
Afrikaantjes zijn aan elke omgeving een schattige toevoeging, of het nu een pot, een hangmand of een bloembed is. Maar wist je dat je ze ook aan je moestuin kunt toevoegen?
Deze schoonheden zullen veel bestuivers en vijanden van ongedierte aantrekken, terwijl ze ook met de geur en chemicaliën die ze uitstralen vervelende plagen afweren.
En je kunt er zoveel coole dingen van maken!
Hier zijn enkele dingen die je kunnen inspireren om afrikaantjes in je moestuin te laten groeien!
15 redenen om afrikaantjes in je moestuin te zetten
1. Afrikaantjes zijn gemakkelijk te kweken

Een van de redenen waarom je afrikaantjes in zoveel bloembedden en moestuinen vindt, is hun eenvoudige onderhoud.
Ze verdragen allerlei soorten grond en het enige wat ze echt nodig hebben is veel zonlicht om overvloedige bloemen te produceren.
Als klap op de vuurpijl staan deze planten op de lijst met bloemen die je direct buiten kunt zaaien, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je bent vergeten om ze binnen te starten. Ze ontkiemen binnen ongeveer 10 dagen en je hoeft ze nooit meer opnieuw te planten.
Dat komt omdat afrikaantjes zichzelf zullen zaaien als je hun bloemhoofdjes laat zitten. Ze zullen overal in je moestuin ontkiemen, zodat je hun voordelen kunt plukken.
Als je hun wilde en niet ordelijke uitstraling niet leuk vindt, dan kun je de zaden altijd zelf verzamelen en op een vooraf geplande locatie planten.
2. Ze zijn eetbaar

We kweken meestal bloemen om hun bloesems te bewonderen of om een aantal nuttige insecten in onze tuinen uit te nodigen, niet om ze op te eten. Afrikaantjes zijn echter een van de talloze eetbare bloemen die je aan je moestuin kunt toevoegen.
Zodra ze bloeien, kun je hun bloemkoppen in je favoriete salades gebruiken of als een unieke garnering voor cupcakes en andere gebakken lekkernijen. Wees creatief en voeg deze natuurlijke decoratie aan elke maaltijd toe.
3. Gebruik afrikaantjes als een valgewas

Afrikaantjes zijn misschien niet het beste valgewas voor aaltjes, maar ze zullen ongedierte van je hoofdgewas afhouden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat afrikaantjes met succes vijanden zullen aantrekken en je groenten veilig zullen houden. (1)
Slakken zijn ook dol op deze bloemen, dus als je ze in de buurt van je moestuin plant, blijft je gewas tegen deze overlast beschermd.
Natuurlijk zal het gebruik van afrikaantjes als opofferingsgewas tot de dood van een paar planten leiden, maar als je er slakken en andere plagen op ziet, dan haal je ze eraf en gooi je ze weg.
4. Om ongedierte af te weren

Tot nu toe lijken afrikaantjes een superbloem met allerlei krachten te zijn, maar sommige zijn overdreven.
Het is waar dat deze plant vanwege het limoneengehalte witte vliegen kan afschrikken, een stof waar deze insecten een hekel aan hebben. (2)
Ook kooluilen en Mexicaanse bonenkevers worden door deze kleurrijke bloem afgestoten. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen afrikaantjes ook slangen wegjagen.
Omdat ze echter zoveel dingen afschrikken, hebben mensen van nature de neiging om ze veel krediet te geven en te zeggen dat hun geur herten en konijnen afstoot. Er is echter niet genoeg bewijs om dit te ondersteunen.
5. Ze stoten ook aaltjes af

Afrikaantjes tillen ongediertebestrijding naar een heel nieuw niveau.
Ze zijn een uitstekende gezelschapsplant voor verschillende groenten, omdat ze ook aaltjes kunnen afschrikken.
Wat zijn nematoden of aaltjes?
Het zijn kleine organismen die op levende draden lijken. En zo zijn ze aan hun naam gekomen. Het komt van het Griekse nematos, wat staat voor “draad” en eidos, wat “vorm” betekent.
Niet alle aaltjes zijn echter destructief en sommige zijn zelfs nuttig, omdat ze meer voedingsstoffen beschikbaar maken voor je bloemenmaatjes. Maar parasitaire planten voeden zich met plantenwortels en vernietigen ze als je er niet op tijd mee afrekent. (3)
Hoe kunnen afrikaantjes helpen?
Het goede nieuws is dat er veel onderzoek is dat het idee ondersteunt dat afrikaantjes aaltjes afstoten. En in sommige gevallen werken ze zelfs beter dan nematiciden.
Ze ademen een verbinding uit die α-terthienyl wordt genoemd en die deze plagen afstoot, maar ze moedigen ook micro-organismen aan die aaltjes onderdrukken. Afrikaantjes zijn een slechte gastheer voor aaltjes en ze kunnen als een opofferingsgewas fungeren. (4)
Deze studies zijn echter niet duidelijk, omdat er bepaalde afrikaantjes zijn die specifieke soorten aaltjes afstoten. Je moet ook een aantal andere dingen overwegen, zoals wanneer je je afrikaantjes en gewassen moet planten.
Het planten van afrikaantjes op dezelfde locatie waar je je groenten zult hebben, kan bijvoorbeeld aaltjes verminderen en je groenten gezond houden.
De onderzoeker, Suatmadji, beweert dat het tegelijkertijd kweken van je hoofdgewas en afrikaantjes in gematigde klimaten kan helpen. (5)
Tot slot kan het opnemen van afrikaantjes ook bij wisselbouw kan helpen, omdat ze tijd nodig hebben om hun toxische verbindingen tegen aaltjes op volle sterkte te krijgen.
Welke afrikaantjes zijn het meest effectief?
Tagetes patula en cultivars ‘Golden Harmony’, ‘Petite Harmony’, ‘Nemagold’, ‘Goldie’ en ‘Petite Gold’ zijn bijzonder effectief tegen aaltjes.
Ze hebben een hogere concentratie van de verbindingen die dit ongedierte schaden, dus een paar van hen in je moestuin planten kan nuttig zijn.
Plant de afrikaantjes ongeveer 3-4 maanden voordat je je groenten plant, omdat ze tijd nodig hebben om hun anti-nematode verbindingen op volle sterkte uit te stralen.
Ik moet zeggen dat deze bloemen de wortelknobbelaaltjes en enkele andere schadelijke variëteiten zullen beheersen, maar ze zullen ze niet noodzakelijkerwijs volledig verwijderen.
Als je grond een ernstige nematodenplaag heeft, neem dan een aantal andere methoden op om ze uit te roeien en resistente variëteiten te kweken.
6. Afrikaantje trekt bestuivers aan

Zelfs als je geen aaltjes hebt die je groenten verwoesten, dan zijn er nog steeds genoeg goede redenen om wat afrikaantjes te planten.
Deze bloemen trekken verschillende bestuivers aan, en niet alleen vanwege hun toegankelijke stuifmeel en levendige kleuren. Afrikaantjes blijven lang in bloei, van de vroege zomer tot de harde herfstvorst, dus veel insecten hebben de kans om op hun bloesems te landen en de zoete nectar te drinken.
Maar er zijn een aantal soorten die meer bestuivers aantrekken. Degene met open centra zijn bijvoorbeeld perfect, omdat bijen en andere insecten gemakkelijker bij het stuifmeel kunnen komen.
‘Little Gem’ afrikaantjes zijn slechts een van de vele cultivars die deze functie hebben. Ze blijven echter niet lang in bloei, dus combineer ze met andere soorten voor een meer kleurrijke tuin.
Dit betekent niet dat je geen afrikaantjes met dubbele bloemen in je moestuin moet zetten! Veelzijdigheid zal veel verschillende bestuivers aantrekken en het lange bloeiseizoen zal ervoor zorgen dat ze blijven.
7. Vooral vlinders

Veel verschillende bestuivers houden van afrikaantjes, maar vooral vlinders.
Plant een enkele soort, zoals citroenafrikaantje, en je verandert je vegetarische plek in een vlinderspeelplaats.
8. Andere nuttige insecten zijn dol op ze

Bestuivers zijn niet de enige insecten die van afrikaantjes houden. Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, netvleugeligen, sluipwespen en een hele reeks andere nuttige insecten zullen voor je afrikaantjes komen.
Deze insecten zullen zich met bladluizen, spintmijten, rupsen en ander ongedierte voeden die schade in je moestuin kunnen aanrichten.
Roofzuchtige insecten houden ongedierte onder controle, dus je kunt ongeveer half gegeten en besmette gewassen vergeten. Daarom zijn afrikaantjes een uitstekende metgezel voor rucola en vele andere kruiden en groenten.
9. Je kunt afrikaantjes gebruiken om natuurlijke kleurstoffen te maken

Als je wat kleur aan je gerechten wilt toevoegen, maar geen synthetische kleuren wilt gebruiken, dan zijn afrikaantjes je beste keuze.
Ze voegen een zachte gele tint toe aan je maaltijd, net als saffraan, maar ze zijn veel betaalbaarder dan saffraan!
Gebruik blaadjes van afrikaantjes om natuurlijk gekleurd glazuur voor je taarten en cupcakes te maken, of voeg ze aan stoofschotels, soepen of zelfs zepen toe.
Ik heb zelfs gehoord dat kippen die afrikaantjes eten eieren met felgele dooiers leggen!
10. Textielverf

Als je je vaardigheden op het gebied van knutselen wilt gebruiken, probeer dan wat stofverf van afrikaantjes te maken. Natuurlijke materialen zoals wol, katoen, hennep en zijde zullen hun intense pigment mooi in zich opnemen.
Wat nog beter is, is dat een natuurlijke gele tint gemakkelijk uit afrikaantjes kan worden geëxtraheerd. Kook het gewoon en voeg wat aluin toe, zodat het beter aan de stof kan blijven plakken.
Hier zijn enkele tips als je het wilt uitproberen:
11. Etherische oliën

Tagetes patula hebben veel geur en zijn perfect voor het maken van etherische oliën. Er zijn zoveel toepassingen voor!
Je kunt ze voor aromatherapie gebruiken, als een antiparasitair middel en als een ontspannend middel.
Zelfs de parfumindustrie heeft toepassingen gevonden voor deze zoete, wilde en fruitige geur. Ze mengen het met sandelhout, dat is hoe “attar genda” is ontstaan.
12. Zeep en andere reinigings- en schoonheidsproducten

Als je op mijn tantes lijkt, dan breng je je dagen door met nadenken over nieuwe manieren om zeep te maken.
Het toevoegen van droge afrikaantjes en zijn etherische olie aan het mengsel zal zeep met een milde geur doordrenken, het natuurlijk houden en je ontspannen wanneer je het gebruikt.
Je kunt op deze manier ook shampoos, gezichtscrèmes en andere producten maken; ga gewoon door je receptenboek, zoek een product dat je wilt maken en voeg wat afrikaantjes toe!
13. Ze zijn zo prachtig als snijbloemen

Afrikaantjes voegen aan elke omgeving een vleugje kleur toe, dus waarom zou je er niet een paar snijden en een bloemstuk voor je huis maken?
Je kunt ze in pompoenpotten plaatsen, een klein boeket van alleen afrikaantjes maken, ze in slingers weven of ze met andere bloemen combineren voor een unieke weergave.
In de Indiase cultuur zijn slingers van afrikaantjes populaire bruiloftsdecoraties, terwijl ze in Mexico een favoriet ornament zijn voor de Dag van de Doden.
Als je gewoon een eenvoudig boeket wilt, is hier een prachtig idee:
14. Je kunt ze drogen voor eeuwigdurende arrangementen

Als je wilt dat je bloemenprojecten een leven lang meegaan, dan kun je gewoon wat goudsbloemen drogen.
De methode die ik het gemakkelijkst vind, is om een bos afrikaantjes te snijden, ze aan elkaar te binden en ze ondersteboven in een warme en vochtige kamer op te hangen. Zorg voor een goede luchtcirculatie in de kamer en houd de bloemen uit de buurt van direct zonlicht.
Laat de afrikaantjes ongestoord achter en je hebt binnen 2-4 weken droge bloemen.
Daarna kun je de droge afrikaantjes gebruiken zoals je wilt. Je kunt met je bloemenprojecten aan de slag of andere toepassingen voor deze planten vinden.
Ik heb gehoord dat thee van afrikaantjes behoorlijk verfrissend is, vooral als je het met wat droge munt mengt.
15. Hak ze fijn en voeg ze aan de bodem toe voor meer vruchtbaarheid

Het laatste wat je met je afrikaantjes kunt doen, is ze aan het einde van hun groeiseizoen gewoon afsnijden en in de grond begraven.
Dit voegt meer organisch materiaal toe aan het substraat en het helpt zelfs om aaltjes te bestrijden. Natuurlijk stralen alleen levende goudsbloemen voldoende α-terthienyl uit om aaltjes te bestrijden.
Maar de toename van het organische bodemgehalte kan de groei van andere micro-organismen stimuleren die zullen helpen om schadelijke aaltjes onder controle te houden.
6 tips voor het toevoegen van afrikaantjes aan je moestuin

Er zijn tal van redenen om afrikaantjes in je moestuin op te nemen. Als je naar de grafiek van de metgezelplanten van kruiden kijkt, dan zul je zien hoeveel groenten er baat bij zouden hebben.
Maar de vraag waar en hoe je het moet doen, blijft. Hier zijn enkele opties:
• Gebruik ze als enkele metgezellen verspreid over de tuin.
• Plant trossen afrikaantjes dicht bij elkaar om veel bestuivers en vijanden van ongedierte aan te trekken.
• Voeg afrikaantjes in kleine groepen toe tussen rijen fruit en groenten.
• Gebruik deze bloemen als borderplanten rond je groenteplekken.
• Plant afrikaantjes als eerste gewas in wisselbouw.
• Gebruik ze als bedekkingsgewassen om de grond te verrijken, het substraat vochtiger te houden, erosie te bestrijden, enz.
Ik weet het, er zijn veel manieren om afrikaantjes in je moestuin op te nemen en het goede nieuws is dat je er maar één hoeft te kiezen die het beste bij je past.
Maar wees niet bang om de verkeerde optie te kiezen! Elk van deze keuzes zal enkele voordelen opleveren en een geweldige aanvulling op je moestuin zijn.
Tot een volgende keer!
Referenties:
1. Hussain, B. & Bilal, S. (2007). Marigold as a Trap Crop Against Tomato Fruit Borer (Lepidoptera: Noctuidae). International Journal of Agricultural Research.
2. Conboy, N. J. A. et al. (2019). Companion Planting with French Marigolds Protects Tomato Plants from Glasshouse Whiteflies through the Emission of Airborne Limonene. PLOS ONE.
3. Sharing the Planet With Good and Bad Nematodes (n.d.). UF, IFAS.
4. Hooks, C. R. R., Wang, K.-H., Ploeg, A., & McSorley, R. (2010). Using marigold (Tagetes spp.) as a cover crop to protect crops from plant-parasitic nematodes. Applied Soil Ecology.
5. Suatmadji, R. W. (1969). Studies on the Effect of Tagetes Species on Plant Parasitic Nematodes. Wageningen.