kunt kweken. Veel mensen zijn verbaasd als ze erachter komen dat radijs zichzelf kan zaaien.
Hete zomertemperaturen zullen de groei van je radijs beïnvloeden, maar dit kan in je voordeel worden omgezet als je de plant volgend seizoen de bloemen laat produceren en ontkiemen.
Laat nooit water zich ophopen in de grond waar je je radijsjes plant, want dit is een wortelgroente die snel kan rotten.
18. Koriander

Koriander houdt niet van hoge temperaturen, dus je moet hem vroeg in het seizoen planten. Het verwijderen van verwelkte bloemen kan de productie van nieuwe korianderbladeren bevorderen.
Als je echter niet alle bloemen weghaalt, dan beginnen ze zaaddozen te ontwikkelen als de temperaturen stijgen.
Soms kunnen er in de herfst nieuwe korianderzaailingen ontstaan als je de plant in de zomer zelf laat zaaien.
19. Wortelen

Wortelen waren de eerste planten waarop ik zelfzaaien heb getest. Ik liet een paar wortels in de grond liggen en liet ze overwinteren. Toen de bodemtemperatuur steeg, vertoonden mijn wortels later in het seizoen nieuwe groei en ontwikkelden ze bloemen. Test geslaagd!
Hoewel sommige kwekers beweren dat dit type wortel niet hetzelfde smaakt, heb ik eerlijk gezegd geen verschillen opgemerkt.
5 tips voor het creëren en onderhouden van een zelfzaaiende tuin

Zelfzaaiende planten zijn ongetwijfeld een verstandige keuze voor je tuin, omdat ze je geld, tijd en veel werk kunnen besparen.
Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden als je een zelfzaaiende tuin wilt beginnen. Hier zijn 5 tips om je te helpen om de beste zelfzaaiende tuin ooit te hebben!
1. Kies de juiste planten: zorg ervoor dat de planten die je in deze tuin wilt kweken echt zelfzaaiend zijn (onze lijst kan je daarbij helpen). Ik raad het niet aan om in dit type tuin hybriden te kweken, omdat de planten die je het volgende jaar krijgt misschien niet hetzelfde zijn als de ouderplanten.
2. Laat de planten bloemen produceren: er is één eenvoudige regel als het om een zelfzaaiende tuin gaat – geen bloemen verwijderen! Alleen de planten die je toestaat om bloemen te ontwikkelen, zullen volgend jaar met succes in nieuwe planten veranderen.
3. Haal in de lente niet je onkruid weg: kwekers halen meestal in de lente onkruid weg, maar als je je planten het voorgaande jaar zelf hebt laten zaaien, dan kan het moeilijk zijn om ze van onkruid te onderscheiden. Wacht tot de zaailingen tevoorschijn komen en echte bladeren genereren voordat je met wieden begint.
4. Plant in groepen: je kunt je zelfzaaiende planten in groepen rangschikken om kruisbestuiving mogelijk te maken en de kansen op zaadontwikkeling te verbeteren.
5. Verdun de zaailingen: sommige zelfzaaiende planten hebben veel ruimte nodig om te groeien, dus begin ze te verdunnen wanneer de zaailingen tevoorschijn komen.