
Afrikaanse viooltjes zijn kleine kamerplanten die veel collecties sieren. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, maar ze hebben nog steeds een paar eisen.
Een van hen is verpotten. Je zult het vaak moeten doen – elke 3-12 maanden, afhankelijk van de potmaat.
Maak je echter geen zorgen! Deze klus is niet zo moeilijk. Vind de beste tijd, pot en grond en je Afrikaanse viooltjes zullen gedijen.
Veelvoorkomende tekenen die erop wijzen dat deze plant verpot moet worden, zijn langzaam groeien, een groeiachterstand, verminderde bloei, hangen en potgebonden wortels.
Hier is hoe je je Afrikaanse viooltjes op de juiste manier naar een andere bak kunt verpotten!
Laten we beginnen!
11 stappen voor het verpotten van Afrikaanse viooltjes
1. Timing

Afrikaanse viooltjes staan op de lijst van planten die het hele jaar door bloeien. Maar als je wilt dat ze precies dat doen, dan zul je ze heel vaak moeten verpotten.
Het goede nieuws is dat je het vrijwel altijd kunt doen, van de lente tot de winter. Toch zou ik het vermijden als ze in bloei staan, omdat ze dan langer nodig hebben om te herstellen.
Verpot je Afrikaanse viooltjes om de zes maanden voor een optimale bloei. Als je ze liever in kleinere bakjes kweekt, overweeg dan om ze elke 3 maanden naar grotere bakken te verplaatsen.
Maar plant ze niet in grote potten. Dit kan tot te veel water en wortelrot leiden.
2. Grootte van de bak
Je kunt dezelfde pot gebruiken of een maat groter gaan bij het verpotten van Afrikaanse viooltjes. Als je dezelfde plantenbak gebruikt, zorg er dan voor dat je de wortels een beetje bijsnijdt, zodat ze erin passen.
3. Drainagegaten
Er zijn veel dingen die je over terracotta plantenbakken moet weten. Een van hen is dat ze perfect zijn voor Afrikaanse viooltjes.
Maar geen enkele bak is goed, tenzij er gaten in zitten. Als je een plantenbak leuk vindt, maar er geen gaten in de bodem zitten, maak ze dan zelf.
Afrikaanse viooltjes hebben een uitstekende drainage nodig en daar zullen gaten voor zorgen. Ze zullen het risico op overbewatering verminderen. Drainagegaten stellen je ook in staat om de grond door te spoelen om zout en mineralen te verwijderen.
Waarschuwing: het toevoegen van stenen aan de bodem van de bak verbetert de afvoer niet. Alleen de gaten doen dat.
4. Azalea potten

Azalea potten zijn die ronde plantenbakken met kuilen. Ze zijn ook perfect voor Afrikaanse viooltjes, niet alleen voor azalea’s.
Ze zijn veel ondieper dan klassieke terracotta, kunststof of keramische bakken. Dit maakt ze perfect voor Afrikaanse viooltjes met korte wortels.
Je zult deze kamerplanten in azalea potten minder snel te veel water geven.
5. Steriliseren van oude potten
Een ding dat ik leuk vind aan verpotten is dat je je oude potten kunt recyclen. Het enige wat je hoeft te doen is je plantenbakken steriliseren en ze zijn klaar om te gaan.
Oude bakken kunnen bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkende organismen bevatten. Deze kunnen de gezondheid en ontwikkeling van je Afrikaanse viooltjes beïnvloeden.
Gelukkig kun je ze zonder problemen schoonmaken. Week ze 30 minuten in een 10% bleekwatermengsel en spoel ze daarna grondig af.
6. Potgrondmix
De beste grond voor Afrikaanse viooltjes is goed doorlatend, los en vruchtbaar. Er zijn veel geweldige producten op de markt, maar je kunt er zelf een maken als je wilt.
Meng kokosvezel, puimsteen en vermiculiet voor het beste resultaat. Je kunt wormafgietsels toevoegen en turfmos en perliet gebruiken in plaats van kokos en puimsteen.
Zorg ervoor dat het substraat goed doorlatend en los is. Zware grond kan te veel water en wortelrot veroorzaken.
7. Zorgvuldig verwijderen

Afrikaanse viooltjes zijn gevoelig, dus het kan lastig zijn om ze uit hun potten te halen. Het is belangrijk om zachtaardig te zijn om te voorkomen dat stengels en bladeren breken.
Een manier is om de plantenbak om te draaien, je hand boven de plant te houden en hem er voorzichtig uit te schudden. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, zodat je Afrikaanse viooltje gemakkelijker te verwijderen is.
Je kunt ook een potlood of een soortgelijk instrument gebruiken. Steek het in de afvoergaten om de kluit los te maken en het gemakkelijker te maken om eruit te komen.
8. Snoei beschadigde bladeren en oude bloemen
Verpotten is het perfecte moment om je snoei in te halen. Verwijder beschadigde, zieke of dode stengels en bladeren en dode bloemen.
Dit zal je Afrikaanse viooltje helpen om energie te besparen en het veel sneller over de schok van het verpotten heen te helpen.
9. Water
Geef je Afrikaanse viooltjes diep water nadat je ze hebt verpot. Giet vocht erin totdat je het door de afvoergaten ziet lopen. Laat het overtollige water uitlekken en leeg de schotel zodat je plant niet in stilstaand water staat.
Als je een in de winkel gekochte potgrond gebruikt, dan hoef je deze kamerplanten de komende 3-6 maanden niet te bemesten. De meeste mengsels bevatten toegevoegde meststoffen, dus het is niet nodig om meer toe te voegen.
En als je je eigen grondmix gebruikt, zorg er dan voor dat je wat wormgietstukken toevoegt om je planten voedingsstoffen te geven.
10. Luchtvochtigheid

Afrikaanse viooltjes zullen een schok van het verpotten doormaken, maar je kunt de overgang gemakkelijker maken. Dit is vooral belangrijk als je de wortels hebt gesnoeid of ze op een andere manier hebt verstoord.
Bedek je nieuw verpotte Afrikaanse viooltjes met een vochtigheidskoepel of een plastic zak. Dit zal de luchtvochtigheid verhogen en de effecten van de schok van het verpotten verlichten. Houd je planten ongeveer een week afgedekt en verwijder vervolgens de koepel of zak.
11. Voortplanting (optioneel)
Wist je dat Afrikaanse viooltjes gemakkelijk te kweken kamerplanten zijn? Dit is handig als je wat stengels of bladeren hebt afgebroken.
Steek de gebroken stukken (of stekken) in een zaadstartmix en wacht tot hun wortels zich ontwikkelen. Je kunt deze planten ook in water vermenigvuldigen, maar vergeet niet om het water te vervangen wanneer het troebel wordt.